Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών-Live

vouli6-495x330
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενέκρινε επί της αρχής και επί των άρθρων η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων. Το Ποτάμι επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, ενώ Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ το καταψήφισαν.

Στην Ολομέλεια  σήμερα το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η συζήτηση θα αρχίσει στις 10:00 και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία μετά από 10 ώρες.Οι προβλεπόμενες δράσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως την 1η Ιανουαρίου 2016 ώστε να μην υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων.Η διάθεση 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προβλέπεται στη νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ της κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων.

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών,στόχος της κυβέρνησης με την ανακεφαλαιοποίηση,  είναι διπλός: Και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αλλά και το κράτος να έχει σοβαρή συμμετοχή στις τράπεζες προκειμένου, σε ενδεχόμενη ανάπτυξη, να αυξηθούν και τα κέρδη του.

Το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου δεν θα πρέπει να είναι απεριόριστο καθώς χρειάζεται μεν έλεγχος στις τράπεζες αλλά όχι σε ποσοστό που θα αποτρέπει τους ιδιώτες από το να επενδύσουν κεφάλαιο.Παράλληλα, το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση δημιουργείται πλαίσιο που ενισχύει τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία τόσο των τραπεζών όσο και του ΤΧΣ.

Την Κυριακή, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα εκδοθεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή ποιο θα είναι το ποσοστό των μετοχών του ΤΧΣ στις τράπεζες καθώς επίσης και ποιο θα είναι το ποσοστό των μετατρέψιμων ομολόγων τύπου coco’s.

«Τη Δευτέρα, που θα ανοίξουν οι αγορές, θα έχει ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, θα έχει εκδοθεί και η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου οπότε θα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η διαδικασία θα πάει πολύ καλά», είπε στην Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα