Ρένα Δούρου:«Η Αττική είναι κόμβος μεταξύ Κίνας Ευρώπης»

fvgΝα καταστεί η Αττική πολυσήμαντος κόμβος μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο στόχο της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου διότι, όπως δηλώνει στο Πρακτορείο, με αφορμή την επίσκεψης στην Ασιατική υπερδύναμη, «η Αττική διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει έναν αξιόπιστο εταίρο, σε όλα τα επίπεδα».

Η κυρία Δούρου επισημαίνει ότι με την επίσκεψή της θα διευρυνθεί αλλά και θα επικυρωθεί η συνεργασία που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι η Περιφέρεια Αττικής με κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς αξιωματούχους, αλλά και μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικά για την τουριστική προβολή της. Σημειώνει ότι το άνοιγμα του Πεκίνου σε νέες αγορές, ευνοεί τη συνεργασία με την χώρα, μια συνεργασία η οποία «θρέφεται από το κοινό πολιτιστικό υπόβαθρο» και προάγει τη δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της Ρένας Δούρου στο Πρακτορείο:

Ποιος είναι ο στόχος του ταξιδιού σας στην Κίνα;

Ο στόχος αυτού του ταξιδιού στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, είναι πολλαπλός. Αφορά καταρχήν στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Η δε εμβάθυνση αυτή περνά μέσα από την ανάπτυξη της διαπεριφερειακής συνεργασίας με αντικείμενο την προώθηση του τουρισμού, των εμπορικών συναλλαγών, των εξαγωγών, του πολιτισμού. Μια επίσκεψη η οποία συμβάλλει στην οικοδόμηση των νέων δεσμών που δημιουργεί στον 21ο αιώνα η στρατηγική πρωτοβουλία του Πεκίνου για τη διεθνή συνεργασία, με τίτλο «Silk Road strategy», η οποία συνίσταται σε δύο «δρόμους»: «One Belt One Road» (OBOR) και «21st Century Maritime Silk Route Economic Belt» με στόχο τη σύνδεση της Κίνας με νέες αγορές για τη δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης. Τόσο η Ελλάδα και επομένως η Περιφέρεια Αττικής μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το νέο πλαίσιο. Η δε σημασία της επίσκεψης υπογραμμίζεται και από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από ευρεία αντιπροσωπεία υπουργών, κυβερνητικών παραγόντων, επιχειρηματιών. Πρόκειται για ένα ταξίδι που εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για την εγκαθίδρυση μιας ανεξάρτητης, ενεργητικής, πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής.

Τι έχει προηγηθεί του ταξιδιού του φετινού Ιουλίου;

Συστηματικά και με σοβαρότητα από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, είχαμε ξεκινήσει μια προσπάθεια εμβάθυνσης της σχέσεων με την Κίνα μέσα από την ποιοτική τους αναβάθμιση. Μακριά λοιπόν από εμάς οι «αδελφοποιήσεις» άνευ ουσίας και συνέχειας, οι οποίες συνήθως περιορίζονται σε κάποια ταξίδια για ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, χωρίς καμία συνέχεια. Επιλέξαμε να οικοδομήσουμε σε στέρεο έδαφος με την πραγματοποίηση, για παράδειγμα, σειράς συναντήσεων  τόσο με κυβερνητικούς όσο και με αυτοδιοικητικούς αξιωματούχους με κοινό στόχο να περάσουν οι σχέσεις των δύο πλευρών στο βέλτιστο σημείο. Σε αυτό άλλωστε το πλαίσιο, τον περασμένο Νοέμβριο, προχωρήσαμε και στην υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας (Memorandum of Understanding) μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας του Χουμπέι, μιας από τις σημαντικότερες περιφέρειες της Κίνας. Το αντικείμενο αυτού του Μνημονίου είναι η προαγωγή των σχέσεων στον τομέα του τουρισμού με την εγκαθίδρυση τακτικής επικοινωνίας και συνεργασίας. Παράλληλα συμφωνήσαμε να προωθήσουμε ανταλλαγές και συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως οικονομία, εμπόριο, γεωργία, επιστήμη και τεχνολογία, πολιτισμό, εκπαίδευση, αθλητισμό, δημόσια υγεία, νεολαία, κ.α.. Πέραν αυτών, η Περιφέρεια Αττικής πέρσι τον Ιούνιο φιλοξένησε για μία εβδομάδα κλιμάκιο δημοσιογράφων από μεγάλης κυκλοφορίας κινεζικά περιοδικά, όπως το New Weekly, που κατόπιν αφιέρωσαν στην Αττική πολυσέλιδα αφιερώματα. Και είμαστε ακόμη στην αρχή.

Τι σηματοδοτεί λοιπόν για την Αττική η επίσκεψή σας στην Κίνα ;

Όπως σας είπα, βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή μίας σχέσης που έχει ευρύ ορίζοντα, στηρίζεται σε στέρεες βάσεις, και θρέφεται από το κοινό πολιτιστικό υπόβαθρο. Η Αττική διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις ? τις υποδομές αλλά και την πολιτική βούληση – για να αποτελέσει έναν αξιόπιστο εταίρο, σε όλα τα επίπεδα, για οικονομική ανάπτυξη, επενδύσεις, εμπορικές συναλλαγές, τουρισμό, με τις κινεζικές περιφέρειες καθώς και το Πεκίνο και τη Σαγκάη που είναι αυτόνομοι Δήμοι. Η επίσκεψή μας αυτή συμβάλλει σε μια δυναμική που αναπτύσσουμε, μέσα από σειρά συνεργιών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να καταστεί η Αττική ο επικοινωνιακός, οικονομικός, τουριστικός κόμβος μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής ένωσης. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται τόσο η τωρινή επίσκεψη όσο και επικείμενες πρωτοβουλίες μας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα