Π. Σκουρλέτης: Θετικό κλίμα σε σχέση για την αξιολόγηση

Αποσπάσματα από την συνέντευξη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνους Σκουρλέτη στον Ρ/Σ «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ .αρχείο λήψης (1)

Μιλώντας σήμερα στον Ρ/Σ «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, επεσήμανε μεταξύ άλλων:

Για το Αγροτικό: «Σημασία έχει μέσα από τον διάλογο με τους αγρότες να μπορέσουμε να πάμε σε λύσεις που θα είναι κοινά αποδεκτές».

Για το προσφυγικό και τα σύνορα: «Ενώ υπήρξε, θα έλεγε κανείς, μια θετική προσέγγιση στο προσφυγικό ζήτημα, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον, για το αμέσως επόμενο διάστημα, τελικά βλέπετε ότι δεν γίνεται αυτή η προσέγγιση σεβαστή από άλλες χώρες. Είναι ίσως από τις πιο κρίσιμες στιγμές, στην ιστορία της Ευρώπης των τελευταίων ετών, αυτές οι στιγμές. Άσχετα από το αν εμείς είμαστε στην πρώτη γραμμή και υφιστάμεθα τις μεγαλύτερες πιέσεις, σίγουρα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ουσιαστικά θα κριθεί ο χαρακτήρας της Ευρώπης από εδώ και μπρος, από το πώς θα το αντιμετωπίσει και είναι μεγάλος ο κίνδυνος άμα αρχίσουμε και κάνουμε εκπτώσεις στο ζήτημα των ευρωπαϊκών συνόρων, των ευρωπαϊκών αξιών. Γιατί τότε πια, δεν θα μιλάμε για ενωμένη Ευρώπη, αλλά για μια Ευρώπη η οποία αποπειράθηκε να γίνει ενωμένη το προηγούμενο διάστημα, αλλά φαίνεται ότι χάνει αυτό το τρένο. […] Αν βαθύνει η κατεύθυνση του κλεισίματος των συνόρων, της ενίσχυσης των πιο ακραίων φωνών, προφανώς η Ελλάδα θα είναι σε κάθε περίπτωση σε μια δύσκολη θέση, αλλά δεν θα είναι μόνο η Ελλάδα. Θεωρώ ότι θα αρχίσουν οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ευρώπη, οι οποίες θα είναι απρόβλεπτες».

Για την πορεία της αξιολόγησης: «Αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί μάλλον ένα θετικό κλίμα σε σχέση με τα ζητήματα της αξιολόγησης. Και αυτό κυρίως εκπορεύεται από το ανώτερο πολιτικό επίπεδο των επαφών που έχουν γίνει, και, θεωρώ ότι αυτό τελικά θα επηρεάσει και το επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων. Δε νομίζω ότι η συζήτηση έχει μπει αυτή τη στιγμή σε λεπτομέρειες, αλλά γενικά έχει υπάρξει η τοποθέτηση ότι πρέπει να κλείσει η υπόθεση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν και ότι αναγνωρίζονται τα βήματα που έχει κάνει η χώρα μας».

Για την στάση των Θεσμών: «Η καθυστέρηση της επιστροφής του κουαρτέτου, κατά τη γνώμη μου, οφείλεται σε μία διελκυστίνδα που υπάρχει ανάμεσα στους εταίρους, στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στις διαφωνίες μεταξύ τους, αλλά και στις διαφορετικές ενδοευρωπαϊκές προσεγγίσεις απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα. Μέχρι και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, δυστυχώς, δεν είχαμε διαφοροποιήσεις από την άλλη πλευρά. Όλοι εμφανιζόντουσαν με «μία φωνή» θα έλεγε κανείς, ενιαία απέναντι στην Ελλάδα. Το καλό είναι ότι σήμερα υπάρχει, δεν θα έλεγα πανσπερμία απόψεων, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. […] Υπάρχουν απόψεις, οι οποίες είναι σκληρές απέναντι στην Ελλάδα, και υπάρχουν απόψεις οι οποίες αντιλαμβάνονται ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν λυθεί το ελληνικό ζήτημα, διότι πίσω από το ελληνικό ζήτημα είναι, θα έλεγα, το συνολικότερο ευρωπαϊκό που σχετίζεται με τις κυρίαρχες οικονομικές στρατηγικές, με θέματα που έχουν να κάνουν πια με την ανάπτυξη, την ύφεση, το κοινωνικό έλλειμμα της Ευρώπης».

Για το ασφαλιστικό: «Σχετικά με τα όσα ακούγονται ως δεύτερες σκέψεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, είναι διάφορες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Έχουν γραφεί τόσα πολλά πλέον που αν ίσχυαν, τώρα θα μιλάγαμε με τελείως διαφορετικούς όρους. Πάνω από ενάμισι – δύο μήνες τώρα γράφουν συνέχεια για κούρεμα συντάξεων, για το ένα, για το άλλο. Όλα αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ας αφήσουμε λοιπόν να δούμε ποια θα είναι η πραγματική διάσταση των θέσεων και των απόψεων».

Για την στάση της αντιπολίτευσης: «Νομίζω ότι καμία από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν θέλει εκλογές αυτή τη στιγμή, διότι καταρχήν δεν έχει να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση. Αυτό γίνεται απόλυτα κατανοητό αν δείτε τα μεγάλα ζητήματα, το αγροτικό, το ασφαλιστικό. Δεν υπάρχει μια συγκροτημένη, κατατεθειμένη εναλλακτική προσέγγιση, αντίθετα παραδέρνουν ανάμεσα σε έναν ιδιόρρυθμο νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό και στην υπεράσπιση βαθιά αντικοινωνικών θέσεων. Ιδιαίτερα η ΝΔ, παρά την εκλογή του νέου αρχηγού, δεν έχει ξεκαθαρίσει το προφίλ της. Δεν μπορεί να είσαι δηλαδή και ολίγον εκσυγχρονιστής, αλλά να φλερτάρεις, για παράδειγμα, σε διάφορα ζητήματα και με ακροδεξιές απόψεις. […] Το σίγουρο είναι ότι εμφανίζουν μια πραγματική αδυναμία να τοποθετηθούν στα πράγματα και γιατί είναι πολύ νωπή η εμπειρία από τις ημέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αυτά δεν τα ξεχνάει ο κόσμος, δεν υπάρχει κόσμος που λέει αυτή τη στιγμή να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να έρθουν οι προηγούμενοι, δεν θα το ακούσετε σχεδόν από κανέναν αυτό, πέρα από έναν φανατικό πυρήνα οπαδών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Για την Κοινοβουλευτική συνοχή: «Δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή, εν πάση περιπτώσει και για το ορατό μέλλον, ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουμε διαφοροποίηση στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής ομάδας. Το λέω έχοντας γνώση των μέτρων. […] Μιλάμε πάντοτε με βάση τα όσα γνωρίζουμε για τον χαρακτήρα των μέτρων που προτιθέμεθα να λάβουμε. Διότι τα μέτρα αυτά πρέπει να κινούνται μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουμε κάνει. Αν υπάρχουν εξωπραγματικές απαιτήσεις, τότε δεν υπάρχει συμφωνία και αλλάζουν όλα τα δεδομένα».

Για τον ανασχηματισμό: «Είναι νομίζω, άλλη μια είδηση από αυτές που σέρνονται στα δημοσιογραφικά γραφεία και μόνο. […] Μπορεί εγώ να μην το ξέρω καλά, αλλά δεν εκτιμώ ότι είμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα