Σκουρλέτης:Εξετάζουμε μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ

αρχείο λήψης

Το ενδεχόμενο μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ εξετάζει η κυβέρνηση, εφόσον οι διεθνείς τιμές των καυσίμων παραμείνουν τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα και περιοριστούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των καταναλωτών προς την επιχείρηση.

AdTech AdΌπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,σε δηλώσεις του σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ανήγγειλε επίσης την επέκταση της προμήθειας φυσικού αερίου σε σειρά νέων περιοχών, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα των Σκουριών ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν άλλες ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας πέρα από το πλαίσιο που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου. Χαρακτήρισε εξάλλου πρωτόγνωρη από το 1974 την κατάσταση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, επειδή δίνει μάχη ενάντια στη διαπλοκή.

Για το θέμα των τιμολογίων του ηλεκτρικού, πέρα από το ανταγωνιστικό σκέλος που εξαρτάται από την πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου και την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι έχει συγκροτηθεί επιτροπή που διερευνά τις δυνατότητες μειώσεων και στις λεγόμενες μονοπωλιακές χρεώσεις δηλαδή τις χρεώσεις για τα δίκτυα, το ΕΤΜΕΑΡ (ανανεώσιμες πηγές) και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Ειδικά για τις ΥΚΩ ο υπουργός τόνισε ότι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του κόστους είναι η προώθηση των διασυνδέσεων των νησιών και εγκάλεσε τις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου που δεν προχώρησαν στη λεγόμενη “μικρή” (μέσω Πελοποννήσου) διασύνδεση της Κρήτης που θα οδηγήσει σε ορίζοντα τριετίας σε μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης του νησιού κατά 50 %.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας στο φυσικό αέριο ο υπουργός αφού σημείωσε ότι η σχετική διαπραγμάτευση δεν δίνεται από το υπουργείο Ενέργειας, τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση οι τιμές του καυσίμου θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι και ότι το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση προκειμένου να απελευθερωθούν επενδυτικές δυνάμεις. Σημείωσε, δε, ότι η μείωση των τιμών είναι σημαντικά μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία (24% σε σχέση με πέρυσι) από ότι στην Αττική (11%) και απέρριψε τα σενάρια για μεγάλες αυξήσεις στα τέλη μεταφοράς του φυσικού αερίου.

Αναφορικά με τη χρήση του φυσικού αερίου ανήγγειλε επέκταση του δικτύου σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Κιλκίς, Κατερίνη, Λαμία, Θήβα και Χαλκίδα καθώς και σε Πάτρα, Βέροια, Ορεστιάδα, Άμφισσα, Λειβαδιά και Καρπενήσι σε υγροποιημένη μορφή.

Για το θέμα των Σκουριών ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή μετακίνηση στη στάση της κυβέρνησης υπέρ της νομιμότητας, του δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας του περιβάλλοντος. “Υπάρχουν, πρόσθεσε, και πολιτικά ζητήματα με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Για να προχωρήσει μια τόσο μεγάλη επένδυση πέρα από τις τρεις προϋποθέσεις χρειάζεται να εξασφαλίζει κοινωνική ειρήνη και αποδοχή. Θα έβλεπα λοιπόν ως προοπτική για να ξεπεραστούν τα προβλήματα έναν αναγκαίο συμβιβασμό που πρέπει να έχει το στοιχείο της καλής διάθεσης και η κάθε πλευρά να αναγνωρίζει στην άλλη ότι κάνει ένα βήμα πίσω. Το υπουργείο μπορεί να συμβάλει αλλά δεν θα βάλουμε νερό στο κρασί μας γύρω από τις σταθερές αρχές αντιμετώπισης της επένδυσης. Δόθηκαν άδειες που πληρούσαν τα κριτήρια, υπάρχουν άλλες πιο σημαντικές που εκκρεμούν”. Τόνισε επίσης ότι ο συμβιβασμός πρέπει να επέλθει μεταξύ της εταιρίας και της τοπικής κοινωνίας.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις ο υπουργός ανέφερε ότι δεν θα γίνει ούτε μια επιπλέον αυτών που έχουν συμφωνηθεί, είτε οι μετοχές έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ είστε όχι. “Το ΤΑΙΠΕΔ δεν χαράσσει πολιτική, είναι μάνατζερ που κινείται με βάση τις εντολές και το σχέδιο της κυβέρνησης”, ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι τα “πακέτα” μετοχών της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ θα περάσουν στο νέο ταμείο που θα συγκροτηθεί, στον πυλώνα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας καθώς δεν είναι στο σχεδιασμό η ιδιωτικοποίησή τους. Και για τον ΑΔΜΗΕ επανέλαβε ότι η λύση που έχει συμφωνηθεί διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης.

Ο υπουργός ανακοίνωσε τέλος ότι υπεγράφη σήμερα η περιβαλλοντική αδειοδότηση για το γήπεδο της ΑΕΚ καθώς και ότι εξετάζεται η μεταφορά των υπηρεσιών του υπουργείου στο κτίριο Κεράνη από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα