Συνάντηση Κέρι – Λαβρόφ στη Γενεύη για τη Συρία

Παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από βομβαρδισμούς, πείνα και αρρώστιες. Τα διεθνή παρατηρητήρια καταγράφουν καθημερινά δεκάδες άμαχους νεκρούς. Οι εικόνες που μεταφέρουν τα τοπικά δίκτυα, προκαλούν σοκ. Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους, αναζητώντας τις ελάχιστες συνθήκες για να ζήσουν. Ο εμφύλιος στη Συρία απαιτεί μία λύση το αμέσως επόμενο διάστημα, την οποία αναζητούν μέσα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις η Ρωσία και οι ΗΠΑ, με διαμεσολαβητή τον ΟΗΕ.

Την επόμενη εβδομάδα ορίστηκε νέα συνάντηση στη Γενεύη, στην οποία θα συμμετάσχει τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι. Επικεφαλής της συνάντησης θα είναι ο επιτετραμένος του ΟΗΕ, Σταφάν ντε Μιστούρα. Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 26 Αυγούστου και θα διαρκέσει δύο ημέρες.

Βασικό θέμα στην ατζέντα της συζήτησης θα είναι οι όροι για την παύση πυρός στη Συρία και η άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο ΟΗΕ έχει επισημάνει την ανάγκη για βοήθεια ιδιαίτερα στο Χαλέπι, όπου οι μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και της αντιπολίτευσης μαίνονται. Η Ρωσία και το Ιράν επιμένουν στη στήριξη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, κυρίως η Σαουδική Αραβία, αποκλείουν την υποψηφιότητά του στις εκλογές της επόμενης μέρας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί και το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη της συμφωνίας, με αποτέλεσμα ο εμφύλιος να συνεχίζεται, η προσφυγική κρίση για την Ευρώπη να ενισχύεται και να μοιάζει με «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί και η ανθρωπιστική κρίση στις χώρες που δρουν οι τζιχαντιστές να παραμένει και να μην αντιμετωπίζεται.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα