Ρ. Σβίγκου: Η Ν.Δ. ακόμα να καταδικάσει τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου

Αποσπάσματα συνέντευξης της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90,1 (Θανάσης Φουσκίδης – Δημήτρης Κουνιάς – Ανδρέας Παπαδόπουλος)

170632-ranias

 

Για το χρέος

Η Ελλάδα έχει πετύχει για πρώτη φορά ρητή δέσμευση για την απομείωση του χρέους και μέτρα σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η ΝΔ δήλωνε ότι το χρέος είναι βιώσιμο οπότε δεν χρειάζεται να ληφθεί καμία πολιτική απομείωσής του.

Η δική μας προσπάθεια για μείωση του χρέους έχει καταστεί ρητή δέσμευση από την πλευρά των εταίρων και σίγουρα δεν είναι αντιπαραθετική με την αναγκαιότητα για ευρωπαϊκή ρύθμιση του χρέους, η οποία είναι μια πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ξεκομμένο από το ευρωπαϊκό πρόβλημα της διευθέτησης του χρέους.

Για την απάντηση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σε ερωτήσεις για τις θέσεις εργαζομένων σε κανάλια

Ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, όταν ο Γ. Παπανδρέου το 2011 ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός που απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ο πρωθυπουργός δεν κρύφτηκε, απάντησε με ευθύτητα και ειλικρίνεια σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις θέσεις εργασίας, παραθέτοντας και μια πρώτη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον κ. Κατρούγκαλο. Καλό θα ήταν και τα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν με προτάσεις για τις θέσεις εργασίας και πώς θα μπορέσουν να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.

Για τις δηλώσεις του κ. Πολάκη

Οι δηλώσεις του κ. Πολάκη έχουν γίνει το θέμα που απασχολεί τη δημόσια σφαίρα περισσότερο και από τη σύνοδο Κορυφής, περισσότερο και από τις εξαγγελίες των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ κ.ο.κ. Οι υπουργοί είναι πολιτικά πρόσωπα τα οποία ασκούν κυβερνητικό έργο και η πρώτη κριτική την οποία οφείλουν να τους ασκούν και οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι προφανώς πρέπει να αφορά στο κυβερνητικό έργο. Την πολιτική κριτική θα πρέπει να την επιδιώκουμε για να γίνεται καλύτερο και το κυβερνητικό έργο και το έργο του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχω πει από προχθές ότι δεν θα ήθελα να σχολιάσω καμία δήλωση υπουργού –δεν είναι κι αυτός ο ρόλος μου. Προφανώς και η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται με όρους ευγένειας, αλλά δεν πρέπει να χάνουμε την ουσία, που η ουσία είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας, στο οποίο και οι δύο υπουργοί προσπαθούν να βάλουν τάξη και προσπαθούν να ανακόψουν την αποδόμηση η οποία είχε ξεκινήσει από, το ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ακόμα σφοδρότητα από τον κ. Γεωργιάδη και από την κυβέρνηση της ΝΔ. Να γυρίσουμε στην ουσία και να μιλήσουμε πραγματικά και για το ρόλο της δημοσιογραφίας, όπως έχει ανοίξει και με τη συζήτηση για τα κανάλια, αλλά και για την προστασία των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στα κανάλια.

Για τη διαχείριση του προσφυγικού

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί από τη μία πλευρά στα διεθνή και τα ευρωπαϊκά φόρα –τις επόμενες ημέρες είναι και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα ασχοληθεί με το προσφυγικό- να θέσει το θέμα και της αλληλεγγύης και της αναγκαιότητας αναλογικής κατανομής των προσφυγικών ροών και βέβαια της βοήθειας την οποία πρέπει να δώσει η Ευρώπη σε όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν την αύξηση των προσφυγικών ροών. Αυτό είναι το ένα.

Το δεύτερο είναι ότι με βάση τις δυσκολίες που έχουν προκύψει αλλά με σύμμαχο την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στις τοπικές κοινωνίες δεν έχουν δημιουργηθεί στην πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών προβλήματα, όπως προσπαθεί η ΝΔ να παρουσιάσει με αφορμή το Ωραιόκαστρο.

Όμως, όταν υπάρχουν μειοψηφικές και ακραίες φωνές και φωνές μάλιστα που παρακινούν σε αυτοδικία, όπως οι δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου, θα πρέπει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος να τις καταδικάσει και να ταχθεί απέναντι.

Προκαλεί πολύ αρνητική εντύπωση ότι 24 ώρες μετά την εισαγγελική παρέμβαση για τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου, δεν έχει υπάρξει καμία καταδίκη από τη ΝΔ γι αυτές τις δηλώσεις.

Όλοι θα πρέπει να καταδικάσουν αυτές τις συμπεριφορές και να προσπαθήσουν ώστε να αποτελεί η Ελλάδα ένα σύμβολο αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, το οποίο θα πιέζει και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους

Για την κατηγορία ότι το παλιό ΠΑΣΟΚ έχει μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ

Την ιστορία αυτή για το παλιό ΠΑΣΟΚ την ακούμε ως κατηγορία απ’ αυτούς που ταυτίζονται με τις πιο ακραίες πολιτικές. Με ανθρώπους οι οποίοι έχουν σαφή διαχωρισμό εδώ και καιρό, όχι τώρα τον τελευταίο μήνα, εδώ και καιρό με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και με την πρόσδεση του ΠΑΣΟΚ στο νεοφιλελευθερισμό, με αυτούς τους ανθρώπους μπορούμε να συνταχτούμε μαζί και δεν λέω να συνταχτούμε μαζί μέσα στο κόμμα ή σε κυβερνητικές θέσεις, να συνταχτούμε μαζί πολιτικά υπερασπιζόμενοι κάποια κοινά πράγματα. Αλλά όλη αυτή η παραφιλολογία για πρόσωπα, η οποία έρχεται και επανέρχεται κ.λ,π. νομίζω ότι αφήνει αδιάφορους όλους τους πολίτες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα