Συνέδριο ΕΛΚ: Αντιδρά η ΝΔ στο κείμενο για το προσφυγικό

Την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκη και της ελληνικής αντιπροσωπείας στο συνέδριο του ΕΛΚ, στη Μαδρίτη, προκαλεί το κείμενο του προσχεδίου που συντάσσεται για το μεταναστευτικό, όπου ασκείται κριτική στην Ελλάδα.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με εντολή του κ. Μεϊμαράκη, ζητείται διαπραγμάτευση προκειμένου να αφαιρεθούν τα επίμαχα σημεία του κειμένου.

Στο συνέδριο, όπως αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ, θα προωθηθεί κείμενο για την εδαφική ακεραιότητα, θέμα ιδιαίτερα σημαντικό για την Ισπανία και την προσπάθεια του Μαριάνο Ραχόι να σταματήσει τις κινήσεις των καταλανών, ενώ συντάσσεται και ψήφισμα για ζητήματα της μετανάστευσης, του προσφυγικού και του ασύλου.

Πάντως, το κλίμα που καλλιεργείται στη σύνοδο της Μαδρίτης είναι ότι τα συντηρητικά κόμματα θα ζητήσουν ενίσχυση τα εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, προκειμένου να ελεγχθεί η είσοδος προσφύγων.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε και άλλες χιλιάδες και χιλιάδες ανθρώπους που δεν θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε και οι οποίοι, επιπροσθέτως, θα αποσταθεροποιούσαν πολλές χώρες και πολλές περιοχές» δήλωσε ο Γιόζεφ Ντολ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου.

Ιδιαίτερη σημασία για τον Ραχόι έχει και το ψήφισμα για τις οικονομικές πολιτικές, ενώ όπως τονίζει η El Pais, ο ίδιος επιδιώκει να γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του, «η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς στην ΕΕ», όπως λένε και πηγές του Λαϊκού Κόμματος.

Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δίνουν το «παρών» η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πάσους Κοέλιου.

Επίσης θα είναι στη Μαδρίτη ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, αλλά και η ηγεσία της ΕΕ, όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ της Κομισιόν και ο πολωνός Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα είναι παρών και αναμένεται η παρέμβασή του, το βράδυ της Πέμπτης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα