Σε εξέλιξη οι επαφές του πρωθυπουργού στην Τουρκία με κύριο θέμα το προσφυγικό

Σε εξέλιξη είναι οι επαφές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι ξεκίνησε στο πρωθυπουργικό μέγαρο στην Άγκυρα, η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ακολούθησε συνάντηση των αντιπροσωπιών των δύο χωρών με επικεφαλής του δύο πρωθυπουργούς.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε το πρωί στην Άγκυρα, προερχόμενος απτην Κωνσταντινούπολη. Προγραμματισμένη για τις 14.30 είναι η κοινή συνέντευξη τύπου των δύο πρωθυπουργών. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός στις έξι το απόγευμα θα συναντηθεί με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη τύπου των δύο πρωθυπουργών:

Ειλικρίνεια και σύνθεση στα ανοικτά θέματα πρέπει να υπάρξει μεταξύ των δύο χωρών δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη τύπου τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες προς όφελος και των δύο λαών. “Να εντείνουμε τις προσπάθειες για μια συμφωνία με ουσιαστικό αποτέλεσμα στο θέμα της μετεγκατάστασης των προσφύγων. Να δοθούν κίνητρα στους πρόσφυγες ώστε να αποφεύγουν τη μετάβασή τους από κανάλια και την εκμετάλλευση τους από τους διακινητές. Θα πρέπει να τους δώσουμε την ελπίδα για νόμιμη δίοδο μετεγκατάστασης με τη συνεργασία της Ευρώπης. Θα αντιμετωπίσουμε τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών, ενώ θα εντείνουμε τις προσπάθειες συνεργασίας των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στα ανοικτά ζητήματα των δύο χωρών ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη μιας “δίκαιης και βιώσιμης λύση στο Κυπριακό” στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού πλαισίου. “Μια λύση χωρίς τρίτους εγγυητές σε ένα πλαίσιο ασφάλειας.”

“Κοινή η αντίληψη ότι το Αιγαίο θα πρέπει να είναι μια θάλασσα συνεργασίας, εμπορίου και τουρισμού” πρόσθεσε κλείνοντας ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός στις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας. “Η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη χώρα” είπε ο πρωθυπουργός προσκαλώντας τον κ. Νταβούτογλου να επισκεφθεί τη χώρα μας.

«Η ένταξη της Τουρκίας θα δυναμώσει την Ε.Ε. τόνισε κατά τη συνέντευξη τύπου ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. “Χρειάζεται ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια” είπε ενώ αναφερόμενος στο προσφυγικό υπογράμμισε ότι: “Στη Συρία υπάρχει ένα καθεστώς βίας αν δεν υπήρχε δεν θα εγκατέλειπαν οι πρόσφυγες την πατρίδα τους. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία έχει καμία υπευθυνότητα για αυτό αντίθετα το προσφυγικό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν είναι σωστό να επωμιστεί μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία»

Πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεργαστεί με τις ακτοφυλακές μας, για να εμποδίσουμε τη μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία. Τα σχετικά υπουργεία θα πρέπει να συνεργαστούν στο θέμα αυτό. Ανακοίνωσε ότι υπήρξε πρόσκληση από τον Έλληνα πρωθυπουργό στον Αχ. Νταβούτογλου να επισκεφθεί και ο ίδιος την Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Το μήνυμά του, ότι, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του προσφυγικού άμεσα, θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν συντομότερη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, που να οδηγεί σε περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και στην καθιέρωση σταθερού μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία, μετέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Τσίπρας συνάντησε τον κ. Ερντογάν, μετά τις επαφές που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, και την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, με το προσφυγικό πάντα στο επίκεντρο.

Δηλώσεις Αλ. Τσίπρα στη Χουριέτ

Ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ”, σημειώνει ότι η επίσκεψή του “αποτελεί ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους αδίστακτους διακινητές που ρισκάρουν ανθρώπινες ζωές και παράλληλα μια ευκαιρία για εκκίνηση μιας ειλικρινούς και σταθερής επικοινωνίας και συνεργασίας, προκειμένου να βρούμε τρόπους για εφαρμογή της διμερούς μας συμφωνίας επανεισδοχής και της συμφωνίας επανεισδοχής Τουρκίας-ΕΕ και να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό μηχανισμό επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε τρίτες χώρες”.

Ερωτηθείς για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ο κ. Τσίπρας λέει ότι “χρειαζόμαστε μια πιο ενεργή και σύγχρονη πολιτική για τις ανάγκες όλων των συνιστωσών της μειονότητας, στον εκπαιδευτικό και θρησκευτικό τομέα. Είδαμε την Τουρκία να κάνει θετικά βήματα σε σχέση με τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλα”.

Τέλος αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρωθυπουργός ότι “η Τουρκία πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά την προοπτική που δημιουργήθηκε στο νησί. Πρέπει να επιτρέψει οι δύο κοινότητες να βρουν δίκαιες λύσεις για το μέλλον μιας ελεύθερης, επανενωμένης Κύπρου, που θα κατοχυρώνουν την ασφάλεια ολόκληρου του λαού του νησιού, χωρίς προστάτες και εγγυητές”. (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Συνάντηση Τσίπρα – Βαρθολομαίου: Ανάγκη να αντιμετωπιστεί η βία

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η βία και παράλληλα να αναδειχθεί ο διαθρησκευτικός διάλογος, υπογράμμισαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη σημερινή συνάντησή τους, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε και την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία επισημαίνοντας ότι το θέμα αυτό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει αργότερα σήμερα στην Αγκυρα. οι δύο χώρες, είπε ο κ. Τσίπρας, μπορούν να συνεργαστούν και να συντονιστούν για να σταματήσει το δράμα των ανθρώπων που πνίγονται λίγα μέτρα από τις ακτές και να αντιμετωπιστεί το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα