Στα χαρακώματα Ευρώπη-Τουρκία

bnp_no_turkey_4Στην αντεπίθεση προς τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και προς συγκεκριμένες χώρες, επιμένει η Τουρκία, τη στιγμή που αυξάνεται η διεθνής ανησυχία για την καταπάτηση δικαιωμάτων και τις διώξεις εναντίον κάθε αντίθετης φωνής, με αποκορύφωμα τις συλλήψεις βουλευτών και μελών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Μέσω του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα καταγγέλλει την Ε.Ε. ότι «δεν κατανοεί τις ευαισθησίες της Άγκυρας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», βάζοντας στο στόχαστρο τόσο την επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, όσο και το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία.

Αφορμή υπήρξε η ανακοίνωση της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία ζητούσε από την τουρκική κυβέρνηση «να επιστρέψει σε μία αξιόπιστη δημοκρατική διαδικασία, να προστατεύσει τη δημοκρατία, να σεβασθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επαναλάβει τον πολιτικό διάλογο με την αντιπολίτευση», χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά ανησυχητικές» τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.

Όπως σημειώνει η Φεντερίκα Μογκερίνι, «η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της επαναδιατυπώνουν την καταδίκη της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, και παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν την ανάγκη για την Τουρκία να αναλάβει κατ΄αναλογίαν δράση, καλεί την Τουρκία να προστατεύσει την κοινοβουλευτική της δημοκρατία, περιλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και του δικαιώματος όλων σε δίκαιη δίκη, επίσης κατ΄εφαρμογήν των δεσμεύσεών της ως υποψήφιας προς ένταξιν χώρας (στην Ε.Ε.)».

Και καταλήγει πως με βάση «τα παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες μέλη της θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά και να αξιολογούν την κατάσταση και είναι έτοιμες να συνεχίσουν τον πολιτικό διάλογο με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, εντός του υπάρχοντος πλαισίου».

Με γραπτή δήλωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τα σχόλια της Φεντερίκα Μογκερίνι «απαράδεκτα», προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατανοεί τις ευαισθησίες της Άγκυρας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Και μεταξύ άλλων σημείωνε πως η Ε.Ε. έχει χάσει την αξιοπιστία της στον τουρκικό λαό αναφορικά με τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Κατά Λουξεμβούργου

Οι δηλώσεις του Λουξεμβούργειου υπουργού Εξωτερικών Ζαν Άσελμπορν, στις οποίες συνέκρινε τις διώξεις των αντιπολιτευόμενων στην Τουρκία με τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι ναζί, ήταν ακόμη ένα χτύπημα προς την Άγκυρα.

«Αυτές είναι πρακτικές που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της περιόδου των Ναζί και πρόκειται για μια πραγματικά πολύ κακή εξέλιξη (…) την οποία η Ε.Ε. δεν μπορεί απλά να αποδεχτεί», τόνισε ο Άσελμπορν, που πρότεινε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, σημειώνοντας πως έως και το 50% των εξαγωγών της τουρκικής οικονομίας έχουν προορισμό κράτη-μέλη της ΕΕ και πως το 60% των επενδύσεων στην Τουρκία προέρχεται από την Ένωση.

«Σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή στο μέλλον δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να επιβάλουμε αυτές (τις κυρώσεις) για να αντιμετωπίσουμε την αφόρητη κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Η Άγκυρα επέλεξε να απαντήσει κατηγορώντας το Λουξεμβούργο ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Ο Χουσεΐν Μουφτούογλου, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι καταδικάζει «τις δηλώσεις του Άσελμπορν, του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, το οποίο είναι μια από τις κύριες ευρωπαϊκές χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως το γεγονός «προκαλεί μεγάλη ανησυχία» και πως οι δηλώσεις «από τον υπουργό Εξωτερικών μιας χώρας η συμβολή της οποίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι αμφίβολη σημαίνουν ότι κάθε άλλο παρά κατανοεί το μέγεθος και τη φύση της απειλής που αντιμετωπίζει η Τουρκία».

Τσαβούσογλου κατά Γερμανίας

Αποκορύφωμα των τουρκικών (αντ)επιθέσεων ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε το Βερολίνο ότι επιτρέπει στα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του ακροαριστερού Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C), οργανώσεις που έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις στην Τουρκία, να δρουν στο γερμανικό έδαφος ανενόχλητες.

«Το DHKP-C και το PKK δρουν στη Γερμανία, αλλά τους υποστηρίζουν επειδή είναι εναντίον της Τουρκίας. Η Γερμανία είναι η χώρα που υποστηρίζει περισσότερο τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Και συμπλήρωσε: «Η Γερμανία πιστεύει ότι είναι μια χώρα πρώτης ποιότητας, μια πρώτης ποιότητας δημοκρατία και ότι η Τουρκία υπολείπεται. Θέλουμε να μας συμπεριφέρονται ως ισότιμους εταίρους».

Η γερμανική απάντηση ήρθε διά στόματος Σταϊνμάγερ, που απέρριψε τον ισχυρισμό του Τούρκου ομολόγου του.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ σημείωσε ότι το PKK «και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις έχουν τεθεί εκτός νόμου εδώ ως τρομοκρατικές οργανώσεις. (Τα μέλη τους) διώκονται ποινικά».

Καια κατέληξε: «Γι’ αυτό τον λόγο δεν αντιλαμβάνομαι τα σχόλια τα οποία έγιναν σήμερα σχετικά με τη Γερμανία στην Τουρκία. Το να επαναλαμβάνονται αυτοί οι ισχυρισμοί δεν τους καθιστά σωστούς».

Και κατά ΗΠΑ για τους Κούρδους

Στο μεταξύ, και εν όψει της επιχείρησης ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκα, που βρίσκεται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν θέλει να πάρουν μέρος «λάθος ομάδες».

Αναφερόμενος στην κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν πει στην Άγκυρα πως τέτοιες ομάδες θα συμμετάσχουν μόνο στην πολιορκία της Ράκα και δεν θα εισέλθουν στην πόλη, που είναι η de facto πρωτεύουσα του Ι.Κ. στη Συρία.

Ωστόσο, επισήμανε ότι η Άγκυρα «παίρνει μέτρα», αφού οι εταίροι της δεν κράτησαν τις υποσχέσεις τους αναφορικά με τη συριακή πόλη Μάνμπιτζ, απ’ όπου η Τουρκία έχει πει επανειλημμένα ότι θα πρέπει να αποχωρήσει η YPG.

Άλλωστε, η υποστήριξη της YPG από την Ουάσινγκτον έχει προκαλέσει την οργή της Τουρκίας, η οποία θεωρεί την πολιτοφυλακή αυτή παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, και ανησυχεί ότι η πρόοδός της στη Συρία θα αναζωπυρώσει την κουρδική εξέγερση στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα