Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιρλανδία δύο μήνες μετά τις εκλογές

IRELAND ELECTIONSΈνα βήμα μακριά από το σχηματισμό κυβέρνησης που θα θέσει τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο βρίσκεται η Ιρλανδία, περισσότερο από δύο μήνες μετά τις ατελέσφορες εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετά πολύωρες και δύσκολες διαπραγματεύσεις, οι δύο παραδοσιακοί αντίπαλοι στην πολιτική σκηνή της χώρας, το κόμμα Fine Gael του πρωθυπουργού Ένντα Κένι και το Fianna Fail κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία έμμεσης συνεργασίας.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το Fianna Fail θα απέχει από κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο Fine Gael να συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Η συνεργασία θα πρέπει να επικυρωθεί από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο παρατάξεων και επετεύχθη αφού οι δύο πλευρές βρήκαν κοινό τόπο σε ορισμένα κρίσιμα μέτωπα δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Ήδη έχουν αρχίσει επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές ώστε να διασφαλιστεί ότι η συμπολίτευση θα έχει αρκετές έδρες ώστε να περάσει κρίσιμα νομοσχέδια. Το Fine Gael ελέγχει 50 έδρες στην 158μελή κάτω Βουλή, ενώ το Fianna Fail έχει 44. Με την αποχή του μεγαλύτερου αντιπάλου του, ο κ. Κένι θα χρειάζεται οκτώ επιπλέον έδρες για να έχει απόλυτη πλειοψηφία σε κάθε νομοσχέδιο.

Το επόμενο βήμα για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη Τετάρτη, όταν ο κ. Κένι αναμένεται να ζητήσει για τέταρτη φορά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Αυτή τη φορά όμως το Fianna Fail θα απόσχει από τη διαδικασία, δίνοντας στον πρωθυπουργό «παράθυρο» επανεκλογής.

Πηγή του πρακτορείου Reuters δήλωσε ότι η συνεργασία των δύο κομμάτων θα διαρκέσει για τρεις προϋπολογισμούς, δηλαδή έως το Σεπτέμβριο του 2018, παρά το γεγονός ότι η Ιρλανδία δεν έχει εμπειρία από κυβερνήσεις μειοψηφίας.

Αν και αμφότερα ανήκουν στο χώρο της κεντροδεξιάς, το Fine Gael και το Fianna Fail δεν έχουν ποτέ συνεργαστεί για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η αντιπαλότητά τους χρονολογείται από τον εμφύλιο πόλεμο του 1922.

Τρία χρόνια μετά την έξοδό της από το Μνημόνιο, η Ιρλανδία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην ευρωζώνη, πετυχαίνοντας ανάπτυξη 7,8% του ΑΕΠ το 2015. Για φέτος, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη 4,9%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα