Συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον είχε ο Κέρι στον απόηχο του Brexit

John KerryΗ ειδική σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ παραμένει δυνατή και ζωτικής σημασίας, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο ForeignOffice με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Ο κ. Κέρι είπε από την πλευρά του ότι καμία πολιτική αλλαγή δε θα υπονομεύσει αυτή τη σχέση. «Οι ΗΠΑ εξαρτώνται από ένα ισχυρό και δραστήριο Ηνωμένο Βασίλειο και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διευκολύνουν την ομαλότερη δυνατή μετάβαση σε μια νέα σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ερωτηθείς για την προ βρετανικού δημοψηφίσματος προειδοποίηση του Προέδρου Ομπάμα ότι το Λονδίνο θα βρισκόταν «πίσω στην ουρά» ως προς τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ο Τζον Κέρι απάντησε ότι προφανώς τίθενται περίπλοκα ερωτήματα από το Brexit, αλλά όλοι οι ηγέτες έχουν επισημάνει την ανάγκη ψυχραιμίας και ελαχιστοποίησης των αρνητικών συνεπειών.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Κέρι, οι ίδιοι οι Βρετανοί έχουν παραδεχθεί ότι δεν μπορούν να συνάψουν μία νέα εμπορική συμφωνία μέχρι να πάψουν να είναι μέλος της ΕΕ, επομένως θα πάρει κάποιον χρόνο, αν και οι συζητήσεις μπορούν να ξεκινήσουν. «Ο Πρόεδρος Ομπάμα έκανε ξεκάθαρο ότι χρειάζεται όλοι μας να συνομιλήσουμε μεταξύ μας ώστε να εξακριβώσουμε τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής και ότι αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι «πολύ έξυπνος και ικανός» πολιτικός.

Απαντώντας σε ερώτημα για το πρόσφατο σχόλιό του ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα τρέφει μία έμφυτη αντιπάθεια για τη Βρετανία λόγω της κενυατικής καταγωγής του και την περίοδο της αποικιοκρατίας, ο Μπόρις Τζόνσον αρκέστηκε να πει ότι τα λόγια του συχνά παρερμηνεύονται και ότι υπάρχουν σημαντικότερη ζητήματα διεθνούς πολιτικής που πρέπει να αντιμετωπιστούν.


Οι δυο Υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν αργότερα με τους ομολόγους τους από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, καθώς και την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, για να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία. Ο κ. Τζόνσον παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στη χώρα παραμένει «δεινή», λέγοντας ότι είναι ανάγκη να πειστεί ο Πρόεδρος Άσαντ να σταματήσει τη «σφαγή» εναντίον πολιτών και η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει εκεί που χρειάζεται.

Θα ακολουθήσει πιο αργά μέσα στην ημέρα συνάντηση των κ.κ. Τζόνσον και Κέρι με τους ομολόγους τους από η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την Υεμένη όπου μαίνεται εμφύλια σύρραξη. Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η διπλωματική λύση η μόνη οδός για να εξευρεθεί ειρήνη για τους πολίτες της Υεμένης.

Αναφερόμενος στις προθέσεις του από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Τζόνσον είπε ότι θέλει να διαμορφώσει το προφίλ της Βρετανίας ως πιο εξωστρεφούς και ενεργητικής χώρας στο διεθνές προσκήνιο. «Η έξοδος από την ΕΕ σε καμία σχέση δε σημαίνει ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ευρώπη», είπε για ακόμα μια φορά ο κ. Τζόνσον. Πρόσθεσε ότι μετά από τις διαπραγματεύσεις και την έξοδο από την ΕΕ θα ήθελε να δει «περισσότερη Βρετανία» στο εξωτερικό, μία χώρα με μεγαλύτερη παρουσία στο διεθνές σκηνικό.

Νωρίτερα, στην πρώτη συνάντησή του με την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ο κ. Κέρι είχε «ουσιαστική συνομιλία για την ειδική σχέση ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου και για τη σημασία της ισχυρής συνεργασίας των δύο χωρών», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο ίδιος ο Τζον Κέρι είπε ότι η κα Μέι τον διαβεβαίωσε πως η Βρετανία σκοπεύει να συνεχίσει να παίζει ηγετικό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα