Στην Αθήνα η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για το προσφυγικό

01_Duhok-Domiz-161

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί στην χώρα μας υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με κύριο θέμα το προσφυγικό.

Σκοπός της επίσκεψης είναι να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη της Συνέλευσης να κατανοήσουν καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και να διαπιστώσουν την κατάσταση των προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στη χώρα μας, καθώς και την εφαρμογή της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016 μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Σήμερα Δευτέρα ο πρόεδρος Πέδρο Αγκραμούντ είχε σειρά συναντήσεων τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον πρόεδρο της Βουλής  Νίκο Βούτση.

Στη διάρκεια της συνάντησης  με τον πρωθυπουργό, ο  κ. Αγραμούντ επαίνεσε  τη στάση του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης στη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης και επισήμανε την εποικοδομητική παρουσία των Ελλήνων βουλευτών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας επεσήμανε ότι η προσφυγική κρίση απέδειξε ότι η αλληλεγγύη στην Ευρώπη από ιδρυτική αρχή έχει μετατραπεί σε πολιτικό ζητούμενο. Παράλληλα, υπογράμμισε ξανά ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εφαρμογή της συμφωνίας για τις προσφυγικές ροές ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία.

Στη συνέχεια  ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Πέδρο Αγκραμούντ, βρέθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο όπου και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ν. Βούτση, παρουσία και της αντιπροέδρου της Συνέλευσης και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Αννέτας Καββαδία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης μιλώντας στην αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμμετείχε σε συνεδρίαση στη Βουλή των Ελλήνων για το προσφυγικό, τόνισε ότι ότι η Ελλάδα νιώθει περήφανη με τον τρόπο που έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής το προσφυγικό ζήτημα, ενώ παράλληλα εξέφρασε την λύπη του που αν και έχουν μειωθεί οι  προσφυγικές ροές  προς την χώρα το πρόβλημα δεν έχει εξαλειφθεί,καθώς  ο κόσμος πνίγεται πιο πέρα στη Μεσόγειο στα παράλια της Ιταλίας και Λιβύης διότι όπως είπε χαρακτηριστικά  «Απλώς άλλαξε η ροή και ο δρόμος».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής, τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να θυμηθεί και να αντιληφθεί  το μέγεθος των δικών της ευθυνών αναφορικά με την παράταση του καθεστώτος γενικευμένης αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και να συμβιβαστεί με την προοπτική φιλοξενίας και ένταξης προσφυγικών ροών.

Τέλος,ο κ. Βούτσης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα για μια επανεγκαθίδρυση  του συστήματος αξιών όπου θα κυριαρχεί ο πολιτισμός και η αλληλεγγύη, ενώ τόνισε πως όλα τα κράτη θα κριθούν στην ιστορική κλίμακα για την στάση τους απέναντι σε αυτό το ζήτημα.Τέλος υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό κάποιες χώρες να καταθέτουν την αλληλεγγύη τους και κάποιες άλλες από την ΕΕ να μην συμβάλλουν,καθώς είναι αναγκαίο να αντιληφθούν όλοι το βάθος του προβλήματος.

Από την πλευρά του ο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Πέδρο Αγκραμούντ κατά την ομιλία του στη Βουλή τόνισε πως η πρόσφατη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό «εγείρει πολλά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Παράλληλα,ο κ.Αγκραμούντ υπογράμμισε την ελπίδα να υπάρξει ισομερής κατανομή των βαρών και να μπεί τέλος στην Ευρώπη των φραχτών αντικαθιστώντας την με την Ευρώπη της αλληλεγγύης.«Ελπίζω να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι θα βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε χώρες όπως η Ελλάδα και θα προστατέψουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα»,τόνισε κ.Αγκραμούντ.

Η κα Καββαδία υπογράμμισε ότι Ελλάδα έχει καταφέρει πολλά, παρά τις δυσκολίες και τις δικαιολογημένες ανεπάρκειες και το πρωτοφανές του φαινομένου που εξελίσσεται εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης ,ενώ τόνισε πως επωμίζεται δυσανάλογο βάρος  διότι πολλοί εταίροι εμφανίζονται απρόθυμοι να συμμετάσχουν στην διαδικασία της μετεγκατάστασης .

Παράλληλα,πρόσθεσε ότι στόχος είναι η ενεργότερη εμπλοκή του Συμβουλίου της Ευρώπης στο φαινόμενο του προσφυγικού και ότι  χρειάζεται ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική για ανθρωπισμό, αλληλεγγύη και προστασία των δικαιωμάτων του Ανθρώπου,λύση που θα αξίζει να λέγεται Ευρωπαϊκή.

Αύριο Τρίτη 31 Μαΐου,η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τον προσφυγικό καταυλισμό του Σχιστού και το Λιμάνι του Πειραιά.Παράλληλα,θα έχει συναντήσεις  με την Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου και τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γεώργιο Καμίνη.

Την ίδια ημέρα, κλιμάκιο της αντιπροσωπείας αποτελούμενο από τον Πρόεδρο κ. Πέδρο Αγκραμούντ, τους επικεφαλής των πέντε πολιτικών ομάδων στην Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης και την κα Καββαδία, θα μεταβούν στη Λέσβο, όπου θα επισκεφθούν το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας και το κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, ενώ παράλληλα θα έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών αρχών, της FRONTEX και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Ελευθερία Κοσμοπούλου

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα