Ρ. Δούρου: “Δράσεις και όχι λόγια κατά του εξτρεμισμού και της ξενοφοβίας”

Την ανάγκη αποτελεσματικής δραστηριοποίησης των τοπικών αρχών κατά του ρατσισμού και του εξτρεμισμού, τόνισε στη συνεδρίαση της 29ης Συνόδου της Ολομέλειας του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Το θέμα της συνεδρίασης της Ολομέλειας ήταν η υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές κατά του εξτρεμισμού.

“Ας κάνουμε όμως την υιοθέτηση αυτού του κειμένου, που θα μείνει ευχολόγιο αν δεν συνοδευτεί από την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών, το πρώτο βήμα στο μακρύ και δύσκολο δρόμο που πρέπει να διανύσουμε κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Γιατί συζητήσεις έχουμε κάνει αρκετές. Τώρα χρειάζεται δράση και όχι πια λόγια”, τόνισε, κλείνοντας την παρέμβασή της η Περιφερειάρχης.

Βασικά σημεία της ομιλίας:

  • Το ζήτημα είναι κρίσιμο, γιατί θίγει τις βασικές οικουμενικές αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης. Αξίες που δοκιμάζονται σκληρά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης υπό την πίεση ενός ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος που δημιουργεί κύματα ξεριζωμένων προσφύγων.
  • Είναι παράλληλα επείγον, γιατί απειλεί την κοινωνική συνοχή, μέσα από την άνοδο εξτρεμιστικών οργανώσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
  • Θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφερθώ στην απάντηση του γενικού γραμματέα Thorbjørn Jagland στον δήμαρχο Σάμου, και να υπογραμμίσω ότι στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού οι νέοι και οι νέες βλέπουν την ΕΕ “πιο πλούσια και πιο οργανωμένη από ποτέ… να κλείνει τα μάτια”. Αναφέρομαι στη συγκεκριμένη απάντηση, όχι για την απόδοση ευθυνών αλλά γιατί είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κοινές αιτιάσεις και διαπιστώσεις ώστε να επιλέξουμε από κοινού την ορθή αντιμετώπιση.
  • Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι τοπικές και περιφερειακές αρχές αντιμετωπίζουν μια διπλή πρόκληση: πρώτον, την επεξεργασία αποτελεσματικών στρατηγικών στην κατεύθυνση της πρόληψης – όπως ορθά τονίζεται στην έκθεση -, και δεύτερον, τη σοβαρή ευθύνη ανάληψης συγκεκριμένων δράσεων λόγω της εγγύτητάς τους στους πολίτες.
  • Ας κάνουμε όμως την υιοθέτηση αυτού του κειμένου, που θα μείνει ευχολόγιο αν δεν συνοδευτεί από την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών, το πρώτο βήμα στο μακρύ και δύσκολο δρόμο που πρέπει να διανύσουμε κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
  • Γιατί συζητήσεις έχουμε κάνει αρκετές. Τώρα χρειάζεται δράση και όχι πια λόγια.

H πλήρης παρέμβαση της Περιφερειάρχη έχει ως εξής:

“Αγαπητοί συνάδελφοι

Το θέμα της αντιμετώπισης του εξτρεμισμού και κάθε είδους εκδήλωσης μίσους, θρησκευτικού ή φυλετικού, είναι κρίσιμο και επείγον μαζί. Και για αυτό απαιτεί άμεση δράση.

Είναι κρίσιμο, γιατί θίγει τις βασικές οικουμενικές αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης. Αξίες που δοκιμάζονται σκληρά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης υπό την πίεση ενός ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος που δημιουργεί κύματα ξεριζωμένων προσφύγων.

Το ζήτημα είναι παράλληλα επείγον, γιατί απειλεί την κοινωνική συνοχή, μέσα από την άνοδο εξτρεμιστικών οργανώσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οργανώσεων που καταφέρνουν να παγιδεύσουν και πολλούς νέους. Και σας το λέω αυτό προερχόμενη από τη χώρα που είναι το λίκνο της δημοκρατίας και όπου σε συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ενδυναμώνεται ένα ακροδεξιό νεοναζιστικό κόμμα με ψήφους νέων ανθρώπων.

Και θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφερθώ στην απάντηση του γενικού γραμματέα Thorbjørn Jagland στον δήμαρχο Σάμου, και να υπογραμμίσω ότι στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού οι νέοι και οι νέες βλέπουν την ΕΕ “πιο πλούσια και πιο οργανωμένη από ποτέ… να κλείνει τα μάτια”. Αναφέρομαι στη συγκεκριμένη απάντηση, όχι για την απόδοση ευθυνών αλλά γιατί είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κοινές αιτιάσεις και διαπιστώσεις ώστε να επιλέξουμε από κοινού την ορθή αντιμετώπιση.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι τοπικές και περιφερειακές αρχές αντιμετωπίζουν μια διπλή πρόκληση: πρώτον, την επεξεργασία αποτελεσματικών στρατηγικών στην κατεύθυνση της πρόληψης – όπως ορθά τονίζεται στην έκθεση -, και δεύτερον, τη σοβαρή ευθύνη ανάληψης συγκεκριμένων δράσεων λόγω της εγγύτητάς τους στους πολίτες.

Στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε την πολιτική βούληση να εργαστούμε, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες της Ευρώπης, για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την απειλή.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν είναι η πρώτη φορά και δυστυχώς δεν θα είναι και η τελευταία που θεσμοί κι αιρετά όργανα, όπως το Κογκρέσο, ασχολούνται με το θέμα του εξτρεμισμού και του ρατσισμού. Ας κάνουμε όμως την υιοθέτηση αυτού του κειμένου, που θα μείνει ευχολόγιο αν δεν συνοδευτεί από την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών, το πρώτο βήμα στο μακρύ και δύσκολο δρόμο που πρέπει να διανύσουμε κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Γιατί συζητήσεις έχουμε κάνει αρκετές. Τώρα χρειάζεται δράση και όχι πια λόγια”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα