Σκωτία:Aπειλεί να «μπλοκάρει» το Brexit

nicola-sturgeon-696x435Η Σκωτία θα επιχειρήσει να μπλοκάρει το Brexit, σύμφωνα με την πρώτη υπουργό της, η οποία δήλωσε πως θα ζητήσει από τους βουλευτές της να μην εγκρίνουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

 «Το Ηνωμένο Βασίλειο στο οποίο η Σκωτία ψήφισε να παραμείνει το 2014, δεν υφίσταται πλέον» τόνισε η Νίκολα Στέρτζεον και επανέλαβε ότι ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι «πολύ πιθανό». Η επικεφαλής του SNP είπε ότι θα ζητήσει από τους βουλευτές του κόμματός της να αρνηθούν να δώσουν την «βουλευτική συγκατάθεσή τους» για ένα Brexit.

Το κόμμα της Στέρτζεον κατέχει 63 από τις 129 έδρες στην Βουλή και σε συνέντευξή της είπε: «Το θέμα για το οποίο μιλάτε είναι εάν θα υπάρξει κίνηση να δοθεί συγκατάθεση από τους βουλευτές για τη νομοθεσία που θα βγάλει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Κοιτάζοντάς το από λογική σκοπιά, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν θα υπάρξει αυτή η απαίτηση: υποπτεύομαι ότι η βρετανική κυβέρνηση θα έχει διαφορετική οπτική για αυτό και θα δούμε που θα καταλήξει αυτή η συζήτηση».

Όταν ρωτήθηκε ξεκάθαρα εάν σκέφτεται να ζητήσει από τους βουλευτές της να μη στηρίξουν αυτή την κίνηση συγκατάθεσης, είπε: «Φυσικά».

Από την άλλη πλευρά, κάτι τέτοιο χαρακτηρίστηκε ανοησία από βουλευτή των Τόρις στη Σκωτία και ειδικό στο Συνταγματικό Δίκαιο της Βρετανίας. «Το Χόλιρουντ έχει την εξουσία να δώσει ή να μην δώσει τη συγκατάθεσή του. Αλλά να εμποδίσει τη συγκατάθεση δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να μπλοκάρει» έγραψε στο twitter.

H Στέρτζεον ωστόσο, επανέλαβε πως ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι «πολύ πιθανό» τώρα που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου τους από την ΕΕ. «Η πρόκληση που αντιμετωπίζω τώρα ως πρωθυπουργός είναι να βρω πώς θα προστατεύσω καλύτερα τα συμφέροντα της Σκωτίας, πώς θα προσπαθήσω να εμποδίσω την έξοδό μας από την ΕΕ παρά τη θέλησή μας, με όλες τις βαθιά βλαβερές και οδυνηρές συνέπειες που κάτι τέτοιο θα επέφερε» δήλωσε στο BBC προσθέτοντας ότι θα μιλήσει με τους ανθρώπους στις Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με ποσοστό 62%, έναντι 38% υπέρ του Brexit και σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 52% των Σκωτσέζων ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας από την Βρετανία, μετά τις εξελίξεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα