Στις κάλπες σήμερα η Τουρκία σε κλίμα πόλωσης

9df9cdaef75c2c6ceccc38012580b49b_XL

Οι σημερινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία έχουν έναν και μοναδικό σκοπό για το κυβερνών κόμμα και τον Ερντογάν: το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία που έχασε στις εκλογές της 7ης Ιουνίου και να ανοίξει ο δρόμος για ένα είδος προεδρικού συστήματος στη χώρα.Όμως, όλα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι  μια από τα ίδια καθώς οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία.

Και αυτό γιατί η προεκλογική περίοδος σημαδεύτηκε α)βομβιστικές επιθέσεις εξτρεμιστών σε κυβερνητικά κτίρια, β) από την πολύνεκρη επίθεση σε πορεία ειρήνης Κούρδων ακτιβιστών στην Αγκυρα που η κυβέρνηση προσπάθησε ανεπιτυχώς να τη “φορτώσει” σε Κούρδους του PKK και τζιχαντιστές (!) αλλά και β) από τη στάση του κυβερνώντος κόμματος σε θέματα δημοκρατίας, δικαιωμάτων και ελευθεροτυπίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, και ενώ το πολιτικό θερμόμετρο χτυπούσε κόκκινο – η απόφαση του Ερντογάν να κλείσει κανάλια και εφημερίδες της αντιπολίτευσης προκάλεσε σάλο.

Μάλιστα, οι δηλώσεις αξιωματούχων του κυβερνώντος κόμματος ότι οι επιχειρήσεις εναντίον των αντιπολιτευόμενων μέσων θα συνεχιστεί,προκάλεσαν την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η οποία απέριψε εκ των προτέρων την πιθανότητα κυβέρνησης συνεργασίας με το AKP.

«Η Κυριακή είναι ένα σημείο καμπής για τη χώρα μας», δήλωσε ο Ερντογάν. «Εάν ο λαός μας ταχθεί υπέρ μιας μονοκομματικής κυβέρνησης, η σταθερότητα θα συνεχιστεί», πρόσθεσε, και «κατόπιν αυτού ελπίζω πως η “νέα Τουρκία” δεν θα βιώσει ξανά τις δυσκολίες που γνώρισε κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών».

 Επίσης, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Κούρδοι θα παίξουν για μια ακόμη φορά καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα, γεγονός που δεν ευνοεί το κυβερνών κόμμα και τον Τούρκο πρόεδρο. Εξαιτίας των συνεχών σφοδρών συγκρούσεων στις νοτιοανατολικές επαρχίες, όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι, δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί θα επιβλέπουν σήμερα την εκλογική διαδικασία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ στην Τουρκία, σε αυτό το τμήμα της χώρας, η ελεύθερη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας «περιστάλθηκε σημαντικά λόγω των άσχημων συνθηκών, κυρίως στις περιοχές όπου έχει κηρυχθεί απαγόρευση κυκλοφορίας».

Μέσα σε αυτή την έκρυθμη κοινωνική κατάσταση, πολλοί πολιτικοί αναλυτές – εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν και δεν πετύχει αυτοδυναμία το AKP,- προβλέπουν ήδη κι άλλες πρόωρες εκλογές, την άνοιξη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα