Στ. Κοντονής: Κυβέρνηση και πρωθυπουργός δεν εκβιάζονται

kontonis-na-ginei-sebasti-ap-olous-i-apofasi-tou-ste-w_hr«Πρώτα ο πρωθυπουργός αλλά και κανένα μέλος της κυβέρνησης δεν εκβιάζεται, δεν συναλλάσσεται. Δεν τους φοβόμαστε», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αναφερόμενος στη διαπλοκή, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ).

Με άθλια δημοσιεύματα, πρόσθεσε ο υπουργός, νομίζουν ότι θα μας κάμψουν και σε αυτό τον δρόμο καλούμε τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς να δώσουμε τη μάχη κατά της διαπλοκής που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη γι αυτή την κατάσταση. Στη σημερινή ετήσια γενική συνέλευση της ΕΕΕ, πλέον των αναφορών που έγιναν στα προβλήματα που απασχολούν το χώρο της Δικαιοσύνης, έγιναν και εκτενείς αναφορές στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων κατά δύο χρόνια όσο και στην ίδρυση νέας δικαστικής Ένωσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι αυτή την περίοδο κορυφώνεται η αντιπαράθεση της Κυβέρνησης με το σύστημα της διαπλοκής που ενδημεί επί χρόνια στη χώρα μας και το εγκατέστησαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. «Σ΄ εσάς δεν προσβλέπει η Κυβέρνηση μόνο, αλλά πρώτα η κοινωνία γιατί τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά πρέπει να τον δώσετε εσείς. Ο αγώνας βρίσκεται στην κορύφωση του όπως και ο αγώνας ενάντια στη διαπλοκή γιατί τα οικονομικά συμφέροντα δεν είναι μόνα τους. Αυτό το ιερό τρίγωνο των οικονομικών συμφερόντων, των Τραπεζών, του πολιτικού προσωπικού που εύκολα συνέπραττε σε αυτή την κατάσταση και όλων εκείνων που λειτουργούσαν ως εκπρόσωποι των ΜΜΕ πρέπει να σπάσει και διαρραγεί. Αυτά τα πρόσωπα βλέπουν ότι δεν υπάρχει Κυβέρνηση πρόθυμων απέναντι της» είπε.

Ακόμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανάφερε: «Πρώτα ο Πρωθυπουργός αλλά και κανένα μέλος της Κυβέρνησης δεν εκβιάζεται, δεν συναλλάσσεται, δεν τους φοβόμαστε. Με άθλια δημοσιεύματα νομίζουν ότι θα μας κάμψουν. Σε αυτό τον δρόμο καλούμε τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς να δώσουμε τη μάχη κατά της διαπλοκής που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη γι αυτή την κατάσταση» και συνέχισε:

«Η Κυβέρνηση γνωρίζει καλά τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίσαμε με εμπιστοσύνη το σύνολο των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών. Όχι στα λόγια, στην πράξη. Επιλέξαμε τοποθέτηση δικαστών στα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου γιατί μόνο εσείς μπορείτε να φέρετε σε πέρας την κάθαρση στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Υποστήκατε μια εξωθερμική και εν πολλοίς άδικη περικοπή μισθών. Η Κυβέρνηση σταμάτησε αυτόν τον κατήφορο. Έμπρακτα το απέδειξε εφαρμόζοντας την απόφαση του Μισθοδικείου. Οι προσπάθειες διαπραγμάτευσης και απομείωσης του χρέους μπορούν να βοηθήσει την κοινωνία να βγει από αυτή την μέγγενη.

Την τελευταία περίοδο παρατηρούμε φαινόμενα που μας ανησυχούν ιδιαιτέρως. Δεν αναφέρομαι σε ανοίκειες ανακοινώσεις εναντίον δικαστικών Ενώσεων. Αναφέρομαι σε κάτι που δημιουργεί μείζον ζήτημα. Αναφέρομαι σε εμπρηστικές ανακοινώσεις Ενώσεων εναντίον άλλων πολιτών που συγκροτούν Ενώσεις, οι οποίες ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιχειρούν να εμπλέξουν. Πάνω από όλα είστε δικαστές και πρώτα από όλα πρέπει εσείς να το περιφρουρήσετε».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τόνισε ότι η πολιτεία έχει εμπιστευθεί στον εισαγγελέα πολύ μεγάλη εξουσία και συνέχισε: «Γι αυτό πρέπει να λειτουργεί με σύνεση, μετριοπάθεια και ευαισθησία. Ο εισαγγελέας πρέπει να είναι επιεικής, ανεξίκακος, να μην είναι αλαζόνας και κυρίως να υπομένει στωικά τις όποιες άδικες επιθέσεις γίνονται εναντίον του, αλλά και να μη επηρεάζεται από τον Τύπο. Οι εισαγγελείς οφείλουν να προασπίζονται το δημόσιο συμφέρον, να μην υποκύπτουν στα θέλγητρα της δημοσιότητας και να μένουν ανεπηρέαστοι».

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ Δ. Ασπρογέρακας, ανέφερε ότι η Ένωση αποτελεί το μοναδικό πόλο συσπείρωσης της ισταμένης Δικαιοσύνης. «Η ΕΕΕ δεν είναι αμιγώς συνδικαλιστικό σωματείο. Και το πρόβλημα της Δικαιοσύνης είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης του λαού. Συγκεκριμένες επιθέσεις στη Δικαιοσύνη δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Δεν νοείται Δικαιοσύνη χωρίς προσωπική ανεξαρτησία. Οι τρείς λειτουργίες του πολιτεύματος πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους για τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Στη χώρα μας επικρατεί σύγχυση για τη λειτουργία των θεσμών» τόνισε.

Ακόμη, ο κ. Ασπρογέρακας, πρότεινε την ίδρυση Ομοσπονδίας Δικαστικών Ενώσεων, στο Δ.Σ. της οποίας θα εκπροσωπούνται όλες οι δικαστικές Ενώσεις, ενώ ως προς την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, ο πρόεδρος της ΕΕΕ είπε ότι για τα όρια ηλικίας η ερμηνεία των συνταγματικών διατάξεων πλάθεται και ξαναπλάθεται. Όταν θα ανοίξει το θέμα της αναθεώρησης θα υποβάλλουμε τις προτάσεις μας.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ανέφερε ότι ενώνει τη φωνή της με αυτή του προέδρου της ΕΕΕ κ. Ασπρογέρακα και επισήμανε το βαρύ επίμονο και σπουδαίο έργο των εισαγγελέων και των δικαστών οι οποίοι πρέπει να βρίσκονται σε ψυχική ηρεμία. «Πέρα από αυτό πρέπει οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι να προσπαθούν να διαταράσσουν την ψυχική ηρεμία των δικαστών όταν οι υπηρεσιακές τους ενέργειες δεν είναι αρεστές».

Επίσης, η κ. Θάνου επισήμανε ότι όταν της αναγνωρίστηκε η δυνατότητα άσκησης πειθαρχικής δίωξης προσπάθησαν ανεπιτρέπτως να βάλλουν κατά του θεσμού του προέδρου του Αρείου Πάγου και προσέθεσε ότι έγινε μεγάλος λόγος με κακοπιστία από ορισμένους για τη συνάντηση των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων με τον Πρωθυπουργό, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν κατανοεί, ούτε δικαιολογεί ορισμένες μεμονωμένες φωνές που έσπευσαν να κριτικάρουν τη συνάντηση αυτή και να την χαρακτηρίσουν ως συναλλαγή. «Τα πικρόχολα σχόλια περί δήθεν συναλλαγής εκθέτουν εκείνους που τα εκστομίζουν. Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική», προσέθεσε.

Ως προς το θέμα της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ανέφερε μεταξύ των άλλων, ότι το θέμα αυτό ετέθη γιατί με πολύ πρόσφατα νομοθετήματα οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν αύξηση ορίου ηλικίας, όλοι οι πρόεδροι ανεξάρτητων Αρχών έχουν ως όριο αποχώρησης το 73ο, οι συμβολαιογράφοι και οι υποθηκοφύλακες το 70ο. Έτσι, καταφανέστατο είναι ότι οι δικαστές που είχαν υπεροχή περιέρχονται σε δυσμενή διάκριση έναντι όλων των άλλων.

Τέλος, η κ. Θάνου ανέφερε ότι θα είμαστε έτοιμοι στο μέλλον να καταθέσουμε όλα τα επιχειρήματα για να κάνουμε ανταλλαγή απόψεων για να ευρεθεί η καταλληλότερη λύση.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου επισήμανε ότι

να στήσουμε πάλι στη Δικαιοσύνη στο βάθρο που της πρέπει και να σχεδιαστεί με σύνεση αφήνοντας στην άκρη τα μικροσυμφέροντά μας, όταν μάλιστα είμαστε σε ένα κόσμο που το έγκλημα είναι έτη φωτός μπροστά σε σχέση με τη Δικαιοσύνη. Ακόμη, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε μορφές φιλικής Δικαιοσύνης, δυνατότητα αποποινικοποίησης ήσσονος σημασίας ποινικών αδικημάτων, αλλά και επισήμανε την ανάγκη μηχανοργάνωσης των δικαστηρίων.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου έκανε αναδρομή σε γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος που τον απασχόλησαν με την ιδιότητα του προέδρου του ΣτΕ, όπως είναι η χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, αναφέροντας:

«Υπέστη πλήγματα, τελευταία δέχθηκα ανοίκειες επιθέσεις επ’ ευκαιρία συγκεκριμένης υπόθεσης. Δεν είναι δυνατόν εγώ να λαμβάνω εντολές είτε από θεσμικούς είτε από εξωθεσμικούς παράγοντες για το πότε θα κάνω εγώ διάσκεψη. Γιατί είχε γίνει αυτή η διάσκεψη γνωστή; Πώς είχε γίνει γνωστή; Δια της διαβολής… Δεν σας τα λέω για να δικαιώσω τον εαυτό μου. Οφείλουμε όλοι να τηρούμε το μέτρο. Πολλές φορές υποσκάπτεται η ενότητα στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Ο Τύπος να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Είχαμε μια υπόθεση που αφορούσε τα Μέσα Ενημέρωσης. Εδώ είδατε τη μεγάλη δύναμη του Τύπου. Εμάς δεν είναι η δουλειά μας αυτή. Υποχρέωσή μας να τηρούμε απαρασάλευτα το καθήκον μας. Αυτό έκανα και δεν με νοιάζει όποια προσωπική επίθεση κι αν μου γίνεται».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εκ μέρους όλων των λοιπών δικαστικών Ενώσεων, τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης των δικαστικών Ενώσεων και η πορεία και η στόχευση όλων να είναι κοινή και συνέχισε: «Όμως, η ενότητα αυτή βάλλεται και πολεμάται από ελάχιστους μέσα στο δικαστικό σώμα. Γίναμε όλοι μάρτυρες διασπαστικών διεργασιών που εκπορεύονται από ανθρώπους που αναδείχθηκαν στο παρελθόν σε αξιώματα και τιμήθηκαν με τη ψήφο των συναδέλφων τους. Η νέα Ένωση ( Ένωση Ανωτέρων και Ανωτάτων Δικαστικών Λειτουργών) έχει σαφή προσωπικά χαρακτηριστικά και σύντομο χρόνο λήξης.

Αναφορικά με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ο κ. Σεβαστίδης ανέφερε ότι δεν θα μπορούσαμε να συναινέσουμε γιατί έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα και χαιρέτισε τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης οι οποίες κάνουν αναφορά στους συνταγματικούς περιορισμούς.

Κλείνοντας ο κ. Ασπρογέρακας ανέφερε ότι πρέπει να δούμε τί έχει να προσφέρει η νέα Ένωση και πως θα πάει και έκλεισε εκφράζοντας το απόλυτο σεβασμό του στις δικαστικές Ενώσεις και τις επωνυμίες τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα