Στα “μαχαίρια” οι Φιλιππίνες με τις ΗΠΑ – Διακοπή οικονομικών σχέσεων

newego_large_t_1101_54793938_type13145Οι Φιλιππίνες θα διατηρήσουν τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου, Ραμόν Λοπέζ, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο Ροντρίγκο Ντουτέρτε για την «αποχώρηση» της χώρας από το πλαίσιο διμερών σχέσεων με την Ουάσιγκτον.

Ο Ντουτέρτε έκανε την ανακοίνωσή του από το Πεκίνο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, συνοδευόμενος τουλάχιστον από 200 επιχειρηματίες, προκειμένου να καλλιεργηθούν οι συνθήκες για μια νέα επιχειρηματική και οικονομική συνεργασία με την Κίνα, καθώς οι σχέσεις με τις ΗΠΑ επιδεινώθηκαν.

“Σε αυτή την συγκέντρωση ανακοινώνω το χωρισμό μου από τις ΗΠΑ,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντουτέρτε στη διάρκεια επιχειρηματικού φόρουμ για να συνεχίσει: “Ο χωρισμός αφορά στις αμυντικές σχέσεις, ίσως όχι στις κοινωνικές σχέσεις, αλλά σίγουρα στις οικονομικές. Η Αμερική έχασε,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντουτέρτε.

Περιττή αστάθεια οι δηλώσεις Ντουτέρτε, λέει η πρεσβεία

Οι δηλώσεις του προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε περί του “χωρισμού” της χώρας του από τις ΗΠΑ, προκαλούν περιττή αστάθεια, σύμφωνα με την Μόλι Κοσίνα εκπρόσωπο Τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ, στη Μανίλα.

Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα τιμήσει τη συμμαχία, αλλά και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία συνεργασίας με τις Φιλιππίνες, ενώ αναμένει κι από τη Μανίλα να πράξει το ίδιο.

Παράλληλα, η αμερικανική πρεσβεία στη Μανίλα παρατηρεί ότι η “προβληματική ρητορική” που ακολουθεί ο Ντουτέρτε είναι “ασυμβίβαστη” με τις θερμές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα