Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές

kairosΣε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν ο δήμος Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη και περιοχές του νομού Μεσσηνίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία, σύμφωνα με αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίες αναρτήθηκαν το απόγευμα στη «Διαύγεια».

Τέσσερις νεκροί, καθώς και μία αγνοούμενη στην Επανομή Θεσσαλονίκης, είναι ο τραγικός απολογισμός της θεομηνίας που έπληξε από χτες την χώρα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις πλημμύρες έχασαν την ζωή τους δύο γυναίκες στα Πηγάδια Μεσσηνίας και στην Καλαμάτα και ένας 90χρονος που εξέπνευσε στο σπίτι του στη Θουρία, ενώ νωρίτερα ανασύρθηκε νεκρός και ένας άνδρας που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στην περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ. δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για πλημμύρες και συγκεκριμένα, 550 στην Θεσσαλονίκη, 350 στη Μεσσηνία και 125 μέχρι τώρα στην Λακωνία.

Τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν και διέσωσαν 24 άτομα στο νομό Θεσσαλονίκης, 29 στην Λακωνία και 21 άτομα στη Μεσσηνία.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν συνολικά 110 αντλητικά συνεργεία, τέσσερις ομάδες της ΕΜΑΚ με πλαστικές βάρκες και άλλον εξοπλισμό, τέσσερα ερπυστριοφόρα οχήματα του Π.Σ και 90 πυροσβεστικά οχήματα με 400 πυροσβέστες.

Μεσσηνία

Στην πόλη της Καλαμάτας και σε πολλά χωριά, η στάθμη του νερού ανέβηκε και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, πλημμυρίζοντας εκατοντάδες σπίτια.

Στην Καλαμάτα, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, τη Χώρα, τη Στούπα, τη Θουρία, την Εύα, το Πήδημα, το Κεφαλόβρυσο, το Βασιλικό και το Ψάρι, υπάρχουν πολλά πλημμυρισμένα σπίτια και ζημιές σε αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί από τα νερά.

Λακωνία

Η καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και στη Λακωνία. Τα έντονα φαινόμενα εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή της Σκάλας, όπου, σύμφωνα με τις Αρχές, έσπασε και ένα φράγμα του Ευρώτα και η γύρω περιοχή έχει μεταβληθεί σε λίμνη.

Ένα άτομο που είχε εγκλωβιστεί πάνω σε ένα δένδρο, όπου είχε σκαρφαλώσει, διασώθηκε τελικά από άνδρες της Πυροσβεστικής που πλησίασαν με βάρκες, ενώ στις επιχειρήσεις συμμετέχει και ελικόπτερο, που μετέβη εκεί μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Αποκλεισμένα είναι τρία χωριά στον δήμο Ευρώτα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Ντία Τζανετέα, πρόκειται για τα χωριά Ταξιάρχες, Έλος και Λεήμονα στον κάμπο του δήμου Ευρώτα, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο και σε αγροτικές καλλιέργειες.

Η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι εκτός από τον ποταμό Ευρώτα υπερχείλισαν χείμαρροι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία εστιάζονται στη Σκάλα, το Βλαχιώτη και τη Γλυκόβρυση, όπου υπάρχουν πάρα πολλά καταστήματα, σπίτια, ιατρεία και επιχειρήσεις.

Όπως σημείωσε η κ. Τζανετέα, ένας 75χρονος παρασύρθηκε από τον χείμαρρο μπροστά στα μάτια της γυναίκας του, που δεν μπορούσε να τον βοηθήσει, ενώ κινδύνεψαν πολλά άτομα στην περιοχή του δήμου Ευρώτα. Επίσης, εξήρε τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων και των ανθρώπων της Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτούς, κυρίως στο σούπερ μάρκετ LIDL, μέσα στο οποίο είχαν εγκλωβιστεί 25 άτομα, με το νερό έξω από το κατάστημα να φτάνει το ένα μέτρο και 80 εκατοστά και στον εσωτερικό χώρο τα 50 εκατοστά.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, έχει υποστεί ζημιές ο δρόμος Σκάλας – Βλαχιώτη και η κυκλοφορία γίνεται από παρακαμπτήριο και με δυσχέρεια, ενώ αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά στον δρόμο προς Καστάνια – Παναγία Γιάτρισσα.

Μία αγνοούμενη στη Μηχανιώνα

Στο μεταξύ, μία γυναίκα αγνοείται στον δήμο Θερμαϊκού, περιοχή που επλήγη επίσης τις τελευταίες ώρες από σφοδρή βροχόπτωση. Όπως έγινε γνωστό, ο σύζυγός της ενημέρωσε τηλεφωνικά το πρωί το Α.Τ. Μηχανιώνας ότι αγνοείται η τύχη της. Κατά τον ίδιο, τελευταία φορά που επικοινώνησε μαζί της ήταν χθες το βράδυ, όταν η γυναίκα ανέφερε ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη μέσα στο Ι.Χ. αυτοκίνητό της.

Ο ίδιος φαίνεται να τη συμβούλευσε να σταθμεύσει το όχημα και να το εγκαταλείψει. Έκτοτε δεν είχε κάποια άλλη επικοινωνία μαζί της. Γύρω στις 5 τα ξημερώματα βρέθηκε το αυτοκίνητο αλλά η γυναίκα δεν βρισκόταν στο εσωτερικό του Ι.Χ..

Για «βιβλική καταστροφή» από την κακοκαιρία στον δήμο Θερμαϊκού έκανε λόγο ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης. Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και ξεριζώθηκαν δέντρα σε Αγία Τριάδα, Επανομή και Μηχανιώνα.

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων σημειώθηκαν και πολύωρες διακοπές ρεύματος στην περιοχή με αποτέλεσμα να σταματήσουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια της ΕΥΑΘ και να βγουν τα λύματα στους δρόμους προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα