Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος

reglingkΑν εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα θα ανακτηθεί, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε αποκλειστικές δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-MΠΕ.

 

 Ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι καλό θα ήταν η Ελλάδα να βγει για δανεισμό στις διεθνείς αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή εντός του 2017. Θεωρεί δε ότι ο στόχος αυτός είναι πραγματοποιήσιμος.

Το πλήρες κείμενο των απαντήσεων που έδωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ στα τρία ερωτήματα που του υπέβαλε το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι το εξής:

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Λίγο μετά την έγκριση από τον ESM της εκταμίευσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, δηλώσατε ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα του ESM, η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί την επόμενη χρονιά και τότε η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εκδώσει ξανά ομόλογα». Θα θέλατε να μας εξηγήσετε γιατί είναι αναγκαίο για την Ελλάδα να προσπαθήσει να βγει στις αγορές πριν το τέλος του προγράμματος, δηλαδή πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2018;

Κλάους Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα από το 2010 και μετά δεν έχει βγει πολύ στις αγορές. Επομένως θα ήταν καλό η κυβέρνηση να αρχίσει να συνδέεται σταδιακά με τους επενδυτές πριν το τέλος του προγράμματος του ESM το 2018, όταν τα δάνεια του ESM δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα. Αν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει με αποφασιστικό τρόπο τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που έχει συμφωνηθεί στο πρόγραμμα του ESΜ, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα θα ανακτηθεί. Αυτό συνέβη στα μέσα του 2014, όταν η τότε ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να εκδώσει με επιτυχία ένα τριετές και ένα πενταετές ομόλογο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θεωρείτε λοιπόν ότι εντός του 2017 θα ήταν λογικό για την Ελλάδα να αρχίσει να εκδίδει ξανά ομόλογα. Πότε ακριβώς θα μπορούσε να γίνει αυτό και με ποιά ωρίμανση ομολόγων;

Κλάους Ρέγκλινγκ: Η ακριβής χρονική στιγμή έκδοσης ομολόγων, κατά τη διάρκεια του 2017, καθώς και οι ωριμάνσεις των ομολόγων είναι κάτι που θα αποφασιστεί από το ελληνικό Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους στην Αθήνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στο τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα θα πρέπει να χρηματοδοτείται πλήρως από τις αγορές; Πιστεύετε ότι αυτό είναι ρεαλιστικό;

Κλάους Ρέγκλινγκ: Στόχος όλων των προγραμμάτων είναι οι δανειζόμενες χώρες να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν πλήρως ξανά από τις αγορές. Αυτό λειτούργησε καλά με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Αυτές οι χώρες επέστρεψαν στις αγορές, αρκετά πριν το τέλος των αντίστοιχων προγραμμάτων τους. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό είναι ρεαλιστικό και για την Ελλάδα, εφόσον η κυβέρνηση δείξει ισχυρή ιδιοκτησία στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM. H κυβέρνηση θα βοηθηθεί από το γεγονός ότι στο τέλος του προγράμματος, το 2018, περίπου τα δύο τρίτα του ελληνικού δημόσιου χρέους θα διακρατείται από τα Ταμεία διάσωσης του ESM και του EFSF. Αυτό σημαίνει ότι οι πολύ ευνοϊκοί όροι δανεισμού μας θα ισχύσουν για το συντριπτικό μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων και των πολύ μεγάλων λήξεων των δανείων μας προς την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα