Σουλτς:Oι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης άφησαν μόνη τη Γερμανία στο προσφυγικό

soults_0Η Γερμανία επωμίζεται στο προσφυγικό “τεράστια βάρη” λόγω της άρνησης ορισμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δεχτούν πρόσφυγες. Ιδίως οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εγκατέλειψαν μόνη τη Γερμανία, η οποία είναι διατεθειμένη να σηκώσει το μεγάλο βάρος, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξή του στη Frankfurter ALlgemiene Zeitung (FAZ).

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο Μάρτιν Σουλτς απέκρουσε δε την κατηγορία ότι η Γερμανία ασκεί “ηθικό ιμπεριαλισμό”: «Η γερμανική κυβέρνηση δεν κραδαίνει κανένα ηθικό ρόπαλο, αλλά αναγνώρισε απλώς ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης και πρέπει να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος», διότι δεν γίνεται διαφορετικά και «για αντάλλαγμα εγκαταλείπεται». Υπερασπίστηκε μάλιστα ρητά τη Γερμανίδα καγκελάριο, λέγοντας: O,τι είπε η Μέρκελ πριν ένα χρόνο “ήταν σωστό”.

Ο σοσιαλδημοκράτη πολιτικός απείλησε εμμέσως ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αλλάξει τακτική, διότι φέρει “τεράστιο βάρος”, υποστηρίζοντας οικονομικά χώρες οι οποίες αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες. Η Γερμανία έχει το δικαίωμα μπροστά σ΄αυτήν την κατάσταση να πει: «Τότε θα πρέπει να μιλήσουμε συνολικά για την ευρωπαϊκή πολιτική και την κατανομή των βαρών». Τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία λαμβάνει η Πολωνία καθαρά κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ «συγχρηματοδοτούνται από σκληρά εργαζόμενους πολίτες στη Γερμανία» είπε με νόημα.

Ο κ. Σουλτς συνέκρινε μάλιστα την πολιτική απέναντι στη Ρωσία με την προσφυγική κρίση. Χώρες μέλη της ΕΕ, οι οποίες αισθάνονται να απειλούνται από τη Ρωσία, έλαβαν στρατιωτική βοήθεια και απολαμβάνουν «αλληλεγγύη στην πράξη», υπό τη μορφή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. ‘Οταν όμως «έλθουν πρόσφυγες οι ίδιες αυτές χώρες, οι οποίες χτες ακόμα ζητούσαν αλληλεγγύη, λένε πως δεν είναι διατεθειμένες να το κάνουν».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τους 27 να λύσουν στη Μπρατισλάβα το προσφυγικό πρόβλημα με ευρωπαϊκό τρόπο. Τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο Μάρτιν Σουλτς τη χαρακτήρισε επικίνδυνη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα