Π.Σκουρλέτης:Πρώτα εκλογές, μετά συνέδριο

Πρώτα εκλογές, μετά συνέδριο για να διασφαλιστεί ένας γόνιμος διάλογος δήλωσε ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης ενώ για τις Σκουριές σημείωσε ότι η εταιρεία πρέπει να σεβαστεί το περιβάλλον και τη νομιμότητα, ενώ είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Ο Π. Σκουρλέτης εξήγησε στην ΕΡΤ, τους λόγους που οι εκλογές επιβάλλεται να γίνουν άμεσα, χωρίς όμως να προσδιορίσει επακριβώς το χρόνο των εκλογών. Πρώτον γιατί η κυβέρνηση έχει χάσει την πλειοψηφία, αυτό δεν μπορεί κανείς να το παρακάμψει και κατά δεύτερο δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα με το οποίο δεν εκλέχτηκε και αυτό συνεπάγεται μια τεράστια αντίφαση.

Κατηγορηματικά αντίθετος τάχθηκε ο υπουργός στην εφαρμογή της νέας συμφωνίας ως πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ,  υποστηρίζοντας ότι ταυτόχρονα “πρέπει να δούμε πως θα είναι πιο κοινωνικά ανώδυνη, η εφαρμογή της. Παράλληλα πρέπει να εκπονηθεί ένα σχέδιο που θα πηγαίνει πιο μπροστά από τη συμφωνία, που θα ανοίγει νέους δρόμους και θα είναι πιο ανακουφιστικό για όλους με στόχο την απεμπλοκή από τη λιτότητα”.

Έθεσε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένα συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ανοικτό, δημοκρατικό, βαθιού προβληματισμού αποτίμησης της προηγούμενης περιόδου, αν γίνει κάτω από μια σκληρή αντιπαράθεση θα είναι εις βάρος του ουσιαστικού διαλόγου και της παραγωγής ιδεών.

Δεν έχει νόημα η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης σύμφωνα με τον Π. Σκουρλέτη καθώς όπως εξήγησε η Αριστερή Πλατφόρμα σε δηλώσεις των στελεχών της δεν στηρίζει την κυβέρνηση ξεκάθαρα και προχωρά πέρα από μια διαφωνία σε μια πολεμική, οπότε «κάποια πράγματα λύνονται από τη ζωή».

Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ συνίστατο ότι είχε κατορθώσει διαφορετικές ομάδες της ιστορικής Αριστεράς με μεγάλες διαφορές σε στρατηγικά ζητήματα. Η επιτυχία του ήταν να λειτουργούν υπό ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο, όμως τα βήματα, προς την ενοποίηση ήταν πολύ λίγα”. Διευκρίνισε ότι είναι δύσκολο να συνυπάρξουν διαφορετικές προσεγγίσεις που αναφέρονται σε διαφορετικές στρατηγικές, στις δεδομένες συνθήκες, που οι αποφάσεις επιφέρουν άμεσα αποτελέσματα στην ζωή των πολιτών. Πως θα γίνει αυτό αν είσαι με μια Αριστερά που υποτιμά την ανάγκη των καθημερινών αγώνων και αναγάγει όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, στο απώτερο μέλλον που θα ωριμάσουν οι συνθήκες;

Στις λίστες πρέπει να συμμετέχουν όσοι συμφωνούν με το νέο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Στις λίστες πρέπει να συμμετέχουν όσοι συμφωνούν με το νέο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ο Π. Σκουρλέτης και πρόσθεσε ότι «δεν δέχομαι καθόλου την κριτική από την Αριστερή Πλατφόρμα, ότι δεν αλλάξαμε εμείς, αλλά η κυβέρνηση».

Υπήρχαν τρεις επιλογές: α) Η κυβέρνηση επιχείρησε ένα συμβιβασμό στη βάση μιας συμφωνίας, που δεν την εκφράζει, δεν είναι ο εαυτός της αλλά προσπαθεί ουσιαστικά να δημιουργήσει τους όρους απεμπλοκής από αυτή. β) Άτακτη χρεωκοπία και ταύτιση της Αριστεράς με τραγικές συνέπειες για τους πιο αδύναμους αυτής της χώρας. Γ) Συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ όπως ακούγεται από την Αριστερή Πλατφόρμα το οποίο συνεπάγεται με Μνημόνιο και εθνικό νόμισμα κάτι που είναι πολύ χειρότερο από τη συμφωνία που έχουμε σήμερα.

“Δεν αλλάξαμε καθόλου αυτά που λέγαμε πριν. Έχουμε συνείδηση ότι ηττηθήκαμε. Εκφράζουμε τον κόσμο της εργασίας. Δεν χάνουμε την πίστη ότι μπορούμε να αλλάξουμε τους όρους.” είπε υπογραμμίζοντας ως σημαντικό βήμα ότι “για πρώτη φορά μετά από την δραματική εμπειρία της διαπραγμάτευσης, η Ευρώπη ξανασυζητά τα μεγάλα στρατηγικά της ζητήματα όπως για το νεοφιλελευθερισμό και τα θέματα της λιτότητας”.

“Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά με πραγματικούς όρους και δεν υποκρίθηκε. Τα στελέχη αυτής της κυβέρνησης θα προσπαθήσουν να ζήσουν με αυτή τη συμφωνία, με ένα τρόπο κοινωνικά ανώδυνο και έντιμο.”σημείωσε. Ενώ αναφορικά για τις ιδιωτικοποιήσεις που επίκεινται πρόσθεσε: “στο πιστόλι στον κρόταφο ήταν ήταν οι δρομολογημένες ιδιωτικοποιήσεις που τέθηκαν ως προαπαιτούμενα”. “Ήμασταν αναγκασμένοι να τηρήσουμε τη συμφωνία για τα αεροδρόμια, το Ελληνικό και οι υπόλοιπες.”

Σκουριές: Είμαστε σε κρίση, αλλά δεν θα διαλύσουμε τα πάντα

Για τη διακοπή των εργασιών της Ελντοράντο στις Σκουριές ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης υποστήριξε ότι «η Eλντοράντο είχε δεσμευθεί να παρουσιάσει έναν σύγχρονο, ακίνδυνο για το περιβάλλον τρόπο για την παραγωγή χρυσού μέσα σε τρία χρόνια. Δεν το έκανε παρόλο που ήταν συμβατικός όρος καθώς η παραγωγή χρυσού μπορεί να έχει ολέθριες συνθήκες για το περιβάλλον, τους ανθρώπους, τα νερά της περιοχής. Η εταιρεία ειδοποιήθηκε αλλά έδωσε μια απάντηση μη ικανοποιητική. Ανακαλέσαμε τις εργασίες και τους δώσαμε ένα χρόνο για να παρουσιάσουν αυτό που αποτελεί συμβατική τους δέσμευση.»

Αν δεν το κάνουν δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τη λειτουργία που δεν σέβεται τη νομιμότητα, το περιβάλλον, το δημόσιο συμφέρον. «Βρισκόμαστε σε κρίση, ναι, αλλά δεν θα τα διαλύσουμε όλα». Αν στο διάστημα ενός χρόνου δεν παρουσιάσει αυτά που πρέπει η εταιρεία θα γίνει οριστικό το κλείσιμο. Η απόφαση αφορά τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα.

Ο υπουργός άφησε αιχμές για τη λειτουργία του δημοσίου σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, καθώς έχουν γίνει αυτοψίες και έλεγχοι στις περιοχές αυτές εδώ και πολύ καιρό και δεν έχει ακόμα υπάρξει το πόρισμα. Τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία οι εργαζόμενοι δεν είναι συνολικά, πάνω από 1.800. 600 είναι στις Σκουριές και όχι 5.000 όπως ακούστηκε. Η εταιρεία όμως, χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους για να εκβιάσει, ώστε να λειτουργεί παρανόμως είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «αν υπάρξει έστω και μία απόλυση θα είναι η εταιρεία» και δεν νομιμοποιείται η εταιρεία για αίτημα ομαδικών απολύσεων.

Τέλος, ενημέρωσε ότι τα μεταλλεύματα που εξορύσσονται αυτή τη στιγμή πηγαίνουν στην Κίνα, στην πόλη που έγινε το ατύχημα. “Δεν μπορούμε να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές” είπε διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αν προκύψει θέμα με την απασχόληση των εργαζομένων θα μεριμνήσει η πολιτεία, ώστε να δοθεί λύση.

Ο υπουργός, τέλος, δεν συμμερίστηκε την άποψη ότι δεν είχε γίνει τίποτα εδώ και 7 μήνες αντιθέτως μίλησε για προεργασία που είχε γίνει από τον Π. Λαφαζάνη.

Αυγή

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα