Στη Βαγδάτη ο Γάλλος υπουργός Αμυνας

2015-07-29T175219Z_1015953902_PM1EB7T1GPF01_RTRMADP_3_NEXTER-M-A-KMW.JPG_b2

O υπουργός Άμυνας της Γαλλίας βρίσκεται σήμερα τη Βαγδάτη, πραγματοποιώντας μια επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί και θα επικεντρωθεί σε συνομιλίες για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσαν ιρακινές πηγές.
Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν συζήτησε για την εκστρατεία κατά του ΙΚ στην οποία μετέχει η Γαλλία, στις επαφές που είχε με τον πρόεδρο Φουάντ Μασούμ και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Σελίμ αλ-Τζουμπούρι.

Η Γαλλία μετέχει στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό, ο οποίος διεξάγει αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ και εκπαιδεύει τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν 3.642 αεροπορικές εξόδους και 582 πλήγματα που επέτρεψαν την καταστροφή 1.028 στόχων στο πλαίσιο της αεροπορικής επιχείρησης Σαμάλ κατά του ΙΚ στο Ιράκ, τον Σεπτέμβριο του 2014, η οποία επεκτάθηκε στη Συρία ένα χρόνο αργότερα, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο.
Η Γαλλία διαθέτει οκτώ βομβαρδιστικά-καταδιωκτικά Mirage 2000 που έχουν τη βάση τους στην Ιορδανία και έξι Rafale στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από την έναρξη της επιχείρησης Σαμάλ, το Παρίσι ενέταξε δύο φορές στην αποστολή του το αεροπλανοφόρο του Σαρλ Ντε Γκολ στον Κόλπο, συγκεκριμένα την επομένη των επιθέσεων του Νοεμβρίου στο Παρίσι, με τη Γαλλία να μετέχει σε ποσοστό 15% στις αεροπορικές επιχειρήσεις του συνασπισμού.
Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί βοήθησαν τις ιρακινές δυνάμεις να ανακαταλάβουν μέρος των εδαφών που κατέλαβε το ΙΚ το 2014 βορείως και δυτικά της Βαγδάτης. Ωστόσο η τζιχαντιστική οργάνωση εξακολουθεί να ελέγχει μεγάλες περιοχές και την δεύτερη σημαντικότερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη.
Η αποφασιστικότητα του συνασπισμού να καταπολεμήσει το ΙΚ έχει ενταθεί μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 130 ανθρώπων και την ευθύνη γι αυτές ανέλαβε το ΙΚ.
Οι ανησυχίες παραμένουν έντονες στη Γαλλία σε σχέση με πιθανές νέες επιθέσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα