Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής-Τι είπαν Αλ.Τσίπρας και Ευρωπαίοι ηγέτες

Σε εξέλιξη η Σύνοδος κορυφής για το προσφυγικό.

Το μείζον πρόβλημα του προσφυγικό ζητήματος πέφτει στο τραπέζι – Λίγες ώρες μετά το νέο ναυάγιο οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους επίλυσης του συγκεκριμένου ζητήματος

Δηλώσεις Αλ.Τσίπρα:

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Τουρκία, «πάντα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας με την ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή Σύνοδος είναι σημαντική, καθώς το ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης.

«Η στήριξη στις ευρωπαϊκές χώρες πρώτης εισόδου, με σεβασμό και αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, είναι προς το κοινό συμφέρον της Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας με την ΕΕ», προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και κατέληξε, λέγοντας:

«Τώρα είναι η ώρα για θαρραλέες πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στη Συρία και να σταματήσουν τα κύματα προσφύγων στη Μεσόγειο –ανθρώπων που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».

Με τον Σούλτς συναντήθηκε ο Αλ.Τσίπρας

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαδικασίες αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αλλά και οι ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαδικασίες αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Επίσης παρουσιάστηκαν οι ελληνικές θέσεις σε σχέση με το προσφυγικό. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής προσφύγων, καθώς και η συγκρότηση ενός βιώσιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τη Ρεμπέκα Χαρμπς και τον Φιλίπ Λάμπερτ, συμπροέδρους της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στους οποίους ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα στις χώρες πρώτης υποδοχής προσφύγων, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Τσίπρας - Πράσινοι - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, παρουσία του Δημήτρη Παπαδημούλη και της πορτογαλίδας ευωβουλευτού, Μαρίζα Ματίας, συναντήθηκε με την επικεφαλής του Αριστερού Μπλοκ της Πορτογαλίας, Καταρίνα Μάρτινς, με την οποία συζήτησε τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία και το ενδεχόμενο ανάδειξης της Αριστεράς σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας είδε τον Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρο της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνάντηση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, επιβεβαιώθηκε η αποφασιστική στήριξη της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην πρωτοβουλία για ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Συζητήθηκε επίσης το προσφυγικό καθώς και οι πολιτικές εξελίξεις και η αναβάθμιση του πολιτικού ρόλου της Αριστεράς στην Ευρώπη. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Νίκος Ξυδάκης.

Τσίπρας - πρόεδρος Αριστεράς - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιo -  Γκ. Τσίμερ

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να συναντηθεί ακόμα και με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, καθώς και με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αξιοποιήσει την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής προκειμένου να συζητήσει με τους εταίρους την πορεία του ελληνικού προγράμματος και να επαναλάβει τη δέσμευση της κυβέρνησης στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση.

Νωρίτερα, η Άγκελα Μέρκελ σε ομιλία της στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας, αναφέρθηκε στην Ευρώπη γενικά, αλλά και στην Ελλάδα ειδικά. «Δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε στις προσπάθειές μας στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, στη βάση εθνικής ίδιας ευθύνης και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ιδιαίτερα στις χώρες που πλήττονται από την κρίση», είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Δεν επιτρέπεται επίσης να χαλαρώσουμε – δεν έχουμε επ’ ουδενί φθάσει στο τέλος – στην αποκατάσταση των δομικών σφαλμάτων της οικονομικής και νομισματικής ένωσης».

 

 Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής και προσερχόμενη στο κτίριο όπου θα λάβει χώρα η συνεδρίαση, η Γερμανίδα καγκελάριος διεμήνυσε ότι θα οι ηγέτες της ΕΕ θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να έχουν «περισσότερη τάξη και περισσότερο έλεγχο της κατάστασης».

Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα της ότι στο τέλος «θα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι όλα τα κράτη θα είναι έτοιμα να συμμετέχουν σε αυτή την κατάσταση», σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν είναι σωστή η κατανομή προσφύγων στην Ευρώπη αυτές τις μέρες.

 

«Πρέπει να δούμε τις δυνατότητες μας ώστε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό», δήλωσε επίσης, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλά οικονομικά θέματα.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι στη Σύνοδο θα συζητηθεί το πώς μπορούν να προστατευθούν τα ευρωπαϊκά σύνορα.

«Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε», είπε και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση.

«Είναι πολύ σημαντικό να εγκαταστήσουμε “hot spots” σε Ιταλία και Ελλάδα, ενώ και η Τουρκία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Έχουμε δεσμευτεί για την υλοποίηση ενός σχεδίου αντιμετώπισης του προσφυγικού», ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται «καθαροί κανόνες» για το προσφυγικό.

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα