Σαββατοκύριακο-φωτιά. Ανατροπή στους όρους της διαπραγμάτευσης


eurocrisis20_533_355Σε επιφυλακή
βρίσκεται η κυβέρνηση εν όψει των πολύ σημαντικών συναντήσεων που θα έχει τις επόμενες 48 ώρες με τους δανειστές.

 
Συγχρόνως υπάρχει αντικειμενικά δραματική-υπέρ των ελληνικών συμφερόντων- ανατροπή στις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης και στην όποια πίεση  εμφανίζοντο να ασκούν οι πιστωτές για νέα δημοσιονομικά μέτρα. Και αυτό, καθώς προκύπτει απροσδόκητα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα στο τρέχον πρόγραμμα, το οποίο θα εμφανίζεται στον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του indicator.gr, το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος κατά πάσα πιθανότητα θα υπερβαίνει το 0,8% του ΑΕΠ ή το 1,4 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 0,53% του ΑΕΠ ή 872 εκατ. Ευρώ, με το ακριβές ύψος του να οριστικοποιείται μέσα στο Σαββατοκύριακο από το Γενικό Λογιστήριο, που αναμένει και τα τελευταία στοιχεία των εσόδων πριν ανακοινώσει τον τελικό αριθμό.
Το μεγαλύτερο σε σχέση με τον στόχο πρωτογενές πλεόνασμα, διαμορφώνει ένα σημαντικό γι’ αυτή τη φάση θετικό περιθώριο  500 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, το οποίο αναιρεί κάθε «σκόπελο» στο δημοσιονομικό, αφήνοντας στην «ατζέντα» των διαπραγματεύσεων μόνο τα εργασιακά και τις ομαδικές απολύσεις από τη στιγμή που φαίνεται ότι υπάρχει προσέγγιση και στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Ήδη οι δανειστές σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες γράφουν το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο οι δύο πλευρές θα εξετάσουν σε διαδοχικές συναντήσεις που θα έχουν από σήμερα το απόγευμα αλλά και την Κυριακή.
Υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρονται σε ένα Σαββατοκύριακο-φωτιά μέσα στο οποίο θα προκύψει αν οι δύο πλευρές θα οδηγηθούν σε μια συμφωνία «επί της αρχής» (staff level agreement) μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν τα βρουν στα εργασιακά, τότε δεν αποκλείεται το κομμάτι αυτό να βγει από την ατζέντα ώστε να προχωρήσουν τα υπόλοιπα και να εξεταστεί αργότερα.

Ανοικτό και το σενάριο για οριστική συμφωνία το 2017 άφησε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξή του στη Wall Steet Journal, στην οποία δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο των καθυστερήσεων.
Και αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι ακόμα και εάν επιτευχθεί staff level agreement έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, δεν θα υπάρξουν οι γνωστές πολιτικές παρέλκυσης και υπονόμευσης της όλης διαδικασίας κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας στη διάρκεια του Συμβουλίου.

Ενόψει της τελικής μάχης, κατατέθηκε και το νομοσχέδιο που εισάγει την κινητικότητα και τις μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων (σε εθελοντική βάση πάντως και με διατήρηση της τυχόν προσωπικής διαφοράς στις απολαβές τους ή και σε προσωπαγή θέση στον νέο φορέα). Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου η Βουλή θα είναι σε ετοιμότητα για να δεχθεί κάθε νομοσχέδιο που θα απαιτηθεί για να κλείσει η β΄αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου.
Οι πιστωτές πάντως έχουν ήδη ανάψει το «πράσινο φως» για τον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος στοχεύει σε ανάπτυξη 2,7% το νέο έτος από ύφεση 0,3% φέτος και σε πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ. Με εξαίρεση τον στόχο της αύξησης για το ΑΕΠ, που το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής έχει χαρακτηρίσει φιλόδοξο, η πρόβλεψη για το πλεόνασμα που ορίζει το πρόγραμμα είναι πιο βατή εξαιτίας της καλής βάσης από την οποία ξεκινά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα