Αισιόδοξος ο Σταθάκης για την πορεία της οικονομίας στο β’ εξάμηνο

αρχείο λήψης (1)Αισιόδοξος ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία θα μπει εκ νέου σε θετικό πρόσημο και μάλιστα με γρήγορα αποτελέσματα, εμφανίστηκε την Παρασκευή, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον Σύνδέσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

¨Είμαι αισιόδοξος ότι το δεύτερο εξάμηνο μπαίνουμε σε θετικό πρόσημο κι ότι η οικονομία θα δείξει γρήγορα αποτελέσματα¨ δήλωσε χαρακτηριστικά

¨Η κεντρική ιδέα είναι πάρα πολύ απλή: για εμάς έχει κλείσει ένας κύκλος στον οποίο κομβικό σημείο ήταν η πρώτη αξιολόγηση και ανοίγει ένας νέος για την ελληνική οικονομία, ο οποίος μπορεί να την οδηγήσει σε βιώσιμη πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης¨.

Νωρίτερα, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα capital controls σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο “διαρκούς χαλάρωσης των περιορισμών” υπογραμμίζοντας ωστόσο σχετικά με την άρση των περιορισμών ότι “δεν νομίζω ότι υπάρχει ο οποιοσδήποτε που να μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη.

Σε σχέση με τις διαμαρτυρίες επιχειρήσεων, στις οποίες οφείλονται ενισχύσεις από προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, ότι η επταετία εντός της οποίας προβλέπεται να εξοφληθούν τα οφειλόμενα είναι εξαιρετικά μακρά περίοδος, ο κ.Σταθάκης επισήμανε:

¨Οι παλιοί αναπτυξιακοί νόμοι είχαν μείνει για πάρα πολλά χρόνια χωρίς χρηματοδότηση, άρα η παρούσα κυβέρνηση είχε διπλή υποχρέωση να κλείσει τους παλιούς νόμους και να πληρώσει τους επενδυτές που έκαναν επενδύσεις, συνολικά 2,5 δισ” σημείωσε ο υπουργός.

“Δεν υπάρχει προφανώς δυνατότητα άμεσης καταβολής. Η επταετία είναι μια λύση, διότι είναι εγγυημένοι οι πόροι, έχουν προεγγραφεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το ΕΣΠΑ. Συνεπώς είναι μια ρύθμιση που δημιουργεί ασφάλεια αποπληρωμής για παλιούς νόμους. Επαναλαμβάνω όμως ότι αφορά τις επενδύσεις που ήταν ή είναι υπό ολοκλήρωση¨ κατέληξε ο ίδιος.

Χαρακτήρισε κομβικής σημασίας την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, καθώς περιελάμβανε το σύνολο των βημάτων που απαιτούνται για τα δύο πρώτα σημεία της συμφωνίας. Για τη συνέχεια, βασικό ζητούμενο είναι η επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Στη βάση αυτή ο υπουργός περιέγραψε τρία διλήμματα:Το πρώτο αφορά το περιεχόμενο της ανάπτυξης που επιθυμούμε και την ενδεδειγμένη στρατηγική για να την πετύχουμε. Χαρακτήρισε αποτυχημένη τη στρατηγική που βασίζεται στους χαμηλούς μισθούς και πρότεινε να στηριχθούμε στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, στην κατεύθυνση ενίσχυσης δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Το δεύτερο έχει να κάνει με το αν η ανάπτυξη θα στραφεί σε εξωστρεφείς δραστηριότητες ή θα συνεχίσει να στηρίζεται στην εγχώρια κατανάλωση. Υποστήριξε ότι η έξοδος από την κρίση θα πρέπει να στηριχθεί σε εξωστρεφείς δραστηριότητες, που θα αναπτυχθούν δίπλα σε παραδοσιακές δραστηριότητες, όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός.

Το τρίτο δίλημμα αφορά το ίδιο το κράτος και το αν θα παίξει ενεργό ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία. Τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός κράτους ικανού να επιτελέσει το ρόλο του αρωγού της παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, με την ελάχιστη δυνατή γραφειοκρατία.

Στη συνέχεια ο υπουργός ανέφερε έξι πρωτοβουλίες μέσω των οποίων η κυβέρνηση επιδιώκει να χρηματοδοτηθεί ένας κύκλος επενδύσεων στην οικονομία από τον ιδιωτικό τομέα:

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Έχει πέντε σημαντικές διαφορές από τους προηγούμενους: είναι στοχευμένος στην προώθηση της καινοτομίας και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απλοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, εισάγει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία πέρα από τα παραδοσιακά, ενθαρρύνει τις συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων και τέλος, προσφέρει σταθερό φορολογικό καθεστώς στις μεγάλες επενδύσεις. Παράλληλα, οι μεταβατικές διατάξεις του νέου Νόμου επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα από τους προηγούμενους Αναπτυξιακούς, ξεκαθαρίζοντας ποιες επενδύσεις μπορούν να προχωρήσουν, βρίσκοντας πόρους για τη χρηματοδότησή τους και επιταχύνοντας τη διαδικασία αξιολόγησης.

Προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-20. Ήδη έχουν παρουσιαστεί τα πρώτα προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να υπάρξει «ένεση» 8 δισ. ευρώ στην οικονομία, εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα, τα 750 εκατ. ευρώ το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και τα υπόλοιπα 1,25 δισ. ευρώ άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ζητούμενο είναι να ολοκληρωθούν τα έργα σε εκκρεμότητα, να τονωθεί η ρευστότητα της οικονομίας και να στηριχθεί η νεανική επιχειρηματικότητα και η καινοτομία.

Σχέδιο Γιούνκερ. Έχουν ενταχθεί 42 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,6 δισ. ευρώ, για τα οποία αναζητείται χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα.

Χρηματοδοτική διπλωματία. Ήδη μια σειρά διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (EIB, EBRD, IFC) έχουν ξεκινήσει ή εντείνουν τη δραστηριοποίησή τους στην ελληνική οικονομία.

Τραπεζικό σύστημα. Ζητούμενο είναι να το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα να ανακτήσει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί ομαλά τις οικονομικές δραστηριότητες. Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα αποκατασταθεί η ομαλή πρόσβαση των τραπεζών στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, που συνεπάγεται επιστροφή του waiver, μείωση του haircut των ελληνικών ενεχύρων και ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Παράλληλα έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο για την εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Επιχειρηματικό περιβάλλον. Η κυβέρνηση προχωρά στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων και στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και εντός του μήνα θα ολοκληρωθούν σχετικές μελέτες που διενεργούνται σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα. Προωθείται, επίσης, η δημιουργία ενός συστήματος εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων, αντίστοιχου των ΚΕΠ. Τέλος, έχει ολοκληρωθεί και εντός του επόμενου μήνα θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος για τις δημόσιες προμήθειες και συμβάσεις, που εδράζεται στην νέα τεχνολογία και σε ηλεκτρονικά μέσα διαχείρισης.

Ο υπουργός ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, επαναλαμβάνοντας ότι το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης διαμορφώνει συνθήκες οικονομικής σταθερότητας σε μεσοπρόθεσμη βάση, κάτι που σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα αποτελεί κατάλληλο περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάκαμψη της οικονομίας. Κατέληξε υποστηρίζοντας ότι πλέον η οικονομία γυρίζει σελίδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα