Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία(Συνεχής ενημέρωση)

tank-he-620x264Χάος επικρατεί από το βράδυ της Παρασκευής στην Τουρκία, όταν ξέσπασε απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως κατέλαβε την εξουσία για να αποκαταστήσει την δημοκρατική τάξη, ενώ το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε εικόνες από άρματα μάχης στην είσοδο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως μια ομάδα εντός του τουρκικού στρατού αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση και ζητήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο».

«Κάποιοι άνθρωποι παρανόμως πραγματοποίησαν μια παράνομη ενέργεια εκτός ιεραρχίας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε σχόλια που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV .

«Αυτή η κυβέρνηση εκλεγμένη από το λαό παραμένει να έχει τον έλεγχο. Αυτή η κυβέρνηση θα αποχωρήσει όταν ο λαός το αποφασίσει».

Πρόσθεσε πως όσοι βρεθούν υπεύθυνοι για αυτό που χαρακτήρισε πως μια απόπειρα πραξικοπήματος από μια παράταξη εντός του στρατού θα πληρώνουν με βαρύ τίμημα.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων,λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση ομάδας του τουρκικού στρατού ότι κατέλαβε την εξουσία στη χώρα,ανέλαβε και πάλι τα ηνία της χώρας ,ενώ σχεδόν  εξήντα στρατιωτικοί, οι οποίοι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε χθες βράδυ στην Τουρκία, παραδόθηκαν σε οπλισμένους αστυνομικούς σε μια από τις γέφυρες στα Στενά του Βοσπόρου σήμερα, εγκαταλείποντας τα άρματα μάχης τους με τα χέρια ψηλά.

Εξάλλου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο προφανώς βρισκόταν στα χέρια των στασιαστών καθώς πυροβολούσε εναντίον των γραφείων της κρατικής εταιρείας δορυφορικών επικοινωνιών Turksat στην Άγκυρα, όπως επίσης μετέδωσε το CNN Türk. Παράλληλα, αεροσκάφη F-16 βομβάρδισαν άρματα μάχης των επίδοξων πραξικοπηματιών γύρω από το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Άγκυρα, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

Νωρίτερα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι ένα αεροσκάφος έριξε μια βόμβα κοντά στο προεδρικό μέγαρο και ότι αμέσως μετά άρχισε να υψώνεται μια στήλη καπνού στη συνοικία Μπέστεπε, προάστιο της τουρκικής πρωτεύουσας όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη τη στιγμή της επίθεσης, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ενημέρωση:

Οι κυβερνητικές δυνάμεις πήραν υπό τον έλεγχό τους τα γραφεία του γενικού επιτελείου – Απελευθερώθηκε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου

Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων διασώθηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος αφού κρατήθηκε όμηρος στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που πραγματοποίησαν στασιαστές στρατιωτικοί χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και επιθετικά ελικόπτερα στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την εξουσία στη διάρκεια της νύκτας, δήλωσε ανώτερος τούρκος αξιωματούχος.

Ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ είχε τεθεί υπό κράτηση από στασιαστές στρατιώτες στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, μετέδωσαν τουρκικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα.

Λειτουργεί ξανά το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης

Αεροσκάφος που εκτελούσε εμπορική πτήση προσγειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Είναι το πρώτο που αφίχθη σε αυτό το αεροδρόμιο μετά την εκδήλωση απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το βράδυ της Παρασκευής.

«(Η πτήση) #TK1984 προσγειώθηκε στο IST από το Λονδίνο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο ειδικευμένος ιστότοπος Flightradar24, χρησιμοποιώντας τον διεθνή κωδικό του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Το αεροσκάφος της Turkish Airlines ήταν το πρώτο που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο, το οποίο άρχισε να λειτουργεί ξανά ώρες μετά την εκδήλωση απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Μέλη του πραξικοπήματος στην Τουρκία έκαναν εφόδους σε μέσα ενημέρωσης.

Κυριότερος στόχος ήταν το ιδιωτικό κανάλι CNN Turk, όπου οι στρατιώτες συνελήφθησαν από αστυνομικούς, ύστερα από μαζική κινητοποίηση πολιτών.

Δείτε το βίντεο

Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ από την επίθεση στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα

Επίθεση κατά του προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα της Τουρκίας, όπου είναι η κατοικία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσαν πριν από λίγη ώρα με αεροσκάφος οι πραξικοπηματίες.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπάρχουν πέντε νεκροί, όμως χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει, αν πρόκειται για άμαχους ή δυνάμεις ασφαλείας προσκείμενες στην κυβέρνηση.

Δείτε το βίντεο:

Οι Τούρκοι πραξικοπηματίες δηλώνουν πως εξακολουθούν να μάχονται

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη σήμερα από τη διεύθυνση του γραφείου Τύπου του επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αναφέρεται πως οι αξιωματικοί που βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία εξακολουθούν να μάχονται αποφασιστικά εναντίον όλων αυτών που προσπαθούν να τους αντιταχθούν.

Οι αξιωματικοί αυτοί, που αυτοαποκαλούνται Κίνημα για την Ειρήνη στην Πατρίδα, καλούν επίσης τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους.

Τουσκ: Να επιστρέψει η συνταγματική τάξη στην Τουρκία -Η ΕΕ στηρίζει πλήρως την εκλεγμένη κυβέρνηση

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε έκκληση να επιστρέψει γρήγορα η Τουρκία στη συνταγματική τάξη, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε εκεί.

«Η Τουρκία είναι ένας εταίρος κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, τους θεσμούς της χώρας και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Τουσκ στη διάρκεια περιφερειακής συνόδου κορυφής στη Μογγολία.

«Απευθύνουμε έκκληση για την ταχεία επιστροφή της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία», πρόσθεσε.

 

Eρντογάν μετα την απόπειρα πραξικοπήματος

Έκκληση στο λαό της χώρας να συγκεντρωθεί στις πλατείες και να αντισταθεί στους πραξικοπηματίες απεύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

Ο Ερντογάν είπε πως πρόκειται για «απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων» και ότι «με την απάντηση που θα δώσει ο λαός, θα δοθεί η δέουσα απάντηση». Ο Ερντογάν είπε πως οι «πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια και τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν οι πραξικοπηματίες το στόχο τους».

Τα τουρκικά κανάλια δείχνουν εικόνες από διάφορα σημεία της χώρας όπου έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται κόσμος και να φωνάζει συνθήματα υπέρ της κυβέρνησης.

Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν αφορά το εξής: Εάν οι στρατιώτες και τα τανκς που όπως δείχνουν τα κανάλια, βρίσκονται σε αρκετά σημεία της Κωνσταντινούπολης, εκτελούν διαταγές των πραξικοπηματιών, τότε δεν πρόκειται για μειοψηφία, αφού οι δυνάμεις που εμφανίζονται είναι πολλές. Ένα δεύτερο ερώτημα αφορά την ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τα κανάλια της κρατικής τηλεόρασης. Μετά τη μετάδοση της ανακοίνωσης, τα κανάλια δεν εκπέμπουν.

Το τρίτο ερώτημα αφορά το γιατί οι πραξικοπηματίες κατέλαβαν την κρατική τηλεόραση και δεν έπραξαν το ίδιο και με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Το τέταρτο ερώτημα αφορά το γιατί μέχρι στιγμής δεν βγήκε κάποιος στρατιωτικός να ανακοινώσει τα περί πραξικοπήματος και έχουμε απλώς μία ανακοίνωση που διαβάστηκε στα κρατικά κανάλια από μια όμορφη παρουσιάστρια. Τέλος τα κανάλια μεταδίδουν συνεχώς πληροφορίες για πυροβολισμούς και συγκρούσεις, αλλά προς το παρόν δεν έχει μεταδοθεί καμία σχετική εικόνα.

Οργάνωση που πρόσκειται στον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος, με ανακοίνωση της

Η μη κυβερνητική οργάνωση «ο συνασπισμός για τις κοινές αξίες» (AfSV), που συνδέεται με τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν, καταδίκασε με ανακοίνωση της την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν νωρίτερα τον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του για την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Καταδικάζουμε κάθε στρατιωτική επέμβαση στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας», ανέφερε η οργάνωση.

Ανακοίνωση της ΜΙΤ για την απόπειρα

Το πραξικόπημα απωθήθηκε, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Νουχ Γιλμάζ, σε δήλωσή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Ο Γιλμάζ είπε επίσης ότι αυτοί που αποπειράθηκαν να επιβάλουν πραξικόπημα, θα δικαστούν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Το πραξικόπημα απετράπη και οι οργανώτες του συλλαμβάνονται δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης

Η απόπειρα διάπραξης ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος απέτυχε και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται τώρα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.

Ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής Ισμαήλ Καχραμάν δήλωσε στον ίδιο σταθμό ότι το κοινοβούλιο της χώρας θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα, έπειτα από την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου αφέθηκε ελεύθερος, δήλωσε εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών

Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, τονίζοντας πως ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Χουλούσι Ακάρ αφέθηκε ελεύθερος από τους πραξικοπηματίες.

Αλ. Τσίπρας: Σταθερά στο πλευρό της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τις εξελίξεις στην Τουρκία

“Η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία παραμένοντας σταθερά στο πλευρό της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας” αναφέρει ανάρτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο twitter.

Ο Ομπάμα καλεί όλα τα μέρη να υποστηρίξουν τη «δημοκρατικά εκλεγμένη» κυβέρνηση Ερντογάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε όλες τις πλευρές στην Τουρκία να υποστηρίξουν την «δημοκρατικά εκλεγμένη» κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε επίσης—έπειτα από μια συνομιλία που είχε με τον υπουργό του των Εξωτερικών Τζον Κέρι—να «επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί η βία και ένα λουτρό αίματος» στην Τουρκία, όπου υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον 17 νεκρούς αστυνομικούς στην Άγκυρα, την κατάρριψη ενός ελικοπτέρου Σικόρσκι των πραξικοπηματιών από ένα μαχητικό F-16 επίσης στην πρωτεύουσα και πυρά στρατιωτικών εναντίον πολιτών στην Κωνσταντινούπολη που προκάλεσαν τραυματίες.

Το NATO καλεί να επιδειχθεί «ψυχραιμία» και «πλήρης σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς»

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα να επιδειχθεί «ψυχραιμία» και «πλήρης σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς της Τουρκίας», έναν «σύμμαχο που χαίρει μεγάλης εκτίμησης» στο βορειοατλαντικό σύμφωνο, καθώς στην Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα πραξικοπήματος.

«Καλώ σε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και στον πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών και του Συντάγματος της Τουρκίας», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε μια λακωνική ανακοίνωσή του η οποία δημοσιοποιήθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

Η Ελλάδα στηρίζει τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία, το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η Ελλάδα στηρίζει τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο θα έχει αύριο τηλεφωνική επικοινωνία , αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή της Προεδρίας της Δημοκρατίας .

Επικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας- Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την συνταγματική νομιμότητα, δηλώνει η Όλγα Γεροβασίλη

Επικοινωνία σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων υπήρξε πριν από λίγη ώρα μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. Πρόσθεσε ότι από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης εστάλη μήνυμα στήριξης της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας και της εκλεγμένης κυβέρνησης στην Τουρκία. Η κυρία Γεροβασίλη επιβεβαίωσε επίσης ότι το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, βόμβα έπληξε το κτήριο του κοινοβουλίου της Τουρκίας στην Άγκυρα.

Μια ισχυρή έκρηξη έπληξε το κτίριο της εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Ανταποκριτές του Ρόιτερς μετέδωσαν ότι άκουσαν την έκρηξη να αντηχεί στην πόλη.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι επιβλήθηκε απαγόρευση εναέριας κυκλοφορίας πάνω από την Άγκυρα.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μετέδωσε παράλληλα ότι ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον του κτιρίου της τουρκικής Βουλής.

Στο μεταξύ, ανταποκριτές του Ρόιτερς κάνουν λόγο περί μιας ισχυρής έκρηξης στην Κωνσταντινούπολη.

Γερμανία: Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά “ύψιστη προσοχή” στους Γερμανούς που βρισκονται στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη

Ύψιστη προσοχή συνιστά το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στους Γερμανούς που βρίσκονται στην ‘Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, με δήλωση εκπρόσωπου του.

«Σε περίπτωση ασαφούς κατάστασης, συνιστούμε, αν υπάρχει αμφιβολία, να μην εγκαταλείψουν τις κατοικίες και τα ξενοδοχεία τους», δήλωσε η Σαουσάν Σέμπλι και συμβούλευσε τους τουρίστες να επικοινωνήσουν με τους τουριστικούς πράκτορες και τις αεροπορικές εταιρίες.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα