Ολοκληρώθηκε το Eurogroup-Πράσινο φως για την εκταμίευση 10,3 δις και συμφωνία για το χρέος

eurogroup_0 (1)

Σε συμφωνία επί της αρχής για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το ύψος της επόμενης δόσης κατέληξε το Eurogroup, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Συγκεκριμένα,συμφωνία για την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup. Η πρώτη ύψους 7,5 δισ. τον Ιούνη και η δεύτερη ύψους 2,8 δισ. τον Σεπτέμβρη.

Όσον αφορά το χρέος, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του έδωσε τον “Οδικό Χάρτη” για την ελάφρυνση του, με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες δράσεις, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα η ελληνική πλευρά να τηρήσει κατά γράμμα το πρόγραμμα που υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, ξεκαθάρισε ακόμα πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους.

Ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας (Αγγλικά) εδώ http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2016/05/24-eurogroup-statement-greece/

Οι δηλώσεις 

Ντάισελμπλουμ: Μετά τη σημερινή συμφωνία το πρόγραμμα είναι καλύτερο.

Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά για να προχωρήσει προς τα εμπρός. Φυσικά αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε μια θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Είχαμε υποσχεθεί ότι θα συζητήσουμε για το χρέος. Θέλαμε να έχουμε το 15% και στο μέλον όταν το χρέος έχει κατέβει να έχουμε το 20%. Σχεδιάσαμε και συμφωνήσαμε απόψε σε μια σειρά μέτρων που μπορεί να ληφθούν βραχυπρόθεσμα και μια σειρά μέτρων για μεσοπρόθεσμα αν αυτά χρειαστούν. Έχουμε και μια σειρά μέτρων για μακροπρόθεσμα

Μοσκοβισί: Γυρίσαμε σελίδα στην ιστορία του ελληνικού προγράμματος.

Γυρίσαμε σελίδα στην ιστορία του ελληνικού προγράμματος χρειάστηκε πολλή δουλειά. Οι ελληνικές αρχές έδειξαν υπευθυνότητα, έφεραν σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις, υπήρχε αντίκτυπος σοβαρός. Χαιρετίζω τη ψήφο για το ταμείο εσόδων και ιδιωτικοποιήσεων. Η Ελλάδα επίσης ψήφισε τη θεμελίωση ενός μηχανισμού έκτακτης ανάγκης και ανταποκρίνεται σε όσα είχαμε συμφωνήσει στο Άμστερνταμ. Είναι αξιόπιστος και αυτόματος μηχανισμός. Επεξεργαζόμαστε τις λεπτομέρειες των μέτρων. Μπορεί να υπάρξουν μικρές αλλάγες αλλά ήδη μιλάμε για μια μεγάλη προσπάθεια μεταρρυθμίσεων. Είμαστε κοντά σε μια νέα αποδέσμευση. Θα πρόκειται για μια μεγάλη αποδέσμευση και η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο προσεχές διάστημα πληρώνοντας τα χρωστούμενα. Μιλάμε για 10, 3 δις ευρώ και πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας.

Μα υπογραμμίσω ότι όλα τα μέλη έδειξαν υπευθυνότητα. Είναι μια καλή συμφωνία, αν και ήταν δύσκολη η συζήτηση. Είναι αναγκαίο για την ελληνική προοπτική. Επιπροσθέτως θέλαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ και έπρεπε να υπάρχει απάντηση για το χρέος, κάτι που έγινε απόψε

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα

Σημειώσαμε μια μεγάλη πρόκληση, με μια μεγάλη δόση προς την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα και τα μέλη του ESM να ακολουθήσουν τις απαραίτητες εθνικές διαδικασίες τους.

Τόμσεν:Για μια αξιόπιστη συμφωνία χρειαζόμαστε και πακέτο πολιτικής αλλά και μέτρα για το χρέος

Πρόκειται για ένα σημαντικό πακέτο μέτρων και μιλούμε για κάποια λεπτά ζητήματα. Όλες οι πλευρές έπρεπε να συμβιβαστούν, αλλά θα μπουν σε γερά θεμέλια οι βάσεις οικονομικής εξυγίανσης.  Όπως λέγαμε για μια αξιόπιστη συμφωνία χρειαζόμαστε και πακέτο πολιτικής αλλά και μέτρα για το χρέος. Καλωσορίζουμε ότι τώρα αυτό αναγνωρίζεται από όλους. Ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση για να καταστεί το χρέος βιώσιμο και δεν μπορεί να στηριχτεί σε ίδιες προσπάθειες.

Εμείς επιθυμούμε να προτρέψουμε το ΔΣ μας ότι μιλούμε για επωφελή συμφωνία που αξίζει της στήριξης από το Ταμείο. Αυτό θα προχωρήσει πριν το τέλος του έτους υπό τον όρο ότι η ανάλυση βιωσιμότητας θα δώσει θετικά αποτελέσματα. Να υπογραμμίσω ότι μιλούμε για μια σύσταση που γίνεται από το προσωπικο το Ταμείου προς το ΔΣ. Αλλά το ΔΣ θα πάρει την απόφαση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα