Στέγαστρα από σωσίβια προσφύγων δημιούργησαν φοιτητές του ΑΠΘ

sosivia_1Στέγαστρο με ανακυκλωμένα περιβαλλοντικά τοξικά αντικείμενα, που προκαλούν όμως συναισθηματική φόρτιση, κατασκεύασαν φοιτητές της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ πίσω από τη σχολή της.

Τα υλικά κατασκευής του στεγάστρου είναι σωσίβια που άφησαν πίσω τους πρόσφυγες και τμήματα από σκάφη που περισυλλέχτηκαν από τις ακτές του Αιγαίου.

Το ενδιαφέρον πείραμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης με αντικείμενο «Βιώσιμες αρχιτεκτονικές υλοποιήσεις».

«Πρόκειται για απορρίμματα τοξικά, που σχηματίζουν βουνά στα ελληνικά νησιά, έχουν όμως και βαρύ συναισθηματικό φορτίο, άρα ο στόχος ήταν να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για το προσφυγικό πρόβλημα και να αξιοποιηθούν τα ιδιότυπα αυτά υλικά», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Καλογήρου.

Όπως διευκρίνησε, η κατασκευή σχεδιάστηκε και στήθηκε από τους φοιτητές μέσα σε διάστημα τριών ημερών, ενώ το υλικό συγκεντρώθηκε και παραχωρήθηκε από τον δήμο Λέσβου.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι εφόσον η ιδέα προσελκύσει το ενδιαφέρον κάποιων φορέων, η πειραματική αρχιτεκτονική εγκατάσταση με ανακυκλωμένα σωσίβια θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για πιο μόνιμες κατασκευές στεγάστρων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα