Συνάντηση Τραμπ – Μέι την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί σύντομα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε Πένα Νιέτο, δύο μακροχρόνιους συμμάχους των ΗΠΑ που ανησυχούν για το πώς η προεδρία του θα επηρεάσει τις σχέσεις τους με την Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ θα συναντηθεί την Παρασκευή με τη Μέι στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ χθες.

Η συνάντηση θα προσφέρει μια ευκαιρία στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, που αρχικά δεν είχε καλές σχέσεις με τη μεταβατική ομάδα του Τραμπ, να συζητήσει την «ειδική σχέση» μεταξύ των δύο χωρών, βασικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας.

Ο Τραμπ, που είχε μιλήσει ανοικτά υπέρ του Brexit και είναι φίλος με τον επικριτή της Μέι –τον πρώην επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού, λαϊκιστικού κόμματος UKIP Νάιτζελ Φάρατζ– έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να υπογράψει άμεσα μια διμερή εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία.

Το γραφείο της Μέι αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

Το εμπόριο θα είναι στην ημερήσια διάταξη και της συνάντησης του Τραμπ με τον Πένα Νιέτο, όπως και η μετανάστευση και η ασφάλεια, είπε ο Σπάισερ στους δημοσιογράφους.

Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία χθες Σάββατο και συζήτησαν να συναντηθούν στις 31 Ιανουαρίου, πρόσθεσε ο Σπάισερ.

Ο Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής, την οποία υπέγραψαν οι ΗΠΑ το 1994 με το Μεξικό και τον Καναδά προκειμένου να βελτιώσουν τους όρους για τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχαν επίσης τηλεφωνική επικοινωνία χθες και συζήτησαν την προοπτική να έχουν «επιπλέον συναντήσεις τις επόμενες ημέρες», είπε ο Σπάισερ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα