Στο Λίβανο σήμερα Κοτζιάς-Κασουλίδης-Μίτοφ

d10f00f5d077a45495d0730aff303a84Για τον Λίβανο αναχωρεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στη Βηρυτό από κοινού με τους ομολόγους του της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη και Βουλγαρίας Ντάνιελ Μίτοφ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερη στιγμή για τον Λίβανο, με την πρόσφατη εκλογή του προέδρου Μισέλ Αούν να σηματοδοτεί το τέλος της σοβαρής κρίσης που διερχόταν η χώρα την τελευταία διετία και να ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου και τη σταθερότητα για την ίδια τη χώρα, αλλά και την γύρω περιοχή.

Ο κ. Κοτζιάς έχει χαρακτηρίσει τον Λίβανο χώρα-κλειδί για τη σταθερότητα όλης της Μέσης Ανατολής, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να στηριχθεί οικονομικά καθώς είναι η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες σε ποσοστιαία βάση, το ¼ του πληθυσμού του. Η Ελλάδα αντιτάχθηκε σθεναρά στη διακοπή της υποστήριξης που παρέχει ο ΟΗΕ στις περιοχές του Λιβάνου και της Ιορδανίας, που έδωσαν καταφύγιο σε εκατομμύρια προσφυγες. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί εγκωμιαστικά στο μοντέλο της Βηρυτού, το οποίο χαρακτηρίζει ως πρότυπο θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού που πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

Η πρωτοβουλία για την κοινή επίσκεψη Κοτζιά – Κασουλίδη – Μίροφ ελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και την Σταθερότητα.

Η επίσκεψη των τριών Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών αποτελεί αφενός μία έμπρακτη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τις λιβανικές αρχές και ένδειξη εμπιστοσύνης για το ρόλο του Λιβάνου στην περιοχή και αφετέρου στήριξη στις προσπάθειες του Λιβάνου στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Πέραν των πρόσφατων εξελίξεων στον τομέα της ασφάλειας και στο προσφυγικό, οι συζητήσεις πρόκειται να επικεντρωθούν σε θέματα ενέργειας, παιδείας και πολιτισμού, ενώ συγχρόνως, προγραμματίζονται ειδικές θεματικές συζητήσεις που θα εστιασθούν σε ζητήματα νεολαίας, δικτύωσης των πανεπιστημίων και πράσινης ενέργειας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα