Συμφωνία στη συνάντηση Σκουρλέτη-κουαρτέτου

kjlkjlΠριν οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχωρήσουν από την Αθήνα για την Ουάσινγκτον, όπου θα πραγματοποιηθεί η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, είχαν μια τελευταία συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Έτσι,η σημερινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των δανειστών, στην οποία δεν συζητήθηκαν θέματα ιδιωτικοποιήσεων και φορολογίας καυσίμων,κατέληξε στη συμφωνία των δύο πλευρών ως προς τον ΑΔΜΗΕ και τις δημοπρασίες ενέργειας από τη ΔΕΗ, με στόχο την απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών (51%) στο Δημόσιο από τη ΔΕΗ η οποία θα αποζημιωθεί. Όσον αφορά το υπόλοιπο 49%, ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε ότι αυτό θα διατεθεί σε επενδυτή (που θα είναι διαχειριστής δικτύου και θα μπορεί να αποκτήσει ποσοστό τουλάχιστον 20% των μετοχών) και στο ευρύ επενδυτικό κοινό.

Επιπλέον, είπε ότι το Δημόσιο θα ελέγχει την πλειοψηφία του ΔΣ και θα ορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο με τη σύμφωνη γνώμη του μετόχου μειοψηφίας, και η όλη διαδικασία για την πώληση του 20% τουλάχιστον αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Αναφορικά με τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) ο υπουργός δήλωσε ότι θα εκπονηθεί Κανονισμός με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και εισήγηση της ΡΑΕ προς το υπουργείο από τον οποίο θα προκύπτουν οι ποσότητες της ενέργειας που θα δημοπρατείται καθώς και η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών. Προσέθεσε, ακόμη, ότι οι πρώτες δημοπρασίες αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και δεν θα υπάρχει περιορισμός ως προς τον τρόπο διάθεσης της ενέργειας από τους αγοραστές που θα συμμετάσχουν στις δημοπρασίες.

Τόσο για τον ΑΔΜΗΕ όσο και για τα ΝΟΜΕ θα ακολουθήσουν εντός της ημέρας τεχνικές συναντήσεις με τα κλιμάκια των δανειστών, επεσήμανε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα