Σβίγκου:Στόχος της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας

βννωβω«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει και θέληση και σχέδιο για να διαπραγματεύεται σκληρά, με στόχο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό θα κάνουμε και στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων», δηλώνει στην Κυριακάτικη Kontranews η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, και υπογραμμίζει ότι στόχος της κυβέρνησης θα είναι «να αποκρούσει τις ακραίες απόψεις για την απελευθέρωση των απολύσεων, με τις οποίες συμφωνεί και ο κ.Μητσοτάκης» και «η ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, κάτι που αποτελεί πρώτιστα ζήτημα δημοκρατίας».

«Μετά από μια σκληρή κι επίπονη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση πέτυχε μια συμφωνία, η οποία περιλάμβανε, στα πρώτα βήματα υλοποίησής της, δύσκολα μέτρα, καθώς και έναν δεσμευτικό οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους», δηλώνει η Ράνια Σβίγκου, ενώ αναφερόμενη στην επόμενη ημέρα από το κλείσιμο της αξιολόγησης δηλώνει ότι «από εδώ και στο εξής, τα αμέσως επόμενα νομοσχέδια θα επικεντρώνονται σε δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη χώρα, όπως για παράδειγμα ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος». Αναφέρει, επίσης, ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Κοινωνική Οικονομία, το καθεστώς των Δημοσίων Συμβάσεων, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την πάταξη του λαθρεμπορίου, το «μαύρο χρήμα», ενώ, με το τέλος του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία θα ακολουθήσει και η μεταρρύθμιση-τομή στον χώρο της εκπαίδευσης.

Κληθείσα να σχολιάσει την κριτική του προέδρου της ΝΔ γι΄αυτά που πέτυχε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πει στους πολίτες ποιο ακριβώς είναι το πρόγραμμά του διότι, μέχρι σήμερα, μόνο στο εξωτερικό το έχει αποκαλύψει». «Αν κρίνουμε, βέβαια, από την περίοδο της διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μπορούμε να φανταστούμε τι ακριβώς εννοεί όταν μιλά για μείωση δαπανών, κόψιμο μισθών και συντάξεων, προνομιακή μεταχείριση σε ημέτερους, αυταρχισμός, ακροδεξιά ρητορεία και πρακτική, απολύσεις», σημειώνει η κ. Σβίγκου και παρατηρεί ότι «κατά τα άλλα, είναι κατανοητή η αμηχανία του κ. Μητσοτάκη και της αντιπολίτευσης» και ότι «η κινδυνολογία και η καταστροφολογία τους κατέπεσε σαν χάρτινος πύργος, και τώρα το μόνο που τους έμεινε είναι η δημιουργία εντυπώσεων μέσω της παραπληροφόρησης». «Τους «κόφτες» των μισθών, των συντάξεων και των δικαιωμάτων, και τους «αξιόπιστους» των Ζαππείων και του success story, δεν τους έχει ξεχάσει τόσο γρήγορα ο κόσμος», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Σβίγκου χαρακτηρίζει τα οφέλη από το πρόσφατο Eurogroup «σημαντικά και χειροπιαστά, κι όχι ευχολόγια και υποσχέσεις όπως είχαμε συνηθίσει, επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ». Το γεγονός ότι θα αρχίσουν να πληρώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες, μέσω των χρημάτων που θα εκταμιευθούν ως το Φθινόπωρο, συνιστά μια πολύτιμη ένεση ρευστότητας για την πραγματική οικονομία, επισημαίνει η κ. Σβίγκου και υπογραμμίζει ότι θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία 3,5 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου, δηλαδή 700 εκατ. το μήνα, «ποσό ίσο με το 2% του ΑΕΠ της χώρας». «Αυτό είναι ένα άμεσο όφελος. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: καταφέραμε, για τα επόμενα είκοσι, σχεδόν, χρόνια να έχουμε συνολικές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους κάτω του 15% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό χαμηλότερο από πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Πρόκειται για σημαντικά βήματα, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης. Μίας ανάπτυξης, όμως, όχι επίπλαστης, όχι για τους λίγους, αλλά με κοινωνικό πρόσημο, υπέρ των ασθενέστερων και των πιο αδύναμων», αναφέρει η κ. Σβίγκου.

Ερωτηθείσα για τα δημοσκοπικά ευρήματα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, όπως δεν έκανα ποτέ. Ας θυμηθούμε και τί έλεγαν στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και στο δημοψήφισμα? Αυτό που ισχύει, όμως, είναι ότι ο κόσμος περιμένει ακόμα πολλά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στα ζητήματα της καθημερινότητας».

Για τα φαινόμενα αποδοκιμασίας σε βάρος υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Σβίγκου αναφέρει ότι οι ειρηνικές διαμαρτυρίες, όπως και οι κοινωνικές διεκδικήσεις, βρίσκονται στον πυρήνα του δημοκρατικού πολιτεύματος και είναι αναγκαίες. «Αλίμονο αν ένα αριστερό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, καυτηρίαζε τέτοιου είδους αντιδράσεις. Όμως, η παρεμπόδιση κομματικών εκδηλώσεων, οι προπηλακισμοί ή οι βιαιοπραγίες είναι απαράδεκτα φαινόμενα που δεν προσιδιάζουν στην αριστερά», αναφέρει η κ. Σβίγκου, η οποία σχολιάζει, επίσης, ότι ο τρόπος που τα ΜΜΕ συνηθίζουν να απομονώνουν τέτοια περιστατικά είναι άλλη ιστορία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που πραγματοποιεί τόσες πολλές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Δεν κλειστήκαμε ποτέ στα γραφεία όπως μας παρότρυνε ο κ. Μητσοτάκης. Το ίδιο θα κάνουμε και την επόμενη περίοδο ενόψει και του συνεδρίου του κόμματος».

Ερωτηθείσα για την επίμαχη διάταξη για τις off shore, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η αντιπολίτευση προσπάθησε να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, με λάσπη και παραπληροφόρηση και δεν τα κατάφερε. «Αντίθετα, ήταν η ΝΔ αυτή που έφυγε τρέχοντας από τη βουλή, όταν κατάλαβε ότι το τέχνασμά της δεν έπιασε. Ψηφίστηκε μια διάταξη κινούμενη στο πνεύμα συστάσεων Διεθνών Οργανισμών. Απέναντι σε αιτιάσεις περί ενδεχόμενου κινδύνου παρερμηνειών της, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια νέα, ακόμα πιο αυστηρή διάταξη, ακριβώς επειδή «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται». Η ΝΔ απάντησε, μέσω tweet (!) του αρχηγού της, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία για την άτακτη υποχώρησή της», αναφέρει η κ. Σβίγκου και προσθέτει: «αυτό είναι λογική πράξη από ένα κόμμα, στελέχη του οποίου βρίσκονται σε όλες τις λίστες φοροφυγάδων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Όπως λογικό είναι και να φοβάται τέτοιου είδους διατάξεις. Αλλά χρειάζεται περισσό θράσος να μιλάει περί ηθικής το κόμμα του κ. Παπασταύρου, των προνομιακών σχέσεων με τη Ζήμενς του κ. Χριστοφοράκου, οι συνομιλητές κατηγορούμενων ως εκβιαστών».

«Το ότι η κ. Κωνσταντοπούλου ενστερνίστηκε τα επιχειρήματα αυτά, με λυπεί, αλλά δεν με εκπλήσσει», απαντά όταν καλείται να σχολιάσει την καταγγελία της κ.Κωνσταντοπούλου για τη διάταξη για τις off shore.

Σε ερώτηση για τον χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει ένας ανασχηματισμός, η εκπρόσωπος Τύπου επισημαίνει, ότι μέσα από την αέναη ονοματολογία και την παραφιλολογία για τον ανασχηματισμό, όπως προβάλλεται στα ΜΜΕ, χάνουμε την ουσία, η οποία αφορά στην εφαρμοζόμενη πολιτική και το πολιτικό σχέδιο για τη χώρα, δηλαδή, την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης, την προστασία όσων έχουν πληγεί περισσότερο, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, την Υγεία, την Παιδεία, το αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο. «Δηλαδή, ο συλλογικός σχεδιασμός της κυβέρνησης που αποτυπώνεται στο υπουργικό συμβούλιο και τα πρόσωπα που το απαρτίζουν», αναφέρει και επισημαίνει ότι και το σημερινό υπουργικό συμβούλιο δεν απαρτίζεται μόνο από πρόσωπα που προέρχονται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για να υπογραμμίσει ότι «το αποτύπωμα όμως της πολιτικής του πρέπει να αντιπροσωπεύει τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον ελληνικό λαό και την στρατηγική του για την υπέρβαση της κρίσης. Και τα πρόσωπα θα πρέπει να είναι συμβατά με αυτό το πλαίσιο πολιτικής και αξιών».

Στην ερώτηση, αν το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά είναι ίδιο με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, και αν θα έβλεπε ένα δίαυλο συνεργασίας στο μέλλον, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Θα μπορούσατε να με ρωτήσετε και για το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, μιας που, απ’ ότι βλέπουμε τώρα τελευταία, έχει επανεμφανιστεί κι ο πρώην πρωθυπουργός της «ισχυρής Ελλάδας» και των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν θα ήθελα, όμως, να εμπλακώ στα εσωτερικά άλλου κόμματος. Αυτό που έχει σημασία, για το γενικότερο πολιτικό σκηνικό, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ομνύει ακόμα στον νεοφιλελευθερισμό και την λιτότητα, τη στιγμή μάλιστα που, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα αντίστοιχα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα προσπαθούν να αναπροσανατολιστούν, μέσα στις νέες συνθήκες που παρήγαγε η κρίση».

«Αυτό που παρακολουθούμε, μέχρι στιγμής, είναι ένας ατέρμονος διάλογος μεταξύ συνομαδώσεων, στελεχών και παραγόντων, ο οποίος μάλλον αφήνει παγερά αδιάφορους τους πολίτες», σχολιάζει η κ. Σβίγκου, ενώ στην ερώτηση αν το νέο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου μπορεί να αποτελέσει απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρεί ότι κανείς δεν γνωρίζει το πολιτικό πρόγραμμα, τις προτάσεις και το στίγμα του συγκεκριμένου, προσωποπαγούς κόμματος. «Από τη στιγμή που η ίδια η αρχηγός του νέου κόμματος , έχει αποφύγει να απαντήσει αν αυτό εντάσσεται στην αριστερά, το κέντρο ή στη δεξιά, δεν θα μπορούσα να απαντήσω σε κάποια ερώτηση. Αυτό που οφείλουμε να πούμε, πάντως, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει λόγο στην κοινωνία, στους εργαζόμενους και τους άνεργους, στα ασθενέστερα στρώματα, σε όσους προσπαθούν να ορθοποδήσουν. Γι’ αυτούς παλεύει, με όλες του τις δυνάμεις, κι από αυτούς κρίνεται καθημερινά. Και σίγουρα δεν συγκροτεί την πολιτική του πρόταση ετεροπροσδιοριζόμενος από τους πολιτικούς του αντιπάλους», αναφέρει η Ράνια Σβίγκου.

Στην ερώτηση τι θα πρέπει να περιμένουμε από το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος σημειώνει ότι αυτό θα είναι η «εμβάθυνση στην πολιτική γραμμή της σύγχρονης, ευρωπαϊκής Αριστεράς, αναφορικά με τις κοινωνικές της συμμαχίες, την απεύθυνσή της, την αποτελεσματικότητά της στις νέες συνθήκες, όπως διαμορφώνονται από την οικονομική και προσφυγική κρίση και τη διακυβέρνηση της χώρας».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα