Συνάντηση Κέρι-Πούτιν στη Μόσχα

78a516e81550e8ba6de23e86c5d3786eΟ υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έφθασε σήμερα στη Μόσχα όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, για να συζητήσουν τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία και τον ρόλο του πρόεδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Αυτό που αναζητούμε και που αναζητήσαμε εδώ και πολύ καιρό, είναι το πώς θα φθάσουμε σε μία κατάσταση όπου ο Άσαντ δεν θα βρίσκεται πλέον στην εξουσία» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στους δημοσιογράφους.

Η συνάντηση αυτή του Τζον Κέρι, η οποία αποφασίστηκε μετά την ανακοίνωση την 14η Μαρτίου περί μερικής απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία, στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου με τη Μόσχα σχετικά με την κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα.

«Από τη ρωσική πλευρά, δεν υπάρχει παρά ένα πρόσωπο που αποφασίζει και πρέπει να βρεθείτε με το πρόσωπο αυτό στο ίδιο δωμάτιο και να αξιολογήσετε το τι είναι δυνατό να γίνει» επισήμανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο Τζον Κέρι αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο. Αργότερα σήμερα, θα έχει συνομιλίες με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, που επισκέπτεται επίσης τη ρωσική πρωτεύουσα.

Αν και Ουάσιγκτον και Μόσχα έχουν συμφωνήσει στην κήρυξη της κατάπαυσης του πυρός στο συριακό μέτωπο, οι απόψεις τους δεν ταυτίζονται στο θέμα της αποχώρησης του Μπασάρ αλ Άσαντ από τον προεδρικό θώκο. Για την αμερικανική κυβέρνηση, η απόσυρση Άσαντ αποτελεί μια προϋπόθεση προκειμένου να στεφθούν με επιτυχία οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα.

Μονάχα οι Σύροι ψηφοφόροι έχουν το δικαιώματα να αποφασίσουν σχετικά με την τύχη του Μπασάρ αλ Άσαντ, επαναλαμβάνει το Κρεμλίνο.

Η αμερικανική αποστολή παραμένει επιφυλακτική σχετικά με αυτήν την επίσκεψη και επιμένει στο γεγονός ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να έχουν στόχο το να αξιολογηθεί η πραγματική θέση του Βλαντίμιρ Πούτιν για τη Συρία παρά το να επιχειρήσει κανείς να του αλλάξει γνώμη.

«Το θέμα είναι να ξεκαθαρίσουμε εάν θα μπορούμε να καταλήξουμε σε σοβαρές αποφάσεις με τους Ρώσους» κυρίως σχετικά με την πολιτική μετάβαση στη Συρία, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Επιπλέον, ο Τζον Κέρι θα αναφερθεί και στην ουκρανική κρίση με τον Πούτιν και τον Λαβρόφ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα