Σκουρλέτης: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αρνητικές εξελίξεις την τελευταία στιγμή

skourleti_r«Δεν μπορεί να “σηκώσει” ο κόσμος ούτε η ελληνική οικονομία νέα μέτρα και θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ευελπιστούν όσοι το υποστηρίζουν. Θα “σκάσει” πια η κατάσταση, δεν γίνεται».

Τα παραπάνω δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha ο υπουργός Εσωτερικών  Πάνος Σκουρλέτης, διευκρινίζοντας πως, «αν πέσει πάνω στο τραπέζι πρόταση επιβολής νέων μέτρων, δεν βλέπω τρόπους να την αποδεχτούν αυτή την κατάσταση. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτεί η κυβέρνηση καμία πρόταση που θα πέσει “από το κεφάλι” οποιουδήποτε αξιωματούχου”».

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μπορεί να έχουμε αρνητικές εξελίξεις την τελευταία στιγμή αλλά ας κρατήσουμε ότι έχουμε περισσότερες προϋποθέσεις από ό,τι τα τελευταία χρόνια για μια καλύτερη κατάληξη και σε σχέση με το χρέος και σε σχέση με τα υπόλοιπα», τόνισε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών.

Όσον αφορά στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σχολίασε ότι «επιχείρησε να κάνει μια εκτίμηση της πολύ κρίσιμης στιγμής που βρισκόμαστε σήμερα ως χώρα και το έκανε με απόλυτα τεκμηριωμένο τρόπο. Παρουσίασε τις δικές μας επιδιώξεις, τις αντικειμενικά καλύτερες προϋποθέσεις που υπάρχουν για να είναι μια συμφωνία προωθητική. Είναι κρίσιμη στιγμή η στιγμή που βρισκόμαστε».

Για το ενδεχόμενο 4ου μνημονίου
Για το ενδεχόμενο πίεσης για 4ο μνημόνιο είπε χαρακτηριστικά ότι «αν υπάρξει τέτοιου είδους πίεση, φοβάμαι πολύ ότι τότε ενσυνείδητα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τουλάχιστον από την άλλη πλευρά, αποφασίζουν ότι μπαίνουμε πια σε νέο περίοδο αστάθειας πολιτικής αλλά και οικονομικής».

«Υπάρχουν δυνάμεις που “διαβάζουν” με τέτοιον τρόπο τα γεγονότα και αν τελικά επικρατήσουν οι φωνές αυτές, θα έχουμε άσχημες και απρόβλεπτες καταστάσεις συνολικά για την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα. Θα υπάρξουν, δηλαδή, επιλογές που υποτιμούν την ανάγκη να μπορέσει η Ευρώπη να συνεννοηθεί έστω στα μίνιμουμ», είπε απαντώντας σε όσους πιθανόν να θέλουν «το κακό σενάριο» για την Ελλάδα.

Για το ΔΝΤ
Για την άποψή του να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα είπε: «Δεν είχα διαφορετική άποψη. Αν απλώς διαβάσετε την αποκωδικοποίηση και τις δηλώσεις Τσακαλώτου και του κου Παπαδημητρίου την Κυριακή και τις δικές μου, είναι τα γεγονότα από την ίδια οπτική. Ότι αυτή τη στιγμή δεν θέλουμε να υπάρξει ένας μέσος όρος των απόψεων ΔΝΤ –Σόιμπλε γιατί αυτό θα είναι εις βάρος της χώρας, της συμφωνίας που πάμε να κλείσουμε».
«Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα. Η Ελλάδα δεν υπάρχει από μόνη της, είναι μέρος της ΕΕ. Και έχει αυτή τη χρονιά κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις η ΕΕ. Από το ιταλικό δημοψήφισμα, από την υλοποίηση του Brexit…Όλα αυτά “τρέχουν” και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να υπάρξει λύση, μια απάντηση για το ελληνικό ζήτημα που δεν θα επιτείνει την αβεβαιότητα για την Ευρώπη. Αυτό πρέπει να εκμεταλλευτούμε» συνέχισε.

«Πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο και την προσπάθεια να υπάρξει μια συμφωνία που θα μας βάζει ως οικονομία στην ποσοτική χαλάρωση, θα επιβεβαιώνει τα μέχρι τώρα βήματα και ότι το ‘17 θα έχουμε μια αναπτυξιακή οικονομία. Αυτή είναι η στρατηγική μας, εκεί πάνω πρέπει να κινηθούμε», τόνισε.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
«Δεν αποτελεί μια επιλογή πάνω στο τραπέζι. Θυμάστε μετά το ‘10 κανένα δίμηνο που να μην συζητήθηκε το ενδεχόμενο εκλογών; Η χώρα από το ‘10 και έπειτα είναι σε μια περίοδο μη κανονικότητας, όπου το ενδεχόμενο των εκλογών έρχεται και επανέρχεται ως “ατύχημα”. Εγώ δεν βλέπω εκλογές, είναι άκαιρη συζήτηση».

Για το ενδεχόμενο Οικουμενικής κυβέρνησης
«Μια λύση τύπου Οικουμενικής είναι κάτι που είναι έξω από τις ανάγκες της χώρας και νομίζω ότι αυτές οι επιλογές “νοθεύουν” και την ίδια τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Εγώ είμαι αντίθετος σε αυτό. Έχει πέσει στο τραπέζι από κύκλους έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι υπέρ των συνεργασιών αλλά σε μια προγραμματική βάση. Σε βάση προγράμματος και θέσεων, που θα είναι γνωστή από πριν στο λαό, έτσι όπως πρέπει να γίνονται οι συμμαχίες, στο πλαίσιο μιας δημοκρατίας».

Για το υπουργείο Εσωτερικών
«Ο εκλογικός νόμος έχει αλλάξει και δεν θα εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, θα πάει από τις μεθεπόμενες», είπε αναφερόμενος σε ζητήματα του υπουργείου Εσωτερικών.

Σε ερώτηση εάν στο Υπ. Εσωτερικών υπάρχουν περιπτώσεις που να έχουν γίνει προσλήψεις από την «πίσω πόρτα και από το παράθυρο», απάντησε ότι «αυτά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ό,τι γίνεται στον στενό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι απολύτως γνωστό, δημόσιο και διαφανές. Οτιδήποτε άλλο ακούγεται είναι από πολιτική σκοπιμότητα. Γελάω όταν ακούω ότι βάζαμε “παιδιά δικά μας”. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και το γνωρίζουν όλοι. Με διαδικασίες ΑΣΕΠ γίνονται οι προσλήψεις. Μιλάνε όλοι για τους μετακλητούς. Ο αριθμός των δικών μου συμβούλων ή τυχόν αναπληρωτών είναι πολύ μικρός από ότι σε άλλες κυβερνήσεις. Αυτά υπάρχουν στα ΦΕΚ. Κάποιοι απλώς εν ψυχρώ λένε ψέματα».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα