Στους δρόμους η Σεούλ για να παραιτηθεί η Πρόεδρος

a1478954110Εκατοντάδες χιλιάδες Νοτιοκορεάτες βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Σεούλ σε μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα, ζητώντας την παραίτηση της προέδρου Παρκ Γιουν-Χε λόγω της εμπλοκής της σ’ ένα πολύκροτο σκάνδαλο.

Οι οργανωτές της διαδήλωσης, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Yonhap, υποστήριξαν πως συγκεντρώθηκαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Η αστυνομία, η οποία είχε ανακοινώσει αρχικά πως αναμένει ένα πλήθος περίπου 170.000 ανθρώπων, υπολόγισε σε 260.000 τον αριθμό των διαδηλωτών, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Αυτή η τεράστια διαδήλωση είναι η τρίτη που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των διαμαρτυριών που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα εναντίον της Παρκ, η οποία δίνει μάχη για την πολιτική επιβίωσή της.

Οι αρχές απηύθυναν έκκληση για ηρεμία και 25.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα, αποκλείοντας όλες τις προσβάσεις προς το προεδρικό μέγαρο.

Μόλις έπεσε η νύκτα, μια ανθρωποθάλασσα κατέλαβε τη λεωφόρο Γουανγκχουαμούν, κρατώντας κεριά και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της παραίτησης της προέδρου.

Μαθητές διαδήλωναν δίπλα σε συνταξιούχους, καθολικές μοναχές, νεαρά ζευγάρια που ήρθαν με τα παιδιά τους και αγρότες.

Η Παρκ Γιουν-Χε κατηγορείται ότι βρισκόταν υπό την επιρροή μιας ύποπτης σκιώδους συμβούλου, της Τσόι Σουν-Σιλ, η οποία επωφελήθηκε από τη θέση της για να υποχρεώσει εθνικούς βιομηχανικούς ομίλους, όπως η Samsung, να καταβάλουν μεγάλα ποσά σε ύποπτα ιδρύματα, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποίησε η ίδια για προσωπικούς σκοπούς.

Η έμπιστη της Παρκ είναι η κόρη ενός μυστηριώδους θρησκευτικού ηγέτη, του Τσόι Τάε-Μιν, που έγινε ο μέντοράς της μετά τη δολοφονία της μητέρας της το 1974. Η Τσόι συνελήφθη στις αρχές Νοεμβρίου για απάτη και κατάχρηση εξουσίας.

Οι περισσότεροι παρατηρητές εκτιμούν πως η Παρκ, η πενταετής προεδρική θητεία της οποίας ολοκληρώνεται σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο, θα καταφέρει να ξεπεράσει το σκάνδαλο και να παραμείνει στη θέση της έως το τέλος της θητείας της, όμως με σημαντικά μειωμένο το κύρος της και τη δυνατότητά της να κυβερνά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα