Ρ. Σβίγκου: Παράλογες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές

svigkoyran-620x330Σημεία από την παρέμβαση της Ρ. Σβίγκου στην τηλεόραση του STAR:

–       Η μέρα είναι κρίσιμη με τις διαπραγματεύσεις να τρέχουν, ο μήνας είναι ακόμα πιο κρίσιμος και επίσης οι δηλώσεις είναι κρίσιμες κα Σβίγκου. Η Λαγκάρντ είπε «το ασφαλιστικό το πάμε στα βράχια». Μιλούν όλοι για αισιοδοξία μεν ότι θα κλείσει το θέμα, αλλά πού θα καταλήξει; Τι είδους μέτρα θα αναγκαστείτε να πάρετε, δηλαδή, και πόσο θα μπορέσετε να τα περάσετε από τη Βουλή ή θα δυσκολευτείτε σε αυτό;

Αυτό που διαφαίνεται και με βάση και τις δηλώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς είναι ότι είμαστε στη φάση ολοκλήρωσης μιας πολύ δύσκολης αξιολόγησης. Χρειαζόμαστε 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018. Αυτό σημαίνει μέτρα 5,4 δις. Γνωρίζουμε ότι αναφορικά με  τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης είναι η πλήρης προστασία των κύριων συντάξεων. Και αυτή τη στιγμή υπάρχουν ζητήματα που –όπως πολύ σωστά είπατε κι εσείς- θέτει το ΔΝΤ.

Υπάρχει, όμως, η αίσθηση ότι και η πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών  πιέζει για τάχιστη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παράλογες απαιτήσεις που θέτει το ΔΝΤ δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την κυβέρνηση.

Δεν γίνεται αυτά που απερρίφθησαν και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, πράγματα που είχε δεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, να γίνουν αποδεκτά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι θετικό ότι αυτή τη στιγμή μπαίνουν στο ψυγείο τα σχέδια από την πλευρά ακραίων κύκλων του ΔΝΤ για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Και όλο αυτό το σχέδιο το οποίο είδαμε να αποκαλύπτεται και μέσω της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου.

–       Δύο σημαντικές ειδήσεις να δώσουμε. Το ένα είναι ότι το κουαρτέτο έφυγε από τη διαπραγμάτευση τώρα, αναχώρησε για Βρυξέλλες. Θα επιστρέψει αύριο. Θα μας πείτε τι σημαίνει αυτό, τι εξέλιξη είναι αυτή. Και το δεύτερο είναι, αυτή τη στιγμή στον Πειραιά, αν δείτε αυτή τη στιγμή την εικόνα, θα δείτε μια ένταση, θα δείτε γενικότερα μια  ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, κόσμος όρθιος συνεχώς. Σήμερα συμβαίνει αυτό σήμερα στον Πειραιά γιατί; Γιατί οι λιμενικοί εμφανίστηκαν με ντουντούκες ανάμεσα στον κόσμο και τους ζήτησαν να απομακρυνθούν, να πάρουν τα πράγματά τους και να απομακρυνθούν από το λιμάνι. Οπότε, υπάρχει αυτή η ένταση που βλέπετε τώρα. Σε λίγο οι συνάδελφοι θα μας πουν τι ακριβώς συμβαίνει και πώς το δέχονται και τι πρόκειται να γίνει. Θα έρθω, όμως, κατ’ αρχάς στην κα Σβίγκου για το γεγονός ότι έφυγε το κουαρτέτο και θα επιστρέψουν αύριο, τι μας δείχνουν;

Φαντάζομαι ότι θέλουν να πάρουν εντολές από τους ανωτέρους. Όπως είναι και το φυσικό και όπως είθισται να συμβαίνει.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει με μέτρα τα οποία ακυρώσουν τις δυνατότητες της οικονομίας και με τα οποία η κοινωνία που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια θα επωμιστεί δυσανάλογα βάρη. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν δύσκολα μέτρα, όπως αυτά της έμμεσης φορολόγησης.

Προς Μηταράκη:

κ. Μηταράκη, με τη συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα, την οποία είχε κάνει η δική σας κυβέρνηση, θα είχαμε 20 δις περισσότερα μέτρα. Εγώ δεν μπορώ να μπω στη λογική ότι εμείς έχουμε καλύτερο μνημόνιο από το δικό σας. Αλλά πρέπει να δούμε ποια πράγματα απερρίφθησαν, όπως και στις ιδιωτικοποιήσεις που αναφερθήκατε, όπου είχατε δεσμευτεί για 23 ιδιωτικοποιήσεις. Όχι για 9 που έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν  εξαιτίας της συμφωνίας, η οποία υπογράφτηκε τον Ιούλιο. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αποτελούν πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εντούτοις, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε και το δημόσιο συμφέρον αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτές. Κάτι το οποίο εσείς δεν είχατε καν στη λογική σας.

Μιλάτε για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας επί κυβέρνησης ΝΔ. Ποια ανάπτυξη;  Η ανάπτυξη η οποία λέγατε ότι θα έρθει, με βάση τα στοιχεία δεν ήρθε ποτέ. Το 2014 είχατε στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και φτάσατε 0,4%. 0,4 έναντι 1,5%. Άρα, το 1,1% πόσα επιπλέον δις μέτρα είναι που θα παίρνατε;

Όταν επί ένα επτάμηνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματευόταν με τους δανειστές, βρισκόταν μόνη της ακριβώς επειδή η Αξιωματική Αντιπολίτευση και τότε όπως και τώρα είχε επιλέξει να συνταχτεί πλήρως με την πλευρά του ΔΝΤ και με τους υπόλοιπους δανειστές, οι οποίοι και τότε πίεζαν για πολύ σκληρά μέτρα. Τότε λέγατε ότι πρέπει να υπογράψουμε το ο,τιδήποτε μας δοθεί στο τραπέζι.

–       Μην κάνετε, όμως, αυτή την αναδρομή. Να είμαστε λίγο ωφέλιμοι για τους τηλεθεατές για το από δω και στο εξής.

Αυτή την στιγμή οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. κάνουν μαθήματα, ενώ είναι εκείνοι που καταστρέψανε το ¼ του ΑΕΠ της χώρας και η χώρα επωμίστηκε 63 δις μέτρα από το 2010 και μετά. Μιλάτε για τη συμφωνία του Ιουλίου, η οποία ήταν προϊόν εκβιασμού, ενώ εσείς θέλατε ακόμα χειρότερη συμφωνία να υπογράψουμε, κ. Μηταράκη. Για καμία προοπτική ανάπτυξης δεν θα μιλάγαμε τώρα, όπως μιλάμε αυτή την στιγμή.

–       Μου κάνετε και ένα σχόλιο για τα όσα συμβαίνουν στο λιμάνι; Διότι βλέπουμε εκεί μια προσπάθεια ενημέρωσης εκεί των μεταναστών. Έγινε νωρίτερα μια προσπάθεια απομάκρυνσης από τους λιμενικούς. Πώς θα καταφέρετε να τους απομακρύνετε από τα σημεία στα οποία βρίσκονται συγκεντρωμένοι χωρίς να είναι “hot spot”; Δηλαδή, Πειραιάς, Ειδομένη κλπ.

Υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια, από την πλευρά του Λιμενικού και του Υπουργείου Ναυτιλίας, τις κοινότητες των Αφγανών και των Σύρων που διαμένουν στην Ελλάδα, και από την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία, ενημέρωσης των προσφύγων ώστε να κατανοήσουν και οι ίδιοι ότι το συμφέρον τους είναι να πάνε σε οργανωμένους χώρους υποδοχής.

Ο εγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων στη χώρα μας δεν είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ευθύνη των Ευρωπαίων.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα