Ρήγας:Χρέος της κυβέρνησης να μαζέψει τα συντρίμμια που δημιούργησαν πολιτικές δεκαετιών

 

panos-rigas-2Συνέντευξη του Παναγιώτη Ρήγα, Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη Hellenic Mail.

Η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου έχει τον τελευταίο καιρό φουντώσει. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αρνούνται να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για απλή αναλογική, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αδιαφορεί για το σενάριο ακυβερνησίας. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Η απλή αναλογική είναι πάγια θέση μας και αποτελεί για εμάς ζήτημα ταυτότητας. Μόνο έτσι εξασφαλίζεται η πραγματική ισοτιμία της ψήφου όλων των πολιτών. Θα ήμασταν εντελώς αναντίστοιχοι λόγων και πράξεων εάν σήμερα, που έχουμε την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης, αφήναμε στην άκρη τη θεμελιώδη αυτή άποψη και επιτρέπαμε τη διαιώνιση αυτού του στρεβλού και καλπονοθευτικού μπόνους.

Το αδιανόητο σενάριο, όπου το πρώτο κόμμα με ποσοστό κάτω του 30% και διαφορά μικρότερη του 3% από το δεύτερο κόμμα καταλαμβάνει σχεδόν 60 περισσότερες έδρες, δεν θα πρέπει να επαναληφθεί. Η απλή αναλογική ως αντίληψη δεν αφορά μόνο την πολιτική, αφορά το σύνολο των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και ως εκ τούτου είναι κρίσιμο να αναπτυχθεί κάποια στιγμή στη χώρα η κουλτούρα συνεννόησης, σύγκλισης και συνεργασίας. Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δυστυχώς δείχνουν ότι παραμένουν παγιδευμένοι στα στρατηγικά και τακτικιστικά τους αδιέξοδα. Διαλαλούν διαρκώς την κεντροαριστερή και προοδευτική τους ταυτότητα και στο δια ταύτα, όταν καλούνται να ικανοποιήσουν ένα ουσιαστικό και σοβαρό αίτημα του προοδευτικού κόσμου, όπως αυτό της αναλογικότητας της ψήφου, κάνουν μεταβολή και συντάσσονται στην πράξη πίσω από τις αγκυλώσεις και τον συντηρητισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πέρα από τις θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, τα προβλήματα στην κοινωνία και στην αγορά μοιάζουν οξυμένα. Πώς αξιολογείτε την κατάσταση;

Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι η κατάσταση είναι ειδυλλιακή, ή ότι οι κοινωνικές αντοχές δεν δοκιμάζουν τα όριά τους. Ζούμε μέσα στην κοινωνία, βρισκόμαστε σε τακτική επαφή με τους φορείς της αγοράς και δεν αιθεροβατούμε, οι δυσκολίες είναι προφανείς. Χρέος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να μαζέψουν τα συντρίμμια που δημιούργησαν πολιτικές δεκαετιών, ενώ φιλοδοξία μας είναι να θέσουμε τις βάσεις για την πραγματική ανασυγκρότηση της χώρας. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, αν αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί δεν πρόκειται να βγούμε από τη μέγγενη της επιτροπείας, δεν θα κάνουμε το απαραίτητο βήμα ακόμα και αν ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε ένα χρόνο πριν. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως έχουμε πολλή και σκληρή δουλειά να κάνουμε. Με το πρόγραμμα που έχουμε αρχίσει να εφαρμόζουμε, φιλοδοξούμε να θέσουμε τις βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Απόλυτη προτεραιότητά μας, δεν μπορεί να είναι άλλη από τη δραστική μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -με τον πρόσφατα ψηφισμένο αναπτυξιακό νόμο- έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει το δικό της παραγωγικό μοντέλο. Προωθούνται κατά το δυνατό επενδύσεις που εξασφαλίζουν και κυρίως θα εξασφαλίσουν, νέες, σταθερές θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς και επίκεντρο το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Μόνο έτσι θα σταματήσουμε τη μετανάστευση των πλέον δημιουργικών δυνάμεων και μυαλών της χώρας και θα πείσουμε όσους βρίσκονται έξω, να γυρίσουν και να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της κοινωνίας και της οικονομίας.

Κε Ρήγα, είκοσι μέρες μετά την απόφαση των Βρετανών για Brexit η Ευρώπη μοιάζει να προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ. Ταυτόχρονα, η Κομισιόν και το Eurogroup αποφάσισαν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε Ισπανία-Πορτογαλία για υπερβολικά ελλείμματα. Θεωρείτε ότι η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις πολυεπίπεδες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν;

Το Brexit δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, είναι το αποτέλεσμα της ανεπάρκειας της ΕΕ και των καθυστερήσεών της στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η οποία εξελίσσεται ταχύτατα σε βαθιά πολιτική κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι διαλυτικές και αντιαναπτυξιακές πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια διόγκωσαν τις αντιθέσεις και φτωχοποίησαν μεγάλο κομμάτι των ευρωπαϊκών πληθυσμών προς όφελος συγκεκριμένων οικονομικών ελίτ. Οι συνέπεις αυτών των πολιτικών δεν ήταν δύσκολο να προβλεφθούν και στο ΣΥΡΙΖΑ είχαμε αρκετά χρόνια πριν αναλύσει την προδιαγεγραμμένη αυτή πορεία, προειδοποιώντας πως οι αντιδράσεις θα είναι έντονες και δυστυχώς ετεροβαρείς, γεγονός που βιώνουμε οδυνηρά με την πανευρωπαϊκή άνοδο της ακροδεξιάς.

Παρά τον στρατηγικό μας συμβιβασμό το περασμένο καλοκαίρι, δεν σταματήσαμε να μιλάμε για την ανάγκη της Ευρώπης να αλλάξει επειγόντως πορεία. Σήμερα, έχοντας ως δεδομένη την απολύτως σεβαστή απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την ΕΕ, ήρθε η ώρα να εμφανιστεί μία ολοκληρωμένη εναλλακτική πορεία, μια συγκροτημένη και πλατειά άποψη, ικανή να ανακόψει την κυριαρχία του νεοφιλελεύθερου παραδείγματος και να αποτρέψει την πορεία προς την πλήρη διάλυση. Ίσως οι συνθήκες για τη συγκρότηση του λεγόμενου «μετώπου του Νότου» να είναι πλέον ώριμες. Τώρα που η Ευρώπη μοιάζει έτοιμη να καταρρεύσει, οφείλουμε να δώσουμε το έναυσμα για την αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων, να καταστήσουμε σαφές ότι οι αντιδημοκρατικές, οι αυταρχικές και οι αντικοινωνικές πολιτικές στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν έχουν αφήσει πολύ οξυγόνο ακόμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι προοπτικές μας, καλώς ή κακώς, είναι μόνο δύο: Είτε η πολιτική θα υπερισχύσει των τεχνοκρατών και η Ευρώπη θα αλλάξει, είτε θα ηττηθεί και σύντομα δυστυχώς θα δούμε και άλλες χώρες να ακολουθούν τα βήματα των Βρετανών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα