Στην Αθήνα ο Πούτιν με βαριά ατζέντα -Το πρόγραμμα της επίσκεψης(Live)

Live εικόνα από την ΕΡΤ:

Live εικόνα από RT:

Συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν

tsiprasputin26516sk-620x330Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης του με τον Προέδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Καλωσορίζοντας τον Βλ. Πούτιν, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως επιβεβαιώνεται το υψηλό επίπεδο σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας. Στην προσφώνησή του ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία αποτελεί στρατηγική επιλογή.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Πούτιν υπογράμμισε πως τα προβλήματα είναι πολλά και οι συγκυρίες δύσκολες, αλλά υπάρχουν προοπτικές

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Τον Ρώσο Πρόεδρο συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Επιπλέον, στην αποστολή συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.

Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, αναμένεται να επικεντρωθεί α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της προσέλκυσης ρωσικών επενδύσεων και της προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, την ενέργεια και τον τουρισμό, β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

Στη συνέχεια οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών και θα ακολουθήσουν δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντριμίρ Πούτιν και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τα ΜΜΕ.

 

 

Συνάντηση Παυλόπουλου-Πούτιν

paulopoulos-putin-630Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο,τόνισε πως όλοι διανύουμε δύσκολους καιρούς που σχετίζονται με την οικονομία και τη διεθνή ασφάλεια

Παράλληλα,υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό «να συζητήσουμε και να ψάξουμε λύσεις σε αυτά τα θέματα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την ευκαιρία την έχουμε εδώ στην Ελλάδα, μία χώρα με την οποία έχουμε βαθιές σχέσεις».
«Στην επίσκεψη σας μιλήσαμε για το έτος Ρωσίας – Ελλάδας και μπορούμε να δούμε πώς προχωρούν οι εκδηλώσεις. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις ρίζες μας. Είμαι ευγνώμων σε σας στην Εκκλησία, το Πατριαρχείο που υποστηρίξατε την επίσκεψή μου στο Άγιο Όρος όπου 1.000 χρόνια βρίσκονται Ρώσοι μοναχοί» σημείωσε.
Επίσης,προανήγγειλε ότι θα γίνουν συζητήσεις σχετικά με την πορεία των οικονομικών σχέσεων. «Υπάρχουν γνωστά προβλήματα αλλά υπάρχει και κάτι που εντυπωσιάζει. Κατά τον Μάρτιο ο αριθμός των Ρώσων τουριστών αυξήθηκε 523% και θα προχωρήσουμε όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού αλλά και σε άλλους τομείς. Τώρα είναι σημαντικό να συζητήσουμε για όλες τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε βήματα υλοποίησης» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν,ανέφερε »η επίσκεψη σας αυτή είναι το επιστέγασμα της ειλικρινούς, διαχρονικής συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των κρατών και των λαών μας».

Παράλληλα,ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε πως η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Η ορθοδοξία μπορεί να εμπνεύσει τους ηγέτες, δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας-ΗΠΑ για να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από τη μεριά του, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την πρόσκληση και σημείωσε πως η Ελλάδα είναι μία χώρα με την οποία έχουμε βαθιές, διαχρονικές και παραδοσιακές σχέσεις. Σημασία, προσέθεσε, έχουν οι κοινές μας ηθικές αξίες.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η συνάντηση των δύο Προέδρων. Στη συνέχεια ο Βλ. Πούτιν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες.

 

 

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Ελλάδα.

putinΗ επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 και σε συνέχεια των επισκέψεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κρεμλίνο και Οικονομικό Φόρουμ Αγ. Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στη Μόσχα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Ο Πούτιν έρχεται μαζί με πλήθος υπουργών (Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας, κυβερνητικός εκπρόσωπος) καθώς και με τους διευθύνοντες συμβούλους της Gazprom και της Rosneft, όπως και με δεκάδες άλλους επιχειρηματίες.

ο Ρώσος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει την Ελλάδα σημαντικό εταίρο για τη Μόσχα και είχε υπογραμμίσει τη συνεργασία των δύο χωρών, τονίζοντας πως «είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη διαφοροποίηση των διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας, η οποία θα αυξήσει την σταθερότητα των προμηθειών και συνεπώς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά».

Επίσης, είχε προαναγγέλλει ρωσική συμβολή στην αναβάθμιση των ελληνικών υποδομών στο πεδίο των μεταφορών με τη συμμετοχή ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων στους επικείμενους διαγωνισμούς για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και τον ΟΣΕ.

Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ρώσου προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, θα επικεντρωθεί:

  • στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός),
  • στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας
  • στη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας

Ο Πούτιν θα έχει τετ-α-τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις 5 το απόγευμα. Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών θα υπογραφεί σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:

– Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος

– Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

– Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων) για

  • Επιστήμη και τεχνολογία
  • Τουρισμό
  • Μετεωρολογία

– Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων

  • Enterprise Greece – Invest in Russia
  • ΕΛΠΕ – Rosneft
  • Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
  • Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου διαμορφώνεται ως εξής:

Άφιξη του Βλαντίμιρ Πούτιν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με ειδική πτήση. Θα τον υποδεχτεί ο Πάνος Καμμένος.
Συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο
Άφιξη του Πούτιν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Βλ. Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα.
 Γεύμα εργασίας – διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών
 Υπογραφή συμφωνιών
Δηλώσεις του Βλ. Πούτιν και του Αλέξη Τσίπρα προς τα ΜΜΕ.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου στις 20.05 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση υπό την παρουσία και του πρωθυπουργού.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η συνοδεύουσα αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για το ξενοδοχείο «Divani Apollon».

Το Σάββατο ο Πούτιν θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη με ειδική πτήση, ενώ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα τον υποδεχθεί, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το λιμάνι της Τρυπητής και στη συνέχεια θα μεταβεί με σκάφος στις Καρυές, όπου θα γίνει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Θα ακολουθήσει προσκυνηματική μετάβαση του προέδρου στο Άγιο Όρος και η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με ανεπίσημη τελετή προπομπής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», απ’ όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει με ειδική πτήση (20:45).

Στη Θεσσαλονίκη θα μεταβεί και ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλος, στο πλαίσιο της προσκυνηματικής επίσκεψής του στο Άγιο Όρος.

Τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας θα υποδεχθεί στις 10 π.μ. στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Επί ποδός 2.500 άνδρες της ελληνικής αστυνομίας λαμβάνοντας δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Οι δρόμοι στο λεκανοπέδιο θα κλείνουν σταδιακά κατά τις μετακινήσεις του προέδρου της Ρωσίας από το αεροδρόμιο έως το κέντρο της Αθήνας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα