Στ. Πιτσιόρλας: Μέσα στο 2017 θα αρχίσει η υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων που υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ

Μέσα στο 2017 θα αρχίσει η υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων που υπερβαίνουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα δημιουργήσει ένα πολύ διαφορετικό κλίμα στην οικονομία και αυτό το κλίμα με τη σειρά του θα τροφοδοτήσει την τάση για νέες επενδύσεις, όπως υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός, υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας ωστόσο συμπλήρωσε ότι «για να αξιοποιηθεί αυτό το ενδιαφέρον θα πρέπει εμείς να αλλάξουμε τον τρόπο που δουλεύουμε».

Ο ίδιος συνέχισε ότι τους επόμενους μήνες θα προωθηθούν, και με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας, σημαντικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης νέας αναπτυξιακής στρατηγικής και διαφορετικού τύπου αντιμετώπισης των προβλημάτων που σχετίζονται με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη και γνωστοποίησε ότι, προετοιμάζονται αλλαγές στην νομοθεσία για τις στρατηγικές επενδύσεις και για τις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Για το καθεστώς της «χρυσής βίζας» σημείωσε ότι «το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται μια νέα τάση που, εάν αξιοποιηθεί, θα έχει θεαματικά αποτελέσματα για την οικονομία μας. Πρόκειται για το ενδιαφέρον απόκτησης κατοικίας στην Ελλάδα από πολίτες που προέρχονται από την ταραγμένη και ασταθή ευρύτερη γειτονιά μας και δεν μιλάω για τουριστική κατοικία».

Σχετικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εκτίμησή του ότι θα υπάρξουν δεσμευτικές προσφορές για το Λιμάνι Θεσσαλονίκης εντός του Μαρτίου και για τη έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό εκτιμά ότι είναι απολύτως εφικτό να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα και να ξεκινήσει η αδειοδότηση των έργων υποδομής, εντός του έτους.

Ο υφυπουργός σημειώνει χαρακτηριστικά για την αξιοποίηση του βόρειου άξονα της χώρας: «Η αξιοποίηση των λιμανιών, των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, αλλά και των ποταμών θα ανοίξει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Το ίδιο τεράστιες δυνατότητες θα δημιουργήσει η αξιοποίηση των μεγάλων γεωθερμικών πεδίων που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και πολύτιμων κοιτασμάτων ορυκτού πλούτου».

Η συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα στην Εύη Παπαδοσηφάκη και το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναλυτικά, έχεις ως εξής:

Ερ. Κατά τη διετή θητεία σας στο ΤΑΙΠΕΔ διαπιστώσατε ότι υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, παρά τα όποια προβλήματα, όπως έχετε επισημάνει. Ως στέλεχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας, ως υφυπουργός, ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της χώρας;

Απ. Επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει έντονο και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα το ενισχύσει ακόμα περισσότερο. Για να αξιοποιηθεί όμως αυτό το ενδιαφέρον θα πρέπει εμείς να αλλάξουμε τον τρόπο που δουλεύουμε. Δηλαδή:

– Να διαθέτουμε ως χώρα συγκροτημένη στρατηγική ανάπτυξης και να ξέρουμε σε ποιους τομείς μπορούμε να στηρίξουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη.

– Να κατανοήσουμε σε βάθος τη λογική της ολιστικής προσέγγισης της ανάπτυξης και των συνεργειών σε αναπτυξιακά προγράμματα.

– Να επεξεργαστούμε ουσιαστικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που αξιοποιούν και αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

– Να αφαιρέσουμε όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που κοινό τους παρονομαστή έχουν την πολυνομία και την απουσία συντονισμού των επί μέρους πολιτικών.

Ερ. Έχετε επισημάνει σε δηλώσεις σας ότι «η μεγαλύτερη διαρθρωτική αλλαγή που πρέπει να γίνει στη χώρα μας είναι η αλλαγή κουλτούρας και αυτό μας αφορά όλους». Αυτό είναι κάτι που απαιτεί χρόνο. Νομίζετε ότι γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση; Ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας προς αυτή την κατεύθυνση;

Απ. Όλα αυτά που προανέφερα αποτελούν στοιχεία μιας νέας αντίληψης την οποία πρέπει να καλλιεργήσουμε. Αφετηρία όλων των κινήσεων μας πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να είναι η συνειδητοποίηση μιας μεγάλης αλήθειας. Αυτό που μας οδήγησε στην κρίση είναι η χρεοκοπία ενός ολόκληρου μοντέλου ανάπτυξης, ενός ολόκληρου μοντέλου διαχείρισης των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιωθεί μονάχα εάν καταφέρει να δημιουργήσει τις βάσεις ενός νέου μοντέλου βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Και αυτό χρειάζεται πολιτική τόλμη και συγκρότηση ενός μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στην ανάγκη και την προοπτική αυτού του νέου μοντέλου.

Τους επόμενους μήνες πιστεύω ότι θα ξεδιπλωθούν, και με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας, σημαντικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης νέας αναπτυξιακής στρατηγικής και διαφορετικού τύπου αντιμετώπισης των προβλημάτων που σχετίζονται με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Ερ. Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης του real estate θα γίνουν αλλαγές στο καθεστώς της άδειας παραμονής; Τα στοιχεία για το 2016 τι δείχνουν; Υπήρξε αύξηση του ενδιαφέροντος για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα;

Απ. Το θέμα που θίγετε για την «χρυσή βίζα» αποτελεί ένα καλό παράδειγμα. Η Ελλάδα στηρίζει πολλά στην τουριστική ανάπτυξη και ήδη στον τομέα αυτό γίνονται μεγάλες επενδύσεις και εκδηλώνεται τεράστιο ενδιαφέρον και για νέες. Το τελευταίο διάστημα όμως διαφαίνεται μια νέα τάση που εάν αξιοποιηθεί θα έχει θεαματικά αποτελέσματα για την οικονομία μας.

Πρόκειται για το ενδιαφέρον απόκτησης κατοικίας στην Ελλάδα από πολίτες που προέρχονται από την ταραγμένη και ασταθή ευρύτερη γειτονιά μας και δεν μιλάω για τουριστική κατοικία. Η αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις σε πολλά επίπεδα και με υψηλό βαθμό συνεργασίας διαφόρων υπουργείων και είμαι σίγουρος ότι θα τις λάβουμε.

Ερ. Ετοιμάζετε αλλαγές και στη νομοθεσία για τις μεγάλες επενδύσεις. Σε ποια σημεία εστιάζετε;

Απ. Βρισκόμαστε σε φάση προετοιμασίας αλλαγών στην νομοθεσία περί των Στρατηγικών Επενδύσεων και περί των ΣΔΙΤ, δηλαδή των συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Έχουμε πια μια σημαντική εμπειρία και μπορούμε να βελτιώσουμε αυτό το νομικό καθεστώς και στους δύο τομείς. Δεν θα ήθελα αυτή την στιγμή να δώσω λεπτομέρειες όμως θα είμαστε έτοιμοι πάρα πολύ σύντομα.

Ερ. Περιμένετε ότι θα υπάρξουν δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο; Ποιες κινήσεις γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση ώστε η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας να αναδείξει πολύ γρήγορα τα πλεονεκτήματα της γεωστρατηγικής θέσης του λιμανιού; Γενικότερα τι χρονοδιαγράμματα σχεδιάζετε για να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των λιμανιών αλλά και του βόρειου άξονα της χώρας;

Απ. Για το Λιμάνι Θεσσαλονίκης από όσο γνωρίζω θα έχουμε δεσμευτικές προσφορές εντός του Μαρτίου. Πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας εξέλιξη.

Και έχετε δίκιο που μιλάτε γενικότερα για τον βόρειο άξονα της χώρας. Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί το σημείο επαφής μας με τη Βαλκανική και με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η αξιοποίηση των λιμανιών, των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, αλλά και των ποταμών θα ανοίξει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Το ίδιο τεράστιες δυνατότητες θα δημιουργήσει η αξιοποίηση των μεγάλων γεωθερμικών πεδίων που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και πολύτιμων κοιτασμάτων ορυκτού πλούτου.

Ερ. Για το Ελληνικό εκτιμάτε ότι είναι εφικτό να ξεκινήσουν τα έργα μέσα στον χρόνο;

Απ. Είναι απολύτως εφικτό να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα και ακόμα να ξεκινήσει η αδειοδότηση των έργων υποδομής. Μιλάμε ουσιαστικά για την έναρξη υλοποίησης του έργου.

Ερ. Ποιες άλλες αποκρατικοποιήσεις έχουν προτεραιότητα;

Απ. Το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ από όσο γνωρίζω δεν έχει αλλάξει, επομένως υλοποιείται κανονικά.

Ερ. Στο πλαίσιο της μείωσης της γραφειοκρατίας, της διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας και φυσικά για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει;

Απ. Έχουν ήδη ψηφιστεί σημαντικά νομοθετήματα προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών. Επίσης έχουν γίνει σημαντικά βήματα, τόσο για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, όσο και για τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που στόχο έχουν την ενίσχυση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Θα ήθελα δε στο σημείο αυτό να τονίσω την απόφαση μας να αξιοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα το εργαλείο των ΣΔΙΤ και να εξασφαλίσουμε έτσι την ροή σημαντικών ιδιωτικών κεφαλαίων στην οικονομία.

Ερ. Οι επιχειρήσεις αξιοποιούν τον αναπτυξιακό νόμο; Ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες;

Απ. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο. Χαρακτηριστικά να σας πω ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 1.300 αιτήματα για τα 4 από τα 8 προγράμματα. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι κάτι σημαντικό αρχίζει να κινείται στην οικονομία.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι μέσα στο 2017 θα αρχίσει η υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων που υπερβαίνουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα δημιουργήσει ένα πολύ διαφορετικό κλίμα στην οικονομία και αυτό το κλίμα με τη σειρά του θα τροφοδοτήσει την τάση για νέες επενδύσεις. Νομίζω ότι βρισκόμαστε στην αφετηρία μιας αναπτυξιακής πορείας που μπορεί να προσλάβει διαστάσεις οι οποίες σήμερα φαίνονται αδιανόητες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα