Στις Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα(Live)

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Το νομοσχέδιο, με τις επείγουσες ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, εισάγεται προς επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές σήμερα Δευτέρα και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τρίτη από την Ολομέλεια.


 

Ξεκίνησε με τους εισηγητές των κομμάτων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να «ξεκλειδωθεί» η υποδόση των 2,8 δισ ευρώ. Νωρίτερα, η κυβερνητική πλειοψηφία έκανε δεκτή την πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για τη συζήτηση του νομοσχεδίου με την διαδικασία του επείγοντος, καθώς -όπως υπογράμμισε- ενόψει του Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα διαρθρωτικά μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα.

Επιπλέον, ο Ευ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι είναι εκκρεμότητα και θα κατατεθεί, είτε σε αυτό το νομοσχέδιο είτε σε άλλο που θα έρθει άμεσα στη Βουλή και θα αφορά την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τροπολογία που θα αφορά το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων).

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τον χαρακτήρα του επείγοντος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι γι ακόμα μια φορά καλεί τη Βουλή να συζητήσει και να ψηφίσει με συνοπτικές διαδικασίες ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο.

Μεταξύ των θεμάτων, που ρυθμίζει, στις εκκρεμότητες της 1ης αξιολόγησης,περιλαμβάνεται επίσης, ο ορισμός των μελών του νέου υπερταμείου, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Εγνατία Οδό, η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η ολοκλήρωση των αλλαγών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων μέχρι το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, ενώ κρίσιμης σημασίας για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ είναι το euroworking group» της Πέμπτης.

H επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας θα πρέπει να αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους υποστήριξε ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να είναι προσωρινός σύμμαχος της κυβέρνησης, απέναντι στις επιδιώξεις των Ευρωπαίων στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα