Συνάντηση Δρίτσα-ΠΝΟ σήμερα

αρχείο λήψης

Συνάντηση θα έχει το μεσημέρι της Τετάρτης  14 Οκτωβρίου ο υπουργός  Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το θέμα της μείωσης των συνθέσεων στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας που προβλέπεται στη νέα συμφωνία με τους δανειστές.

Συγκεκριμένα,πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει ήδη εφαρμοστεί στις γραμμές της Αδριατικής επί υπουργίας του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τα πλοία της Aδριατικής και έχει προκαλέσει την αντίδραση της διοίκησης της ΠΝΟ, η οποία έχει ήδη αποστείλει εξώδικο προς τους αρμόδιους φορείς και τις ναυτιλιακές εταιρείες, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι «με το νέο μνημόνιο η κοινωνικοασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων ναυτικών δέχεται νέα άγρια επίθεση».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας είχε δηλώσει πως κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να πετύχει τη μη εφαρμογή του μέτρου στις εσωτερικές γραμμές, αλλά αντίθετα να καθοριστούν τα επίπεδα στελέχωσης για όλες τις κατηγορίες προσωπικού, κάτι που όμως δεν έγινε και δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο ΑΜΠΕ, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς αναφορικά με τις απαιτήσεις των δανειστών δήλωσε ότι δεν είναι δημοσιονομικό θέμα και πρόσθεσε ότι αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, το κράτος και συγκεκριμένα το ΝΑΤ θα έχει μεγάλες οικονομικές απώλειες, ενώ κέρδη και μάλιστα μεγάλα θα έχουν μόνο οι ναυτιλιακές εταιρείες της ακτοπλοΐας.

Στη σημερινή συνάντηση η ΠΝΟ θα θέσει επίσης την επικείμενη μεταφορά του κλάδου επικουρικής ασφάλισης ναυτικών από το ΝΑΤ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ενώ αναμένεται να αναφερθεί και στο θέμα των προσλήψεων των ναυτικών σε πλοία που φορολογούνται στην Ελλάδα και απολαμβάνουν φορολογικά προνόμια σύμφωνα με το νόμο 27 του 1975. H ΠΝΟ ζητεί οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, με τις αμοιβές των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας, αλλά και με κοινωνικοασφαλιστική προστασία.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα