Στάση στην Ουάσινγκτον μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα και τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων

GVDGDGΤελικά, έρχεται η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ χωρίς τα κείμενα της «κατ αρχήν συμφωνίας» με ΕΕ και ΔΝΤ. Χωρίς δηλαδή, το “πρόπλασμα¨ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.Οι εκπρόσωποι τόσο των θεσμών όσο και της κυβέρνησης θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (15-17 Απριλίου) και θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα 18 Απριλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος,λίγο πριν από τις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα,ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων,διευκρινίζοντας ότι οι επικεφαλής των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα 18 Απριλίου, προκειμένου να τελειώσει η συμφωνία λίγο πριν από το Eurogroup της 22ης Απριλίου, ενώ προσέθεσε ότι οι τέσσερις θεσμοί όσο και η ελληνική κυβέρνηση, συμφώνησαν ότι υπήρξε πρόοδος ώστε να καταλήξουν σε ένα αμοιβαία αποδεκτό πακέτο και να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Βέβαια,δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βάσει του χρονικού περιθωρίου που θέτει και η συνεδρίαση του Eurogroup,μετά την επιστροφή των θεσμών θα υπάρξουν μόνο τέσσερις μέρες για να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι και το Eurorgroup του Άμστερνταμ,αλλά αν ξεπεραστεί και αυτό το ορόσημο μπαίνουμε πλέον στον Μάιο, στενεύοντας τα όρια τόσο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την δόση των 5.7 δισ,όσο και για τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με τον κ.Τσακαλώτο, παρότι υπήρξε πρόοδος στα μεγάλα θέματα που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, υπήρξαν πολλά μικρά ζητήματα και δεν επαρκούσε ο χρόνος για να γραφεί το staff level agreement (συμφωνία επί τεχνικού επιπέδου) που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup, για την επικύρωση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα καταλήξουμε σε staff level agreement λίγο πριν από το Eurogroup.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος (σ.σ. είχε ήδη συζητηθεί το ασφαλιστικό με τους εκπροσώπους των θεσμών) ανέφερε ότι «όπως είπε ο Ευκλείδης, δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα». Για να συμπληρώσει ο υπουργός Οικονομικών ότι «Είμαστε σε πολλά θέματα, ειδικά τα δύσκολα, αρκετά κοντά».

To κοινό ανακοινωθέν τρόικας-οικονομικού επιτελείου για την παύση εργασιών:

«Oι συζητήσεις θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της Συνόδου στην Ουάσιγκτον», ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου του ΔΝΤ με στόχο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το ταχύτερο δυνατό.

Αναλυτικά το κείμενο στα αγγλικά αναφέρει:

«Since the resumption of the review mission on 2 April, the institutions and the Greek authorities have made important progress towards agreeing on a policy package that can form the basis for the first review of the Greek programme. The on-going review mission will be paused as of today, to allow the Mission Chiefs and the Greek authorities to participate in the IMF Spring meetings in Washington, where the discussions will continue. The mission will return back to Athens after the end of the Spring meetings with the aim to finalize the discussions on the outstanding issues as soon as possible».

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα