Ράινερ Ες: “Ο νεοναζισμός είναι ένας επικίνδυνος ιός”

rainer_hoess_140630_almedalen_at618_2_pΟ Ράινερ Ες, εγγονός του διαβόητου διοικητή του Άουσβιτς, υπεύθυνου για τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει αποκηρύξει προ πολλού την οικογένειά του και το ιδεολογικό της περίβλημα. Πολιτικός ακτιβιστής, δραστηριοποιείται έντονα εναντίον του νεοναζισμού με εκδηλώσεις, ειδικά προγράμματα, διαλέξεις και προτρέπει “να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας” και “να κοιτάμε πίσω, τι έχει συμβεί στην Ιστορία”.

 

Παρομοιάζει τον νεοναζισμό και τον ρατσισμό που ενέσκυψαν πάλι στην Ευρώπη ως έναν “επικίνδυνο ιό που μας επηρεάζει σταγόνα – σταγόνα, ειδικότερα τους νέους μας”. Ταυτοχρόνως, παραπέμπει στην “παγκόσμια αμνησία”, επισημαίνοντας ότι “δεν μάθαμε αληθινά από την Ιστορία μας και κάνουμε ξανά το ίδιο λάθος”. Ο ίδιος μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον ποτισμένο από τα ναζιστικά ιδεώδη. “Η γιαγιά μου πίστευε σε όλη τη ζωή της σ’ αυτά τα ηλίθια και φασιστικά ιδανικά των ναζί και δηλητηρίασε ιδεολογικά τα παιδιά της και ορισμένα από τα εγγόνια της. Στην περίπτωσή μου δεν τα κατάφερε”.

Ο Ράινερ Ες, εγγονός του διαβόητου διοικητή του Άουσβιτς, υπεύθυνου για τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει αποκηρύξει προ πολλού την οικογένειά του και το ιδεολογικό της περίβλημα. Πολιτικός ακτιβιστής, δραστηριοποιείται έντονα εναντίον του νεοναζισμού με εκδηλώσεις, ειδικά προγράμματα, διαλέξεις και προτρέπει “να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας” και “να κοιτάμε πίσω, τι έχει συμβεί στην Ιστορία”.

Με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα και την ομιλία του για την άνοδο του νεοναζισμού στη συζήτηση με τον ιστορικό Τάσο Σακελλαρόπουλο, την επόμενη Παρασκευή 22 του μηνός (6 μ.μ.), στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, πριν από την παράσταση “Mein Kampf” των Rimini Protokoll, ο Ράινερ Ες μιλά στην “Αυγή” για τον νεοναζισμό, τη μνήμη και την αμνησία, την Ευρώπη, το προσφυγικό και το κλείσιμο των συνόρων, για την κρίση. “Το χρήμα κυβερνά τον κόσμο” λέει, ωστόσο προτρέπει μετ’ επιτάσεως. “Στο παρόν να θυμάστε το παρελθόν για ένα καλύτερο μέλλον”.

Συνέντευξη στην Πόλυ Κρημνιώτη,πηγή:avgi.gr

* “Όχι, ήταν μόνο δυόμισι εκατομμύρια. Οι υπόλοιποι πέθαναν από αρρώστιες και ασιτία” απάντησε απαθής ο Ρούντολφ Ες στη διάρκεια της δίκης της Νυρεμβέργης, όταν κατηγορήθηκε ότι θανάτωσε τριάμισι εκατομμύρια κόσμο. Πώς είναι να φέρεις αυτό το όνομα, να είσαι εγγονός του διοικητή, βασανιστή του Άουσβιτς, του υπαίτιου τόσων θανάτων;

Δεν είναι το Όνομα αυτό καθαυτό, αλλά περισσότερο αυτό που συμβαίνει με το Όνομα. Όλα τα εγκλήματα, η βία και ο πόνος για τόσους πολλούς ανθρώπους εκείνη την περίοδο. Και το να εμπλέκεσαι με το όνομα δεν το κάνει πιο εύκολο. Γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντικό περισσότεροι απόγονοι οικογενειών δραστών να ασχοληθούν με το θέμα και να το φέρουν στη δημοσιότητα και ειδικότερα να συνηγορήσουν ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα. Εν μέρει, είναι μια ζωή στο περιθώριο της κοινωνίας. Οι νεοναζί με θεωρούν προδότη, όπως και η οικογένεια Ες, ενώ υπάρχουν και οι προκαταλήψεις διαφόρων ιδρυμάτων στον εβραϊκό κόσμο. Υπάρχουν όμως και επιζώντες, όπως ο Μπεν Λέσερ, με τον οποίο έχω εξαιρετική σχέση και έχουμε δημιουργήσει κοινά προγράμματα με τον ίδιο και την οικογένειά του. Είναι εξαιρετικός και τον ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά του. Το πρόγραμμα “Ι shout out” (φωνάζω) είναι ένα απ’ αυτά, αλλά συνολικά βρίσκω μεγάλη υποστήριξη από τον κόσμο και για τη δουλειά μου εναντίον της λήθης και υπέρ του επαναστοχασμού γύρω από την κοινωνία μας.

* Με ποιες αφηγήσεις, εικόνες για τον παππού σας μεγαλώσατε;

Δεν υπήρχαν ούτε φωτογραφίες, ούτε αφηγήσεις, μόνο ότι ήταν ένας καλός, όμορφος και γενναίος στρατιώτης και ότι προστάτευε τους Γερμανούς από εγκληματικά υποκείμενα. Ότι δεν έκανε ποτέ κάτι κακό στη στρατιωτική του καριέρα και ότι τιμωρήθηκε άδικα. Ψεύδη επί ψευδών, όπως ανακάλυψα μετά από τριάντα χρόνια εντατικής έρευνας. Η γιαγιά μου πίστευε σε όλη τη ζωή της σ’ αυτά τα ηλίθια και φασιστικά ιδανικά των ναζί και δηλητηρίασε ιδεολογικά τα παιδιά της. Το ίδιο προσπάθησαν να κάνουν και στα εγγόνια τους, σε ορισμένα με επιτυχία, αλλά στην περίπτωσή μου δεν το κατάφεραν.

* Τι σας οδήγησε το 1985, μαζί με τη μητέρα σας, να διαχωρίσετε τη θέση σας από την υπόλοιπη οικογένεια σχετικά με τον παππού σας και να δραστηριοποιηθείτε εναντίον του νεοναζισμού;

Τα ψέματα που λέγονταν μέσα στην οικογένειά μου επί χρόνια, τα μυστικά που έκρυβαν για την ιστορία της οικογένειάς μας, ενώ ταυτόχρονα προσκαλούσαν πρώην ναζί ως φιλοξενούμενους στο σπίτι μας. Το γεγονός, ότι ο ίδιος ο πατέρας μου αποκάλεσε τον πρώτο μου γιο μπάσταρδο. Εγώ έγινα πατέρας σε ηλικία 17 ετών.

* Οι συμπατριώτες σας για δεκαετίες επικαλούνταν “άγνοια” των ιστορικών γεγονότων του Ολοκαυτώματος και των ναζιστικών εγκλημάτων. Η μνήμη του πολέμου είναι επώδυνη. Ο πόλεμος εναντίον της συλλογικής μνήμης είναι πιο ισχυρός από το τραύμα που άφησε ο ναζισμός;

Πιστεύω ότι είναι κατά κάποιον τρόπο και τα δύο κι αυτό αποτελεί κομμάτι της γερμανικής κοινωνίας και της νοοτροπίας της.

* Τι ξεχνά η Ευρώπη στις μέρες μας και βλέπουμε την αναβίωση του νεοναζισμού;

Δεν είναι μόνο η άνοδος του νεοναζισμού αλλά και ο ρατσισμός που φουντώνει στην Ευρώπη. Η κοινωνία απέτυχε σε ένα κομμάτι της εκπαίδευσης την ώρα που οι κυβερνήσεις μάς έλεγαν “μην ανησυχείτε, αποτελούν μόνο μια μειοψηφία”. Είναι σαν ένας επικίνδυνος ιός, ο οποίος μας επηρεάζει σταγόνα – σταγόνα, ειδικότερα τους νέους μας. Αλλά δείχνει επίσης ότι δεν μάθαμε αληθινά από την Ιστορία μας και κάνουμε ξανά το ίδιο λάθος. Είναι ένας κόσμος που σκέφτεται και δρα εγωιστικά. Παγκόσμια αμνησία.

* Πώς η εκπαίδευση και τα ΜΜΕ επηρεάζουν τη συλλογική μνήμη;

Εξαρτάται από τον δημοσιογράφο και τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης. Αν ο δημοσιογράφος κάνει καλή δουλειά και καλή έρευνα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν όμως το χρησιμοποιήσει σαν εργαλείο προπαγάνδας είναι καταστροφή και δίνει το κακό παράδειγμα.

* Τι οφείλουν να κάνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εθνικές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου;

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ… Περισσότερα χρήματα για την εκπαίδευση και όχι για χιλιάδες πυρηνικά όπλα. Πόσες φορές θα καταστρέψουν τον πλανήτη; Η εκπαίδευση είναι ένα ισχυρό όπλο ενάντια στα κηρύγματα μίσους αυτών των ομάδων και δεν καταστρέφει τον πλανήτη, αλλά θα μας βοηθήσει να τον κάνουμε ασφαλέστερο και καλύτερο.

* Στην παρατεταμένη οικονομική κρίση ήρθε να προστεθεί το προσφυγικό. Εκρηκτικό μείγμα για την επανάκαμψη νεοναζιστικών μορφωμάτων;

Οπωσδήποτε είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Όπως συνέβη και στη δεκαετία του ’30, οι οικονομικές συνθήκες είναι επιπλέον ένας λόγος για την ανάπτυξη τέτοιων ομάδων. Είναι πιο εύκολο σε τέτοιες συνθήκες απογοητευμένοι ψηφοφόροι ή οπαδοί να ενστερνίζονται δαιμονικές απόψεις που μπορούν να πάρουν τρομακτικές διαστάσεις, αν λάβουμε υπόψη μας και την πρόσφατη Ιστορία. Αλλά τι μπορεί να γίνει μέσα σε αυτόν τον τεχνοκρατικό και εμπορευματοποιημένο κόσμο όπου ζούμε;

* Το εσωτερικό κλείσιμο συνόρων στην Ε.Ε. τη στιγμή που η Ελλάδα είναι χώρα υποδοχής μεγάλων προσφυγικών ροών, πιστεύετε ότι αποτελεί κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος; Τι μας δείχνει για την “ενιαία” ευρωπαϊκή πολιτική αυτή η αντιμετώπιση “δύο ταχυτήτων” του προβλήματος;

Με το κλείσιμο των συνόρων είναι σαν να παραιτείσαι. Αλλά ορισμένοι από τους Ευρωπαίους εταίρους, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, δημιούργησαν το πρόβλημα. Ο μοναδικός τους σκοπός είναι να βγάζουν λεφτά. Η άφιξη των προσφύγων είναι σαν να κοιταζόμαστε στον καθρέφτη. Αυτή είναι η συνέπεια όλων των συμφωνιών μας για όπλα με αυτές τις χώρες. Το χρήμα κυβερνά τον κόσμο.

* Πριν από λίγο καιρό επανακυκλοφόρησε “Ο Αγών μου” του Χίτλερ, μετά από μακρά περίοδο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων. Θεωρείτε ότι ορθώς επανακυκλοφορεί σήμερα;

Φυσικά, ήταν το μόνο που μπορούσε να γίνει. Υπάρχει μια παρανόηση ότι μέσω της σχολιασμένης έκδοσης εξωραΐζονται οι νεοναζί. Ανοησίες. Το βιβλίο θα συνεχίσουν να το αγοράζουν και όποιος το διαβάσει θα μου πει ότι έχω δίκιο. Είναι σκουπίδια γραμμένα από έναν παρανοϊκό. Αυτή η σχολιασμένη έκδοση θα έπρεπε να είχε επανακυκλοφορήσει νωρίτερα. Υπάρχουν άλλα εμπρηστικά κείμενα γραμμένα σήμερα. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συγκεκριμένη σχολιασμένη έκδοση ως οδηγό. Σήμερα ο καθένας μπορεί να κατεβάσει τα πάντα από το Ίντερνετ. Από τις οδηγίες για το πώς φτιάχνεται μια βόμβα μέχρι το “Ο Αγών μου” και όλα αυτά νόμιμα και ανώνυμα.

* Στην Ελλάδα των αντιθέσεων, όπου από τη μία έχουμε έντονο το προσφυγικό ζήτημα και έντονο κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες αλλά και μεγάλα ποσοστά στο νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, τι θα πείτε στη διάλεξή σας;

Αυτό που λέω πάντα. Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να ζει με ανοιχτά μάτια και μυαλά. Μην ακολουθείτε στα τυφλά, χρησιμοποιήστε το μυαλό σας και κοιτάξτε πίσω τι έχει συμβεί στην Ιστορία. Στο παρόν να θυμάστε το παρελθόν για ένα καλύτερο μέλλον.

– See more at: http://left.gr/news/rainer-es-o-neonazismos-einai-enas-epikindynos-ios#sthash.XW7RPrgW.dpuf

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα