Στη φυλακή και ο δεύτερος «εγκέφαλος» της πυραμίδας εξαπάτησης

dikastiria_5

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο δεύτερος κατηγορούμενος για την υπόθεση της εξαπάτησης επενδυτών με ζημιά που ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Οι δικαστικές αρχές θεωρούν ότι ο 47χρονος χρηματιστής είναι ο δεύτερος «εγκέφαλος» της σπείρας εξαπάτησης επενδυτών και κατά την διάρκεια της πολύωρης απολογίας του έριξε τις ευθύνες στον συγκατηγορούμενό του που προφυλακίστηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο χρηματιστής εμφανιζόταν ως «ειδικός» στα οικονομικά, ενώ ο ίδιος είπε πως «Μόνος δικαιούχος των funds ήταν ο επιχειρηματίας συγκρατούμενός μου ο οποίος από κοινού με τη δικηγόρου Κύπρου ασκούσαν διοίκηση και διαχείριση. Εκείνος ήταν αυτός που απαιτούσε να εμφανίζονται πλασματικές αποδόσεις προκειμένου να προσελκύσει μεγάλους και καινούργιους επενδυτές», συμπληρώνοντας πως «Επεστράφησαν στους επενδυτές περισσότερα κεφάλαια από όσα επενδύθηκαν».

Ισχυρίστηκε επίσης πως ούτε ο ίδιος, ούτε η σύζυγός του, ούτε οι συνεργάτιδές του είχαν οποιαδήποτε εξουσία να διαχειρίζονται τα funds ή την περιουσία τους. Οι δύο συγκρατούμενες συνεργάτιδές του αλλά και η σύζυγος του χρηματιστή αφέθηκαν ελεύθερες με περιοριστικούς όρους, ενώ στην σύζυγο και την μια συνεργάτιδα επιβλήθηκε εγγύηση 300.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από την χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση σε ΑΤ. Στην τρίτη επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από την χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση σε ΑΤ.

Υπενθυμίζεται πως ο επιχειρηματίας που προφυλακίστηκε την Παρασκευή μετά την απολογία του, επέρριψε από την πλευρά του τις ευθύνες στον χρηματιστή, υποστηρίζοντας πως εξαπατήθηκε. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της συνέργειας σε απάτη, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της συνέργειας σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να προέβαιναν στη σύσταση πολύπλοκων εταιρικών σχημάτων, τα οποία υποτίθεται πως δραστηριοποιούνταν επενδυτικά στην αγορά συναλλάγματος. Τα εταιρικά αυτά σχήματα διοικούνταν και ελέγχονταν, είτε απευθείας από τους εμπλεκόμενους, είτε μέσω offshore εταιρικών συμπλεγμάτων, τα οποία είχαν οι ίδιοι.

Στην συνέχεια, οι κατηγορούμενοι προσέγγιζαν διάφορα άτομα-επενδυτές και επικαλούμενοι τις χρηματοοικονομικές γνώσεις και τα πτυχία του χρηματιστή, τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις που ξεπερνούν το 3%. Παράλληλα φέρονται να έστελναν μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές, τα οποία έδειχναν πως η επένδυση είχε κέρδη . Με τον τρόπο αυτό, έπειθαν τους υπάρχοντες επενδυτές, να μην προβούν στην εξαργύρωση των κεφαλαίων τους και τους ζητούσαν να πείσουν και νέα άτομα για να επενδύσουν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα