Υπερψηφίστηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος-Ο Τσίπρας στο Μουσείο της Ακρόπολης παρουσιάζει το σχέδιο για «δίκαιη ανάπτυξη»

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, με 152 ψήφους υπέρ, έναντι 101 κατά και 12 «παρών».

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ, το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή. «Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Στον νέο αναπτυξιακό νόμο συμπεριλαμβάνεται και η τροπολογία την οποία είχε καταθέσει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, για τη σύνθεση των επιτροπών εξέτασης των προσφυγών ασύλου.
edrana-vouli-660x440

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει μια πραγματική δυνατότητα εξόδου από την κρίση, ενταγμένη στην οικονομική συγκυρία και κινείται στο πλαίσιο της συμφωνίας της χώρας με τους δανειστές, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.

«Χρειαζόμαστε μια δίκαιη ανάπτυξη, ικανή να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να μοιράσει δίκαια τα οφέλη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και υπογράμμισε ότι, «ούτε ο αναπτυξιακός από μόνος του, ή άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο μπορεί να αποτελέσει τον μοναδικό παράγοντα της μεταστροφής της οικονομίας σε μια αναπτυξιακή τροχιά».

vbvdfbΠαράλληλα,σήμερα Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση» θα μιλήσει στο Μουσείο της Ακρόπολης,αναπτύσσοντας την αντίληψη  που θα διατρέχει το σχέδιο για δίκαιη ανάπτυξη και  η οποία  θα στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: την παραγωγική ανασυγκρότηση, το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων και το σχετικό χρονοδιάγραμμα καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία (πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αναπτυξιακός νόμος, αναπτυξιακή τράπεζα, Παρευξείνια τράπεζα), που στόχο έχουν την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το σχεδιασμό της για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται για τη χώρα, μετά και το τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης, ξεδιπλώνει η κυβέρνηση,καθώς επιθυμεί να  αλλάξει την ατζέντα που εστιάζει στα σκληρά μέτρα,δίνοντας περισσότερο έμφαση,όπως το χαρακτηρίζουν, στο “θετικό” και αναπτυξιακό κομμάτι της συμφωνίας.

Οι βασικοί άξονες στους οποίους επικεντρώνεται και για τους οποίους αναμένεται να ανακοινωθούν σειρά πρωτοβουλιών, το αμέσως επόμενο διάστημα είναι: η ανάπτυξη, η κοινωνική πολιτική και οι θεσμικές πρωτοβουλίες, για τις οποίες ήδη έχει αναγγελθεί η πρόθεση της κυβέρνηση για συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό, ήδη προτού να κλείσει η αξιολόγηση, έχει θέσει ως προτεραιότητες στην ατζέντα της τους τρεις αυτούς άξονες, και έχει εκπονήσει αντίστοιχο σχεδιασμό.

Σε σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με υπουργούς και στενούς συνεργάτες του, βρέθηκε στο επίκεντρο ο άξονας που αφορά στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη «δίκαιη ανάπτυξη», όπως την έχει προσδιορίσει ο πρωθυπουργός. Την προσεχή Πέμπτη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας, σε εκδήλωση της κυβέρνησης που θα λάβει χώρα στο Μουσείο της Ακρόπολης μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς, θα παρουσιάσει τη λογική που θα διατρέχει το σχέδιο για τη δίκαιη ανάπτυξη και που θα στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

α) την παραγωγική ανασυγκρότηση

β) το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων και το σχετικό χρονοδιάγραμμα

γ) τα χρηματοδοτικά εργαλεία (πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αναπτυξιακός νόμος, αναπτυξιακή τράπεζα, Παρευξείνια τράπεζα κτλ), που στόχο έχουν την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται, ότι ο αναπτυξιακός νόμος βρίσκεται ήδη σε φάση συζήτησης στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες.

Στον ίδιο «καμβά», για τη στροφή στην ανάπτυξη και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, εντάσσεται και η επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου και η συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό. Ως προς το σκέλος των θεσμικών πρωτοβουλιών, η κυβέρνηση κινείται με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα (παρουσίαση της πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση στις 24 Ιουλίου), προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία που ορίζει το Σύνταγμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις επόμενες ημέρες θα ανκοινωθεί η συγκρότηση και η σύνθεση της επιτροπής που θα επιφορτιστεί με το έργο της διαμόρφωσης της πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρησηκαι επίσης η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Σε σχέση με τον εκλογικό νόμο, κατά τις ίδιες πηγές, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την τελική πρόταση της κυβέρνησης που θα τεθεί σε διαβούλευση. Σημειώνεται, ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει, πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα γίνει σύντομα, στην παρούσα Βουλή και θα επιδιωχθεί ευρύτατη συναίνεση.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα