Σκουρλέτης:Σημαντικό το “Όχι” του δημοψηφίσματος στο αποτέλεσμα της συμφωνίας

dflkjΜιλώντας στο MEGA ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι θεωρεί σημαντική τη συμβολή στο τελικό αποτέλεσμα της συμφωνίας, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του “Όχι”, και πρόσθεσε πως εάν δεν υπήρχε το “Όχι”, οι ακραίες ευρωπαϊκές δυνάμεις την δεδομένη στιγμή, θα είχαν επιχειρήσει να υλοποιήσουν το Grexit.

Τώρα,ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν οι όροι για κάτι τέτοιο, ενώ διερωτήθηκε: «Να βάλει ποιους; Ποιες δυνάμεις θα μπορούσαν σήμερα να συμμετάσχουν; Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αρνείται να κάνει μια στοιχειώδη αυτοκριτική; Το ΠΑΣΟΚ…που έχει ονόματα βαρίδια στο εσωτερικό του;»
Για το Ποτάμι υποστήριξε ότι «είναι ένα άμορφο πράγμα, το οποίο τα έχει όλα σε συσκευασία ενός», ενώ αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για την Ένωση Κεντρώων.
Τόνισε ότι η βιωσιμότητα της κυβέρνησης θα κριθεί από την «κοινωνική απεύθυνση» και την «κοινωνική διεύρυνσή» της. Σε ό,τι αφορά τον προβληματισμό που εκφράζεται εντός του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα δημοκρατικό όπου ο καθένας έχει τη δική του άποψη» και τόνισε ότι «κανείς αυτή τη στιγμή δεν αμφισβητεί τις συνολικές επιλογές της κυβέρνησης».
Αναφορικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης υπογράμμισε: «κλείνει μια παρένθεση μιας περιόδου που ξεκίνησε την επομένη των εκλογών» και υπάρχουν πλέον σταθερές παράμετροι στο πεδίο της οικονομίας. «Γνωρίζει ο άλλος τι πρόκειται να γίνει στο ασφαλιστικό, τι πλαίσιο έχουμε στη φορολογική νομοθεσία, τι θα συμβεί με τα κόκκινα δάνεια, τι έχει συμβεί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τι συζήτηση γίνεται για το χρέος» είπε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε τα μέτρα «πιο ήπια από αυτά που είχαν υποστεί οι εργαζόμενοι και τα μεσαία στρώματα», για να συμπληρώσει, όμως, ότι δεν είναι εύκολα αφού «τα δύο προηγούμενα μνημόνια λειτουργούν προσθετικά και άρα μειώνουν τις ήδη καταπονημένες αντοχές του ελληνικού λαού». Έχουμε μπροστά μας κι άλλα ζητήματα τα οποία δεν έχουν ανοίξει, όπως τα θέματα των εργασιακών σχέσεων, πρόσθεσε και εκτίμησε πως πλέον «μπορούμε με βεβαιότητα να μιλάμε ότι μπαίνουμε στον δρόμο της ανάκαμψης».
Για τα μέτρα που θα ψηφιστούν πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου, αναγνώρισε ότι η έμμεση φορολογία έχει «αντικοινωνική χροιά», αλλά τόνισε ότι «εντάσσεται στην ανάγκη να επιτευχθεί ο συνολικός στόχος».
Σχετικά με τον αποκαλούμενο “κόφτη” των δαπανών χαρακτήρισε ως “μεγάλο όφελος” το γεγονός ότι δεν θα προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα. «Επιμείναμε να μην ψηφιστούν συγκεκριμένα μέτρα για να έχει λόγο η ελληνική κυβέρνηση» σημείωσε και εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού, με βάση τα οικονομικά στοιχεία που ήδη υπάρχουν.
Για το ασφαλιστικό, ο υπουργός υπογράμμισε ότι επιτεύχθηκε «η διασφάλιση των κύριων συντάξεων των εν ενεργεία συνταξιούχων» και επισήμανε: «το ασφαλιστικό χαρακτηρίζεται από τη λογική της αναδιανομής» και «σαφώς λειτουργεί μεροληπτικά υπέρ των πιο αδύνατων». «Αυτοί οι οποίοι χάνουν είναι αυτοί που είχαν υψηλότερες απολαβές, αλλά αυτό είναι μέσα στη δικιά μας λογική» συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα