Σήμερα το κρίσιμο Eurogroup με το ελληνικό ζήτημα στο επίκεντρο

imagehandlerΤο ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο της απογευματινής συνεδρίασης του Eurogroup, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τα θεσμικά όργανα σχετικά με την πορεία των εργασιών της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, σε συνέχεια της αποστολής στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι επιθυμούν πολιτική συμφωνία για την αποφυγή των νέων σκληρών μέτρων που ζητά το ΔΝΤ στα εργασιακά. Αναζητείται επίσης σαφής δέσμευση των Ευρωπαίων για τη διευθέτηση του χρέους.

Μοσκοβισί:Θα έχουμε μία καλή πρόοδο στο Eurogroup

Σημαντική πρόοδο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε πως αναμένει από το σημερινό Eurogroup ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια συμφωνία τεχνικού επιπέδου (staff level agreement), επισημαίνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.

Δεύτερον, είπε, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα παρουσιάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) . «Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε και εκεί σημαντική πρόοδο», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι θα συζητηθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Πιστεύω ότι σήμερα μπορούμε να κάνουμε σημαντική πρόοδο σε όλα αυτά τα θέματα», ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσο η Ελλάδα κάνει βήματα προόδου και αναλαμβάνει τις ευθύνες της, το ίδιο θα κάνουν και οι εταίροι της στην ευρωζώνη.

Εξάλλου, σχετικά με το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι όλους «τους άγγιξε» η απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να παραιτηθεί. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι έχει εμπειστοσύνη στην Ιταλία και στις ιταλικές αρχές ότι θα διαχειριστούν με τον κατάλληλο τρόπο την κατάσταση και πρόσθεσε ότι η Ιταλία είναι μία ισχυρή χώρα που έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Ντάισελμπλουμ:Δεν θα υπάρξει σήμερα μια συμφωνία για μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Δεν θα συναφθεί σήμερα κάποια μεγάλη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σόιμπλε:Η Ελλάδα πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών

«Η Ελλάδα χρειάζεται να γίνει και πάλι ανταγωνιστική και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρξουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και να εφαρμοστούν», συμπλήρωσε ο Σόιμπλε.

Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική. Θα πρέπει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αυτός είναι ένας μακρύς δρόμος», τόνισε ο Σόιμπλε.

Συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους βλέπει ο Σαπέν

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα σε ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους», δήλωσε ο Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

«Αυτά είναι σημαντικά μέτρα, μέτρα τα οποία θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχουμε μία συμφωνία για αυτά τα μέτρα», πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα