Σάββατο 28/11 Πορεία Μοναστηράκι 12.00, στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής ημέρας αλληλεγγύης στους συλληφθέντες του No Expo

 

Ολα τα καλέσματα για την συγκέντρωση & πορεία για τους 5 αγωνιστές φοιτητές

Πανευρωπαϊκή ημέρα αλληλεγγύης στους συλληφθέντες του No Expo

Αθήνα: Πορεία Μοναστηράκι 12.00

 

 

 

ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΟΙ 5 ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, μέρα γενικής απεργίας, αστυνομικοί, με συνοδεία εισαγγελέα, εισβάλουν στα σπίτια πέντε φοιτητών από την Αγία Παρασκευή και τους συλλαμβάνουν, μετά από απαίτηση του Ιταλικού κράτους, το οποίο έχει εκδώσει Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον τους. Την ίδια μέρα, στο Μιλάνο, η ιταλική αστυνομία συλλαμβάνει πέντε Ιταλούς, οι οποίοι βρίσκονται κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση. Με μοναδική σαφή κατηγορία τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση No Expo στο Μιλάνο, την 1η Μάη 2015, ζητείται από τις ελληνικές δικαστικές αρχές και εμμέσως πλην σαφώς από την κυβέρνηση να εκδώσουν τους πέντε νέους για να δικαστούν στην Ιταλία, χωρίς καν, προς το παρόν, να υπάρχει η πλήρης δικογραφία στα χέρια του συμβουλίου εφετών, το οποίο και θα αποφασίσει για την έκδοσή τους ή μη. Το μόνο στοιχείο που “παραχωρείται” είναι μια γενικόλογη κατηγορία ότι εθεάθησαν να συμμετέχουν σε επεισόδια, χωρίς να διευκρινίζεται ούτε το από ποιόν εθεάθησαν, ούτε το τί ακριβώς εθεάθησαν να κάνουν.Αυτά αφήνονται στη διακριτική ευχέρεια και την πολιτική βούληση των εφετών να κρίνουν αν είναι απαραίτητα στοιχεία για να κατηγορηθεί κάποιος ή όχι.

Νο ΕXPO – Σαν να λέμε “Φτάνει Πια!”

Τι ήταν όμως η διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν οι 5 φοιτητές;

Το 2015, η παγκόσμια έκθεση Expo διοργανώθηκε στο Μιλάνο. Οι εκθέσεις Expo είναι παγκόσμιες εκθέσεις που διοργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε διαφορετική κάθε φορά πόλη, για να εκθειαστούν και να διαφημιστούν τα προϊόντα της βιομηχανίας και του καπιταλισμού, να κανονιστούν λογής λογής εμπορικές συμφωνίες. Με λίγα λόγια είναι άλλο ένα από τα γνωστά καπιταλιστικά πανηγύρια (λέγε με Ολυμπιάδα, Παγκόσμιο Κύπελλο, Biennale κτλ.), κατά τη διάρκεια των οποίων η σαμπάνια ρέει άφθονη, σερβιρισμένη από εθελόδουλους και απλήρωτους εθελοντές, τα αστειάκια δίνουν και παίρνουν ανάμεσα σε γούνες και χρυσαφικά, και οι νέες συνθήκες εκμετάλλευσης των “από τα κάτω” σφραγίζονται με χρυσές πένες από τη διεθνή ελίτ του καπιταλισμού. Και προφανώς, για να στηθεί όλο αυτό το πανηγύρι, δεν έλειψαν οι μίζες σε μαφιόζους και μεγαλοεργολάβους, τα οικονομικά σκάνδαλα και οι μαύρες τρύπες στον προϋπολογισμό, παράλληλα με τις άθλιες συνθήκες -συχνά απλήρωτης- εργασίας πριν και κατά τη διάρκεια της έκθεσης, τις εκτοπίσεις πληθυσμών από τις φτωχογειτονιές, τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας κτλ. Ε, τόσο κόσμο θα υποδεχτούμε! Μην αφήσουμε τη μιζέρια και την εκμετάλλευση της καθημερινότητας να μας χαλάσει τη γιορτή!

Και μην ξεχνάμε ότι όλο αυτό το πολυέξοδο πανηγύρι, κατά τη διάρκεια του οποίου φέυγουν και μερικά εκατομμύρια δεξιά κι αριστερά έγινε στη γειτονική Ιταλία, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ψηφίζει μέτρα λιτότητας και ζητάει από τους φτωχούς να σφίξουν ακόμα περισσότερο το ζωνάρι!

Κι αν όλα αυτά θυμίζουν κάτι από Ελλάδα (Ολυμπιάδα, κρίση, μνημόνια) δεν είναι τυχαίο, λέγεται παγκόσμιος καπιταλισμός…

Απέναντι λοιπόν σε αυτήν τη φιέστα υποτίμησης των ζωών μας, ορισμένες χιλιάδες ανθρώπων από ολόκληρη την Ιταλία και από άλλες χώρες αποφάσισαν να ανταποκριθούν σε ένα πανευρωπαϊκό κάλεσμα αγωνιστών από το Μιλάνο, και να ενώσουν τις φωνές τους και τις πρακτικές τους σε ένα συλλογικό “Φτάνει Πια!”, αρκετά με την εκμετάλλευση! Καλέστηκε λοιπόν μία αντισυγκέντρωση τη μέρα των εγκαινίων της Expo, η οποία ονομάστηκε No Expo και στηρίχθηκε από το σύνολο των πολιτικών κινημάτων και εργατικών φορέων στο πλαίσιο της διαδήλωσης για την 1η Μάη. Όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες συγκεντρώσεις, διαφορετικές λογικές και πρακτικές συνυπάρχουν και διαμορφώνουν ένα πολύμορφο κίνημα κοινωνικής αντίστασης.

Μα καλά, τί δουλειά είχαν εκεί 5 Αγιοπαρασκευιώτες;

Οι 5 κατηγορούμενοι φοιτητές συμμετέχουν στο ελληνικό φοιτητικό κίνημα, δραστηριοποιούνται στις συνελεύσεις των γειτονιών τους και έχουν πάρει μέρος σε ορισμένους από τους πολλούς εργατικούς/ταξικούς αγώνες που ξέσπασαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Με λίγα λόγια, είναι κάποιοι από τους χιλιάδες που κατέβηκαν τους δρόμους τα τελευταία χρόνια για να αγωνιστούν για την αξιοπρέπεια τους και την κοινωνική αλληλεγγύη. Είναι μία σταγόνα στο ωκεανό των εκατομμυρίων ανθρώπων που αντιστέκονται, είτε οργανωμένα είτε σπασμωδικά, στην εκμετάλλευση και την υποτίμηση των ζωών τους, στην καθημερινή βία της εξουσίας, που φτάνει μέχρι τις ωμές δολοφονίες (είτε ως εργατικά ατυχήματα είτε ως εν ψυχρώ εκτελέσεις από τους μπάτσους), στην Ελλάδα, την Αργεντινή, την Τυνησία, την Αίγυπτο, τη Βοσνία, την Τουρκία, το Μεξικό, τη Βραζιλία και αλλού.

Όντας στην Ιταλία, οι 5 πολιτικά ενεργοί φοιτητές ήταν φυσικό να συμμετέχουν στη διαδήλωση που εναντιωνόταν στα σχέδια των από πάνω. Την επομένη της διαδήλωσης, στα πλαίσια μαζικών προσαγωγών στο σωρό, προσάγονται από μία καφετέρια με κριτήριο την έξοδό τους από κατειλημμένο κοινωνικό χώρο. Στη συνέχεια αναγκάζονται σε βίαιη λήψη αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού (DNA), χωρίς παρουσία διερμηνέα. Μετά από πολύωρη κράτηση και χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, αφήνονται.

 

Κι όσο ξυπνάν οι από κάτω, τρέμουν οι από πάνω

Απέναντι στις γενικευμένες αντιστάσεις των από κάτω, οι κρατικοί μηχανισμοί δε μένουν προφανώς απαθείς, αλλά θωρακίζονται σε όλα τα επίπεδα. Από τη μία επιτίθενται ακόμα περισσότερο στα εργασιακά δικαιώματα και σε ό,τι μπορεί να εξασφαλίσει μία αξιοπρεπή ζωή, ώστε να εντείνουν την εκμετάλλευση και το φόβο, και άρα να περιορίσουν τα περιθώρια αντίδρασης που έχουμε. Με λίγα λόγια, να μας υποχρεώσουν να περνάμε τη ζωή μας με σκυμμένο το κεφάλι, ζητιανεύοντας για ψίχουλα και να λέμε κι ευχαριστώ, ώστε να μην έχουμε τον χρόνο, τη δύναμη και την ενέργεια να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας.

Οργανώνονται βέβαια και στο επίπεδο της αστυνομικής βίας και καταστολής, με τις εθνικές αστυνομίες να μοιάζουν όλο κα περισσότερο με στρατούς, τόσο στις τακτικές τους όσο και στον οπλισμό τους. Είναι το ίδιο νήμα που ενώνει την δολοφονία του Γρηγορόπουλου, τις κτηνωδίες ματάδων, δελτάδων και λοιπόν μπάτσων στις γενικές απεργίες και αλλού, με τις δολοφονίες στις φαβέλες της Βραζιλίας, τα αμερικανικά γκέτο και τα γαλλικά προάστια, τη δολοφονία του Τζιουλιάνι στην Γένοβα το 2001, και βέβαια τις δολοφονίες των μεταναστών στην Μεσόγειο και αλλού, τις οποίες ονομάζουν “ναυάγια”. Είναι η ίδια προειδοποιητική ταμπέλα που αναβοσβήνει πάνω από τα κεφάλια των κολασμένων αυτής της γης, που λέει “Καθίστε ήρεμα, γιατί οι ζωές σας για εμάς δεν έχουν καμία αξία!”

Τέλος, το σύστημα οργανώνει την καταστολή του και στο δικαστικό επίπεδο. Άλλωστε, το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης βάση του οποίου ζητά η Ιταλία να εκδοθούν οι 5 αγωνιζόμενοι φοιτητές έχει κυρωθεί στο ελληνικό δίκαιο με τον τρομονόμο νο2 (2004). Το πλαίσιο των τρομονόμων είναι αυτό που καταπατά και τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως για παράδειγμα το ότι στην Ιταλία δεν υπάρχει ανώτατο όριο προφυλάκισης. Με λίγα λόγια, αν εκδοθούν οι 5 φοιτητές, μπορεί να περάσουν πέντε χρόνια στις Ιταλικές φυλακές, μακριά από τους δικούς τους, και όταν γίνει η δίκη να αθωωθούν, όπως είναι το πιο πιθανό με βάση τα ανύπαρκτα στοιχεία με τα οποία κατηγορούνται. Επίσης η έκδοσή τους στην Ιταλία θα σημαίνει την πλήρη απομόνωση, την οικονομική τους εξόντωση και την αδυναμία υπεράσπισής τους (άλλη γλώσσα και άλλο δίκαιο) Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση χτίζει ένα γενικευμένο Γκουαντάναμο που πολύ θα ήθελε να δει όλες και όλους εμάς που κατεβαίναμε όλα αυτά τα χρόνια στις απεργιακές και τις υπόλοιπες δυναμικές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, στη φυλακή.

 

Είναι σαφές ότι η μόνη κατηγορία που βαραίνει τους 5 φοιτητές, είναι το ότι ένωσαν τη φωνή τους με χιλιάδες άλλους στο Μιλάνο και αλλού, το ότι αποφάσισαν να αντισταθούν στη μοίρα που μας επιφυλάσσουν οι δυνατοί αυτού του κόσμου!

Είναι όμως εξίσου σαφές, ότι η αλληλεγγύη μας απέναντι στους ανθρώπους που αγωνίζονται είναι αδιαπραγμάτευτη!

 

Να μην εκδοθούν οι 5 αγωνιζόμενοι φοιτητές από την Αγία Παρασκευή

Παύση κάθε δίωξης

Αλληλεγγύη στους 5 Ιταλούς κατηγορούμενους για την ίδια υπόθεση

 

Τρίτη 24/11 Συγκέντρωση στην Ιταλική Πρεσβεία 18.00, Σέκερη και Β. Σοφίας

 

Σάββατο 28/11 Πορεία Μοναστηράκι 12.00, στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής ημέρας αλληλεγγύης στους συλληφθέντες του No Expo

 

 

 

Συνέλευση αλληλεγγύης στους 5 αγωνιστές φοιτητές


 

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ 5 ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

 

Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, το ιταλικό και το ελληνικό κράτος, κινήθηκαν συγχρονισμένα και συνέλαβαν 10  άτομα. Η συνεργασία των δύο κρατών εντάσσεται στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα πιο συγκεκριμένα, ημέρα γενικής απεργίας, αστυνομικοί με συνοδεία εισαγγελέα, εισβάλλουν στα σπίτια των πέντε αγωνιστών και τους συλλαμβάνουν, ανταποκρινόμενοι στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε βγει ύστερα από αίτημα του ιταλικού κράτους για έκδοσή τους στην Ιταλία. Οι πέντε φοιτητές κατηγορούνται για συμμετοχή σε συγκρούσεις που έγιναν στη διαδήλωση No Expo στο Μιλάνο, την 1η Μάη 2015 που εναντιωνόταν στην πολυδιαφημιζόμενη EXPO. Η EXPO είναι μια πανευρωπαϊκού επιπέδου έκθεση στην οποία παρουσιάζονται τα επιτεύγματα και οι νέες επιχειρηματικές προτάσεις των καπιταλιστών, στην ουσία δηλαδή αποτελεί ένα πεδίο ανταλλαγής ιδεών μεταξύ των κυρίαρχων για το πώς θα λεηλατήσουν ακόμα περισσότερο τις ζωές μας.                                                                                                                                                    Η συμμετοχή των πέντε αγωνιστών στη διαδήλωση ήταν επαρκής λόγος για να προσαχθούν, στο πλαίσιο μαζικών προσαγωγών από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του ιταλικού κράτους, με μόνο στοιχείο το ότι τους είδαν να βγαίνουν από κατειλημμένο κοινωνικό χώρο. Στη συνέχεια τους αποσπούν βίαια αποτυπώματα και γενετικό υλικό (DNA) χωρίς παρουσία διερμηνέα. Μετά από πολύωρη κράτηση και χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, αφήνονται ελεύθεροι. Το γεγονός πως δραστηριοποιούνται πολιτικά, συμμετέχοντας στο φοιτητικό κίνημα αλλά και σε αγώνες που διεξάγονται από τη συνέλευση της περιοχής τους, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι είναι εμφανές πως με τη συγκεκριμένη υπόθεση στοχεύουν στον παραδειγματισμό και εκφοβισμό κάθε αγωνιζόμενου/ης. Ενώ είναι σαφές πως και η συγκεκριμένη υπόθεση εντάσσεται στον κοινό σχεδιασμό μεταξύ των κυρίαρχων για να αντιμετωπίσουν τους εσωτερικούς εχθρούς τους, δηλαδή αυτούς που αμφισβητούν την εξουσία τους.                                                                                                             Η επιδίωξη κράτους και καπιταλισμού να δημιουργήσουν μια κοινωνία φυλακή είναι σύμφυτη με τη διαρκή κίνησή τους προς τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό και την εγκαθίδρυση ενός μόνιμου καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αναβαθμίζεται το νομικό και κατασταλτικό οπλοστάσιο των κυρίαρχων. Μια αναβάθμιση, οι οποία έχει ήδη προαναγγελθεί μέσα από τους τρομονόμους που έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται με κάθε ευκαιρία. Γίνεται ξεκάθαρο πως ανεξάρτητα με το πώς αυτοχαρακτηρίζονται οι εκάστοτε πολιτικοί διαχειριστές, η αντιμετώπιση απέναντι σε όσους αντιστέκονται στην επιβαλλόμενη φτώχεια και εξαθλίωση και διεκδικούν κάτι καλύτερο από το μέλλον που μας επιφυλάσσουν κράτος και κεφάλαιο είναι η ίδια. Από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στα σύνορα της Ευρώπης – Φρούριο μέχρι τους αγωνιζόμενους κατοίκους στη Β.Α. Χαλκιδική και από τους απεργούς στη «Γενική Ανακύκλωση» στα Ιωάννινα μέχρι τους πέντε φοιτητές από την Αγία Παρασκευή, η επιδίωξη της εξουσίας είναι η τρομοκράτηση όσων αγωνίζονται και η διάχυση του φόβου στην κοινωνία ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα προς την υποταγή της.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πέντε αγωνιστές. Να μην επιτρέψουμε την έκδοσή τους που στοχεύει στην πολιτική τους απομόνωση, στην ηθική και οικονομική τους εξόντωση. Ο κόσμος του αγώνα να συστρατευθεί απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η κοινωνία και να συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στους σχεδιασμούς κράτους και κεφαλαίου, να οργανώνει την αντεπίθεσή του, να οξύνει από την πλευρά των από κάτω τον κοινωνικό – ταξικό πόλεμο. Για να επιτύχει την ανατροπή του κόσμου της εξουσίας, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Για την οικοδόμηση ενός κόσμου ισότητας, ελευθερίας, αλληλεγγύης.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 5 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ

ΠΟΡΕΙΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ 28/11 στις 12.00, ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής ημέρας αλληλεγγύης στους συλληφθέντες του No Expo

 

 

αναρχικό- αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια

Αριστοβούλου κ’ Πυλάδου, Κ. Πετράλωνα,

stekiantipnoia.espivblogs.net


 

Αλληλεγγύη στους 5 αγωνιζόμενους φοιτητές
Καμία έκδοση – καμία νομιμοποίηση του ευρωενωσιακού κατασταλτικού οπλοστασίου

 

Στις 12/11, ανήμερα της πανεργατικής απεργίας, συνελήφθησαν, μετά από εισβολή στα σπίτια τους στην Αγία Παρασκευή, 5 φοιτητές – 5 αγωνιστές στο φοιτητικό κίνημα, στις συνελεύσεις γειτονιών και στις εργατικές/ταξικές διεκδικήσεις – αφού έχει εκδοθεί από τις ιταλικές δικαστικές αρχές Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης που απαιτεί την έκδοσή τους στο ιταλικό κράτος. Η απαίτησή τους στηρίζεται σε αβάσιμους και ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι οι φοιτητές πήραν μέρος σε επεισόδια κατά τη διάρκεια αντικαπιταλιστικής διαδήλωσης που διοργανώθηκε στο Μιλάνο, με αφορμή την διεθνή έκθεση Expo. Το περιεχόμενο της δικογραφίας δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό στο συμβούλιο εφετών που θα πάρει την απόφαση για την έκδοσή τους.

Το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, συγκριτικά με την παλαιότερη διαδικασία έκδοσης, χαρακτηρίζεται τόσο από την συμπίεση των χρονικών ορίων μέχρι την έκδοση, όσο και την παράκαμψη του πολιτικού παράγοντα, αφού μπορεί να γίνει πράξη μετά από απευθείας συνεργασία μόνο των δικαστικών αρχών. Η χρήση της διαδικασίας αυτής για την καταστολή των κινητοποιήσεων και την δίωξη αγωνιστών αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τον χαρακτήρα της Ε.Ε.

Για την σύλληψη των 5 φοιτητών, την απόπειρα έκδοσής τους και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος, υπεύθυνη είναι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία καλείται ακόμη μια φορά να δείξει πίστη και υποταγή απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζει η Ε.Ε. Μια πολιτική, η οποία εκπορεύεται από τα συμφέροντα των ισχυρών οικονομιών (Γαλλία, Γερμανία κλπ.) και σε αγαστή συνεργασία με την ελληνική αστική τάξη, στοχεύει στην περαιτέρω οικονομική εξαθλίωση των εργαζόμενων – ειδικότερα των χωρών του νότου – μέσω της διαχείρισης του χρέους και των μέτρων λιτότητας. Για την επιβολή αυτής της πολιτικής, σχεδίασαν το κοινό κατασταλτικό οπλοστάσιο και στην κατεύθυνση του εκφοβισμού των αγωνιστών και των λαών, επιχειρούν να εφαρμόσουν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για την δίωξη των 5 φοιτητών. Μονάχα η επαγρύπνηση και η οργάνωση από τα κάτω, του κόσμου της εργασίας μαζί με τη νεολαία, τους φοιτητές και τους ανέργους μπορεί να φτιάξει αναχώματα και να δώσει τη μάχη απέναντι σ’αυτήν την πολιτική.

Καλούμε τον καθένα και την καθεμία να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του και τη στήριξή του στους 5 διωκόμενους φοιτητές απαιτώντας:

  • Να μην εκδοθούν στις ιταλικές αρχές
  • Την παύση κάθε δίωξης των 5 φοιτητών και κάθε άλλου κατηγορουμένου για την ίδια υπόθεση

 

Τρίτη 24/11 στις 18:00

Συγκέντρωση στην Ιταλική Πρεσβεία, Σέκερη και Β. Σοφίας

Σάββατο 28/11 στις 12:00
Πορεία Μοναστηράκι στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής
ημέρας αλληλεγγύης στους συλληφθέντες του No-Expo


 

Η Περιφέρεια Αθήνας της Αναρχικής Ομοσπονδίας καλεί στην πορεία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες του No Expo, στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής ημέρας αλληλεγγύης στις 28/11, 12 μ.μ. στο Μοναστηράκι συμμετέχοντας στο μπλοκ της συνέλευσης αλληλεγγύης στους 5 αγωνιστές φοιτητές.

 

 

ΑΣΜΠΑ_Φ5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

από Α.Σ.Μ.Π.Α.


-Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΩΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ

Την 1/5/2015 το Μιλάνο συγκλονιζόταν από τη διεθνή μαχητική διαδήλωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς που σαν αιχμή είχε την έκθεση EXPO 2015. Η κυβέρνηση Ρέντσι είχε ποντάρει πολλά στην έκθεση αυτή, αφενός για να δώσει μια εικόνα «ανάπτυξης», αφετέρου για να εντατικοποιήσει την εκμετάλλευση των κατώτερων στρωμάτων στο όνομα της ανάπτυξης αυτής. Η μαζικότητα και το συγκρουσιακό κλίμα της πορείας προκάλεσε κρίση στην Ιταλία, με τον πρωθυπουργό της να μιλάει για «κακομαθημένα πλουσιόπαιδα». Την επομένη της πορείας η Ιταλική αστυνομία προέβη σε αθρόες προσαγωγές, μεταξύ άλλων και 14 Ελλήνων που εξέρχονταν από κοινωνικό κέντρο του Μιλάνο. Μετά από πολλές ώρες και χωρίς την παρουσία διερμηνέα αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κατηγορία.

Έξι μήνες μετά, η ελληνική αστυνομία εισέβαλλε στα σπίτια 5 ατόμων από τους τότε προσαχθέντες και τους συνέλαβε, εκτελώντας ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που αιτήθηκε η εισαγγελία του Μιλάνο στις ελληνικές αρχές, για να εκδοθούν στην Ιταλία και να περάσουν ανάκριση με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε επεισόδια. Οι εκζητούμενοι πέρασαν από εισαγγελέα η οποία τους άφησε ελεύθερους με περιοριστικούς όρους, μέχρι τη διεξαγωγή του Συμβουλίου Εφετών που θα κρίνει την εκτέλεση ή μη του εντάλματος. Σε περίπτωση έκδοσης τους στην Ιταλία υπάρχει ορατός κίνδυνος προφυλάκισής τους σε ιταλικές φυλακές, ενώ ο ιταλικός νόμος δεν προβλέπει κατώτατα χρονικά όρια προφυλάκισης!

Όλοι οι συλληφθέντες είναι γνωστοί για τη συμμετοχή τους σε πολλούς κοινωνικούς αγώνες από το φοιτητικό κίνημα, τις συνελεύσεις γειτονιών και εργατικές διεκδικήσεις . Στο πρόσωπό τους το ιταλικό κράτος προσπαθεί να χτίσει την αφήγηση της «διεθνούς των μπαχαλάκηδων» προσπαθώντας να απαξιώσει το εκεί ισχυρό ανταγωνιστικό κίνημα, ενώ ταυτόχρονα είναι και μια προσπάθεια τρομοκράτησης της διεθνικής κινηματικής συνεργασίας που έχει πάρει σάρκα και οστά τα τελευταία χρόνια σε αγώνες όπως το NOTAV, οι Σκουριές, η ZAD κα . Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αποτελεί βασικό πυλώνα του ιδεολογήματος της «ασφάλειας» και τα τελευταία χρόνια ενεργοποιείται ολοένα και περισσότερο για τη δίωξη πολιτικών αγώνων και φρονημάτων. Εντούτοις, είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κράτος καλείται να εκδώσει με αυτή τη διαδικασία δικούς του πολίτες.

Η μάχη για τη μη έκδοση των συντρόφων είναι κομβική , καθώς θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς αγώνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενάντια στο ποινικό δίκαιο του Εχθρού που ολοένα και ενσωματώνεται στους νόμους και τις πρακτικές των ευρωπαϊκών κρατών με την επίκληση της τρομοκρατίας και του «βίαιου ριζοσπαστισμού» οφείλουμε να προτάξουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας σε ντόπιο και διεθνές επίπεδο και να εναντιωθούμε στον ευρωπαϊκό ολοκληρωτισμό με κάθε τρόπο.

ΚΑΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ EXPO ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΙΤΑΛΙΑ

Κάλεσμα για :

Πορεία στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής ημέρας αλληλεγγύης στους συλληφθέντες του no EXPO στην Πλ. Μοναστηρακίου Σάββατο 28/11,12:00

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας

 

 

-Il primo maggio 2015 le strade di Milano brulicavano di partecipanti alla manifestazione per la Giornata Internazionale dei Lavoratori, avente come bersaglio l’EXPO 2015. Il governo Renzi aveva investito molto in questa esposizione per proiettare da una parte un’immagine di “sviluppo” e dall’altra per intensificare lo sfruttamento delle classi subordinate nel nome di tale sviluppo. La partecipazione massiccia ed il carattere conflittuale della manifestazione hanno gettato l’Italia nello scompiglio, con il primo ministro a parlare di “teppistelli figli di papà”. Il giorno successivo alla manifestazione, la polizia italiana ha effettuato cospicui arresti, inclusi 14 greci che avevano appena lasciato un centro sociale a Milano. Sono stati rilasciati dopo molte ore di detenzione, senza la presenza di un interprete.

Sei mesi dopo, la polizia greca ha invaso le case di 5 persone tra quelle che vennero precedentemente arrestate, dando esecuzione ad un mandato di arresto europeo emanato dalla procura di Milano alle autorità greche, richiedendo la loro estradizione in Italia ed il loro interrogatorio con le accuse di aver preso parte agli scontri. I soggetti del mandato sono comparsi davanti al procuratore che li ha rilasciati provvisoriamente fino all’udienza del Tribunale del Riesame che deciderà se rendere esecutivo il mandato o meno. In caso di loro estradizione in Italia, c’è il rischio tangibile di detenzione nelle prigioni locali, con la legge Italiana che non definisce gli estremi del periodo di detenzione prima del processo!

Tutte le persone arrestate sono note per il loro impegno in numerose lotte sociali, movimenti studenteschi, assemblee di quartiere e vertenze operaie. Sulla loro pelle, lo stato italiano cerca di costruire la narrazione dei “provocatori internazionali”, quindi tentando di sminuire il forte movimento antagonista esistente – e provando allo stesso tempo di terrorizzare la cooperazione internazionalista dei movimenti, divenuta negli scorsi anni un dato di fatto in rapporto a lotte come il NO TAV, la battaglia contro le miniere d’oro a Skouries, la ZAD, ecc. Il mandato di arresto europeo è un pilastro chiave per il credo della “sicurezza” che sta venendo utilizzato in misura sempre maggiore negli ultimi anni per perseguire lotte e convinzioni politiche. Tuttavia, questa è la prima volta che si richiede allo stato greco di estradare cittadini greci tramite questo processo.

La lotta contro l’estradizione dei nostri compagni è di cruciale importanza, considerando che diverrebbe un punto di riferimento ed un precedente per future lotte a livello europeo. Affrontando la legge penale del Nemico che sta venendo implementata in misura sempre maggiore nelle leggi e nelle pratiche degli stati europei, invocando il terrorismo e “l’estremismo violento”, dobbiamo a noi stessi mostrare la nostra compatta solidarietà a livello locale ed internazionale per opporci al totalitarismo europeo in ogni maniera possibile.

NO ALL’ESTRADIZIONE DEI NOSTRI COMPAGNI

SOLIDARIETA’ CON GLI INDAGATI PER GLI EVENTI DI EXPO IN GRECIA ED IN ITALIA

Invito a:

Un corteo nel giorno europeo di solidarietà con gli arrestati della manifestazione NO EXPO da tenersi a Piazza Monastiraki sabato 28 novembre, alle ore 12:00.

Movimento Antiautoritario di Atene

 

 

-EUROPEAN INTEGRATION BECOMING EUROPEAN TOTALITARIANISM

On the 1st of May 2015, the streets of Milan were swarming with people participating in the demonstration for the International Worker’s Day, having EXPO 2015 as its target point. The Renzi government had invested much in this exhibition to project an image of “development” on the one hand and to intensify the exploitation of lower classes in the name of this development on the other. The massive participation in and conflict character of the demonstration triggered a crisis in Italy, with its prime minister talking about “spoiled rich kids”. On the next day of the demonstration, the Italian police made abundant arrests, including 14 Greeks that had just left a social centre in Milan. They were released after many hours detained, without the presence of an interpreter.

Six months later, the Greek police invaded the homes of 5 individuals among the ones that had been arrested at the time, enforcing a European arrest warrant issued by Milan public prosecutor’s office to the Greek authorities, requiring their extradition to Italy and their interrogation on the charge of having taking part in incidents. The subjects of the warrant appeared before the prosecutor that released them on conditions until the hearing of the Appeals Council that will decide whether to enforce the warrant or not. In case of their extradition to Italy, the risk of being detained in Italian prisons is an actual prospect, while the Italian law does not foresee a minimum period of detention!

All people apprehended are known for their involvement in numerous social struggles, student movements, neighborhood assemblies and workers’ demands. In their face, the Italian state attempts to construct the narrative of “international troublemakers” thus attempting to devalue the existing strong antagonistic movement, while being at the same time an attempt to terrorize the internationalist co-operation of the movements that has become in the past years a fact regarding struggles such as NOTAV, the fight against gold mines in Skouries, ZAD etc. The European arrest warrant is a key pillar for the creed of “security” that is increasingly being used in the past few years to prosecute political struggles and beliefs. However, this is the first time that the Greek state is called to extradite Greek citizens via this process.

The fight against the extradition of our comrades has pivotal importance, considering that it will become a point of reference and a precedent for future European-level struggles. Facing the criminal law of the Enemy that is being increasingly built into the laws and the practices of European states, invoking terrorism and “violent radicalism”, we owe it to ourselves to show our undivided solidarity at a local and international level and to stand against European totalitarianism any way we can.

NO EXTRADITION OF OUR COMRADES

SOLIDARITY WITH THE PEOPLE PROSECUTED FOR THE EXPO EVENTS IN GREECE AND ITALY

Invitation to:

A march on the European day of solidarity with the people arrested during NO EXPO demonstration to be held at Monastiraki Square on Saturday November 28th, at 12:00 noon.

Antiauthoritarian Movement of Athens

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα