Στην Βουλή σήμερα το Σύμφωνο Συμβίωσης και το ψήφισμα για τη Παλαιστίνη

vouli2

Με τραυματισμένη τη σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων εξαιτίας της διαφωνίας τους ως προς την νομική κατοχύρωση της σχέσης ομόφυλων ζευγαριών, καθώς και με παράπλευρο φορτίο την μέσω τροπολογιών τακτοποίηση διαφόρων άσχετων ζητημάτων λίγο πριν το τέλος του έτους –όπως παραδοσιακά συμβαίνει στη Βουλή τέτοιες ημέρες-, εισάγεται σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Αρά τις νέες σημερινές, στην διαδικασία β’ ανάγνωσης του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή, διευκρινίσεις και νομοτεχνικές αλλαγές στις οποίες προέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος επί διατάξεων «αιχμής», και η αρνητική ψήφος των ΑΝΕΛ παρέμεινε, και η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε πως εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις, δηλώνοντας πως η τελική της θέση θα αποτυπωθεί στην αυριανή τελική συζήτηση και ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο νομοθέτημα καταψηφίστηκε από τους ΑΝΕΛ και επί της αρχής στην κοινοβουλευτική Επιτροπή, με αποτέλεσμα να παραμείνει στις ράγες της νοπμοθέτησης χάρη στην θετική ψήφο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων.

 

Οι διαφωνίες και οι ενστάσεις περισσότερο εκφράστηκαν με την προβολή του ισχυρισμού ότι μέσω των διατάξεων του νομοσχεδίου, δίδεται η δυνατότητα σε ομόφυλα ζευγάρια να προβούν σε υιοθεσία. Ο κ. Παρασκευόπουλος υποστήριξε ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται και ότι από τον τρόπο με τον οποίο είναι διατυπωμένες οι επίμαχες διατάξεις, η υιοθεσία για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις των ζευγαριών δεν νομοθετείται. Η επί του συγκεκριμένου θέματος συζήτηση στη σημαρινή συνεδρίαση είχε ως αποτέλεσμα να ανταλλαγούν οξείες φραστικές επιθέσεις ανάμεσα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη μια, και των ΑΝΕΛ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την άλλη. Το σκηνικό αυτό εκτιμάται ότι θα μεταφερθεί και αύριο στην Ολομέλεια, με απευθείας τηλεοπτική κάλυψη από το Κανάλι της Βουλής.

Οπως προαναφέρθηκε, στην αυριανή συζήτηση θα τεθούν προς έγκριση και πολλές τροπολογίες για θέματα συγκυρίας, είτε με υπουργική είτε με βουλευτική πρωτοβουλία, γεγονός το οποίο αναμένεται ότι θα φορτίσει περαιτέρω το κλίμα στο Κοινοβούλιο. Μεταξύ των τροπολογιών αυτών, είναι και ορισμένες που αποτέλεσαν τμήμα του λεγόμενου «Παράλληλου Προγράμματος», το οποίο ως γνωστόν «πάγωσε», εξαιτίας σοβαρών ενστάσεων από πλευράς των Θεσμών.

Η σημερινή ημέρα, πάντως, για τη Βουλή θεωρείται ξεχωριστής σημασίας και για δύο ακόμα λόγους: Πρώτον, τίθεται προς έγκριση από την Ολομέλεια ψήφισμα για το Παλαιστινιακό και, δεύτερον, προσέρχεται σε συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση του εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Ζήμενς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα