Ρουμανία:Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις μία εβδομάδα μετά την πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο(Βίντεο)

romania1-thumb-large

Μία εβδομάδα μετά την πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο η οποία στοίχισε τη ζωή σε 32 ανθρώπους,περίπου  15.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στο Βουκουρέστι και σε πολλές άλλες πόλεις της Ρουμανίας για να εκφράσουν την οργή τους έναντι της «διεφθαρμένης» πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

«Πολλή διαφθορά, όχι αρκετή δικαιοσύνη», ή ακόμη «η διαφθορά σκοτώνει», φώναζαν οι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της τέταρτης ημέρας μια κινητοποίησης χωρίς προηγούμενο στην χώρα, που οδήγησε στην παραίτηση της κυβέρνησης του Σοσιαλδημοκράτη Βίκτορ Πόντα.

Παράλληλα,πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος στην «σιωπηρή πορεία» για να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων της πυρκαγιάς στο νυχτερινό κέντρο την περασμένη Παρασκευή.Σε ατμόσφαιρα πένθους άναψαν κεριά μπροστά στο κτήριο του νυχτερινού κέντρου Colectiv, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και εισαγγελείς, μια μακρά σειρά παραλείψεων και παραβιάσεων των κανόνων ασφαλείας ήταν η αιτία της τραγωδίας.

Το ορθόδοξο πατριαρχείο της Ρουμανίας, το οποίο επικρίθηκε για τη σιωπή του μετά την τραγωδία που προκάλεσε σοκ στην χώρα, ανακοίνωσε ότι οι καμπάνες όλων των εκκλησιών του Βουκουρεστίου επρόκειτο να ηχήσουν ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα για να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων της πυρκαγιάς.

Οι ιδιοκτήτες του νυχτερινού κέντρου, οι οποίοι κατηγορούνται ότι δεν είχαν ζητήσει τις απαιτούμενες άδειες για την πραγματοποίηση συναυλιών και την πραγματοποίηση σόου με πυροτεχνήματα, έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν διώξεις για ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια.

Παράλληλα,τρεις εκπρόσωποι ιδιωτικής εταιρείας που είχε προμηθεύσει τα πυροτεχνήματα τα οποία προκάλεσαν την πυρκαγιά, όπως και ο δήμαρχος του τέταρτου διαμερίσματος, όπου βρισκόταν το νυχτερινό κέντρο, προφυλακίστηκαν επίσης.

Μετά το κύμα αγανάκτησης και κινητοποιήσεων ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις συναντήθηκε με εκπροσώπους των διαδηλωτών, τους οποίους προσκάλεσε για να εκφράσουν τις προσδοκίες τους από τη μελλοντική κυβέρνηση.

Νωρίτερα και μετά τις διαβουλεύσεις του με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της χώρας, ο Κλάους Γιοχάνις είχε δηλώσει ότι είναι πιθανός ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών ή η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα